Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Ľuďom z okolia Levíc ruší pokojný spánok neznáma šelma: Zachytila fotopasca levicu?!

Je toto možné? Ľuďom v okolí Pukanca (okr. Levice) ruší pokojný spánok neznáma šelma. Jej snímku mala dokonca zachytiť poľovnícka fotopasca.

Zviera na fotografii, ktorá už medzi ľuďmi koluje, pripomína veľkú mačkovitú šelmu, aká u nás prirodzene nežije. V minulosti sa už niekoľkokrát objavili na Slovensku zábery cudzokrajných dravcov, doteraz sa však žiadneho z nich nepodarilo odchytiť.

 

Údajná fotografia z fotopasce, o ktorej informovala televízia Markíza, vyvolala v okolí rozruch. Nikto však nedokáže povedať, nakoľko sú zábery vierohodné. „Mne nikto nehlásil, že by v našom chotári niekto podobné zviera videl. Počul som síce o tej fotografii, ale to je všetko, čo viem,“ hovorí starosta Pukanca Ján Rievaj.

Podľa neho už takéto fámy v okolí v minulosti kolovali. „Nikdy sa nepreukázalo, že je to pravda. Aj teraz, keby to niekto na­ozaj videl, už by to určite hlásil. Máme tu dve poľovnícke združenia a 1 500 hektárov revíru, ale neviem, že by sa naozaj niečo také tu objavilo,“ prízvukuje starosta. O tom, kto dal do obehu fotografiu, tiež netuší nič.

Miestny poľovník potvrdzuje slová starostu. „Sú tu dva poľovnícke revíry, lesy a polia. Neviem povedať, či sa také zviera tu naozaj vyskytlo. Ja lovím v lese a tam sme nič také nezachytili,“ vysvetľuje Daniel Siekela. „Taká šelma musí loviť, keď má hlad. A nenašli sme žiadne napadnuté zvieratá, ani len stopy po nej. Ak je to aj pravda, ja o tom nič neviem,“ dodáva poľovník.

Medzi domácimi sa o fotografii veľa diskutuje. Niektorí gazdovia sa obávajú, či by nemali dávať väčší pozor na domáce zvieratá. Keďže sa doteraz k snímke nikto neprihlásil, väčšina ľudí si myslí, že môže ísť aj o podvrh. Ani polícia nezaznamenala žiadne hlásenie v súvislosti s možným výskytom šelmy.

Tiger na chodníku

Máj 2009

Tomáša Pokorného z Horskej záchrannej služby prekvapila šelma na cykloturistickom chodníku medzi osadou Podšíp a obcou Stankovany (okr. Ružomberok). O deň neskôr zazreli tigra aj českí turisti.

Senická puma

September 2011

Najskôr sa objavila pri obci Bíňovce (okr. Trnava). Martin Čulen z Kunova pri Senici ju nasnímal telefónom na lúke pred svojím domom. Neskôr ju spozorovali v Perneku (okr. Malacky). Pasce s hovädzím mäsom šelmu neprilákali, veterinári ju plánovali zneškodniť strelou s narkotickou látkou.

Vlk v záhrade?

Júl 2015

Neznáma šelma sa objavila za záhradou manželského páru v Senci, mala byť škoricovej farby s fľakmi a dlhým chvostom. Poľovníci v rojnici prehľadávali les, našli však len strhnutú srnčiu zver. Podľa zoologičky podľa sfarbenia mohlo ísť aj o vlka hrivnatého.

Šelmu nakrútili

Jún 2016

Záhadné zviera z okna rodinného domu v Raslaviciach (okr. Bardejov) nasnímal Martin Markuš (20). Podľa zoológa išlo určite o mačkovitú šelmu, zo záberov ju však nedokázal presne identifikovať. Zviera spozorovali aj v obci Tulčík, vzdialenej len niekoľko kilometrov.

Môže vyhľadávať ľúdí

Január 2018

Erika Feriancová, zoologička zo Správy TANAP-u

S najväčšou pravdepodobnosťou je to levica, ak to nie je podvrh. Na Slovensku je veľa takých chovateľov a mnohí nie sú ani evidovaní, a  ak aj sú, nie je povinnosť hlásiť zmenu pobytu. Zvieratá nie sú očipované, a keď sa aj nájde nejaký kadáver (zdochlina), nedá sa identifi kovať. Je to legislatívna diera a nič sa s ňou robiť nebude, kým sa niečo vážne nestane.

Ak naozaj ušla levica z chovu, nepôjde hlboko do hôr, bude vyhľadávať prítomnosť človeka. Preto ich ľudia aj vidia. Zima nie je problém, s tou by sa vedela vyrovnať. Horšie je to s potravou, ak bola kŕmená, nebude sa zrejme vedieť prispôsobiť na lov. S dostatkom potravy má šancu prežiť. Bez potravy neprežije, ale stane sa potravou. Dnes také zvieratko kúpite za dvetisíc eur a mnohí to berú ako hračku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, iglu, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!