Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
pondelok 19. 8.
Lýdia
28°C  Polooblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2018, 16:15 | Správy | Servis

Jedlo pôsobí na naše zmysly, ale aj zdravie: Čo sa deje s telom, keď maškrtíte?

Zvýšený krvný tlak. Pocit šťastia, ale aj zápcha. To môžu s odstupom krátkych časových úsekov spôsobiť obľúbené pochutiny.

Na to, čo sa deje s vaším telom, keď si doprajete čipsy, čokoládu či energetický nápoj, sa bližšie pozrela Tessa Cunningham z britského Daily Mail.

Slané čipsy

5 - 20 sek.

  • Po dotyku s jazykom sa okamžite rozpúšťajú a menia konzistenciu z chrumkavej na kašovitú
  • Jazyk je veľmi citlivý na soľ, čo pochádza z minulosti, keďže to bola vzácna živina
  • Telo je preto naprogramované, aby sme na soľ mali neustále chuť
  • Pochutina sa rýchlo vstrebáva a telo stále nevie, aké množstvo už zjedlo

2 - 15 min.

  • Čipsy sa už dostali do žalúdka a žalúdočná kyselina ich začala spracovávať
  • Soľ sa však ešte neabsorbovala do krvného obehu, takže mozog stále nevie, koľko soli už telo prijalo

15 - 30 min.

  • Telo sa presyťuje tekutinami, krvný tlak sa stále zvyšuje
  • Nebezpečný akrylamid vznikajúci pri pražení sa začína dostávať už do celého tela
  • Diabetici sú vystavení riziku zvýšenia krvného cukru, pretože škrob sa rozkladá na cukor

2 - 6 hod.

  • Do tela sa absorbovali všetky oleje, z ktorých sa väčšina premenila na tukové bunky, ktoré sa uložia v tele

Viac ako 6 hod.

  • Krvný tlak zostáva počas niekoľkých hodín stále zvýšený
  • Obličky pracujú na plné obrátky, aby sa zbavili soli
  • To, kým sa z tela odstráni akrylamid, môže trvať aj niekoľko dní

Jesť, alebo nie?

  • Doprajte si ich len príležitostne a v malom množstve
  • Lepšou alternatívou sú domáce pukance s malým obsahom soli

 

Energetické nápoje

0 - 5 sek.

  • Sú veľmi kyslé, čo výrobcovia zastierajú vysokým obsahom cukru
  • Hneď ako sa dostane do úst, začína poškodzovať zubnú sklovinu

10 min.

  • Do tela sa dostáva kofeín, čo spôsobuje nárast krvného tlaku a srdcovej frekvencie

15 - 40 min.

  • Kofeín sa dostáva do mozgu, čo spôsobí bdelosť
  • Začína stúpať hladina cukru v krvi

40 - 50 min.

  • Všetok kofeín sa absorbuje pečeňou, ktorá začína tvrdo pracovať na jeho rýchlom odstránení mz krvného obehu
  • To môže trvať asi 12 hodín

1 hod.

  • Začínajú klesať účinky kofeínu a vyprcháva krvný cukor
  • Začínate sa cítiť unavení, podráždení a letargickí

5 - 6 hod.

  • Úroveň kofeínu v organizme klesla až o polovicu

12 hod.

  • Telo by sa už malo zbaviť všetkého kofeínu
  • U ľudí a detí s nižšou hmotnosťou zostáva dlhšie v krvi, čo môže spôsobiť úzkosť

12 - 24 hod.

  • Môže sa objaviť zápcha, bolesti hlavy, podráždenosť

Jesť, alebo nie?

  • Určite sa im vyhýbajte

 

Čokoláda

0 - 15 sek.

  • Vôňa čokolády vyvoláva pocit radosti, zvyšuje sa obsah hormónov šťastia (endorfín, serotonín) v krvi, čo zároveň stimuluje u ľudí chuť na jedlo
  • Cukor sa začne rozpúšťať slinami a teplo v ústach roztaví tuk v čokoláde
  • Cítite sa pokojnejší, čiastočne vďaka endokanabinoidom, ktoré telo produkuje, keď jete čokoládu, táto reakcia je podobná chemickým látkam meniacim náladu, ktoré obsahuje konope

2 - 5 min.

  • Čokoláda sa dostáva do žalúdka a ten ju začína spracovávať
  • Stúpa hladina cukru v krvi a rovnako aj hladina získanej energie

5 - 30 min.

  • Prebytočná získaná energia sa premieňa na tuk
  • Pomaly sa absorbuje kofeín z kakaa, čo zvyšuje bdelosť organizmu

30 - 90 min.

  • Telo je presýtené kofeínom, ktorý pomáha pri koncentrácii a bdelosti
  • Začína klesať hladina cukru v krvi, čo môže spôsobiť podráždenosť

90 min. - 2 hod.

  • Začína sa spracovávať veľmi povzbudzujúci teobromín, ktorý telu dodáva duševnú podporu
  • Do krvi vstupujú fenoliká, ktoré sú výborné antioxidanty, znižujú riziko rakoviny a chránia srdce (sú obsiahnuté vo veľmi tmavej čokoláde)

5 - 6 hod.

  • Začínajú sa do tela ukladať tuky
  • Podľa niektorých výskumov kakaové maslo však nezvyšuje hladinu cholesterolu

6 hod.

  • Čokoláda sa dostáva do hrubého čreva
  • Kakao podporuje rast užitočných črevných baktérií

Jesť, alebo nie?

  • Zaraďte do jedálneho lístka kvalitnú tmavú čokoládu

Diskusia / 3
Autor: Nina Lednická, Novy Cas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Aktuality.sk Kočnerova Threema Správy Podcasty Šport TV program Počasie Horoskopy
Obvinení z vraždy
Rok a pol po vražde Jána Kuciaka: Vyšetrovací tím zistil trestnú činnosť predstaviteľov štátnych orgánov Aktuality.sk
Najčítanejšie
3h
24h
Na snímke
Vodný kanál v Čunove čaká modernizácia: Športovci si to zaslúžia
Krampola trápi
Krampol je zo správania chorej manželky zúfalý: Čo sa deje, keď za ňou prídem do nemocnice
Silné vietor
Nemecko potrápili silné búrky: Narušili leteckú i železničnú dopravu a spôsobili zranenia
Denník Nový Čas
Obhájil prvenstvo: Najčítanejším denníkom na Slovensku ostáva Nový Čas
Muzikant prehral
Foto
Tajné stretnutie členov skupiny po smrti zakladateľa a frontmana Ďuďa († 46): Koniec Hexu?!
Marián Kočner sa
Zasahoval Kočner do rozhodnutí Najvyššieho súdu? Členovia senátu reagujú na zverejnené správy
Hráči Slavie
Slavia stojí pred bránami skupinovej fázy Ligy majstrov: Sen, ktorý si chce splniť každý z nás
Podpredseda vlády
Spájanie Smeru a ĽSNS znepokojilo aj Rašiho: O Kočnerovi si myslí svoje
(ilustračné foto)
Z trhu sťahujú liek, ktorý sa používa pri nedostatku kyslíka: Pozor, hrozí riziko vznietenia!
Martin Šmahel.
Foto
Šmahel na prvej fotke s predčasne narodenou dcérkou Emkou: Malá bojovníčka
Philippe Coutinho.
V Bayerne sa tešia z príchodu Coutinha: Pomôže nám dosiahnuť naše ciele
Orbán takto vítal
Aktualizované
Merkelová a Orbán si pripomenuli 30. výročie pootvorenia železnej opony: Nemecká vďaka Maďarom