Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2017 15:26 | Správy | Politika

Remišová našla v dokumentoch k eurofondom podozrivý údaj: To sú ale náhody!

Nie je možné, aby ľudia, ktorí vytvorili systém, kde desiatky miliónov eur dostali pochybné firmy, ostali na ministerstve školstva a vypisovali ďalšie výzvy.

Uviedla to opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na margo podozrení ohľadom rozdeľovania eurofondov na ministerstve školstva na výskum a inovácie. „Títo ľudia musia odísť, pretože to, komu chceli rozdeliť 300 miliónov eur a potom to pred ľuďmi tajiť, sa nedá ničím ospravedlniť,“ uviedla Remišová. Tá upozornila na ďalšie združenie so sídlom v súkromnom byte v Bratislave, ktoré malo dostať z výzvy na dlhodobý strategický výskum a vývoj (DSVV) 30 miliónov eur.

„Agentúra na podporu výskumu a vývoja má na stránke zoznam organizácií, ktoré majú od ministerstva školstva platné osvedčenie o spôsobilosti vykonávať výskum a vývoj. Keď zadáme meno združenia Medical Vision, objaví sa nám okrem iného aj informácia o rezorte, pod ktorý daná organizácia patrí. A hoci je to, samozrejme, súkromné združenie, píše sa tu rezort – 'Kancelária NR SR',“ dodala Remišová.

Opozičná poslankyňa zároveň upozornila, že najviac z celej výzvy na DSVV, takmer 38 miliónov eur, malo dostať Centrum vedecko-technických informácií (CVTI), čo je organizácia podriadená ministerstvu školstva. „Jedna ministerská organizácia tak mala dostať viac, ako je polovica ročného rozpočtu Slovenskej akadémie vied. Cieľom tejto výzvy však bolo podporiť dlhodobú spoluprácu medzi špičkovými výskumníkmi a podnikmi, ktoré by tak mohli inovovať svoju výrobu, dať lepšie platenú prácu svojim zamestnancom. Jej cieľom nebolo presunúť desiatky miliónov eur do podriadených organizácií ministerstiev, keď navyše takýto typ organizácií má veľmi zlé výsledky s projektmi,“ dodala Remišová.

Podľa ministerstva došlo k chybe aplikácie

 

To, že združenie s názvom Medical Vision má v kolónke rezort napísané Kancelária Národnej rady SR, je chyba vo webovej aplikácii. Uviedlo to ministerstvo školstva v reakcii na utorkové vyhlásenia opozičnej poslankyne Veroniky Remišovej (OĽaNO-NOVA).

,,Išlo o chybu pri výbere rezortu organizácie z číselníka rezortov. Táto chyba spôsobovala, že organizáciám, ktoré nemali priradený žiadny rezort, sa zobrazoval automaticky rezort, ktorý bol v číselníku prvý v poradí - 'Kancelária NR SR'," uviedol rezort školstva. Ministerstvo už podľa vlastných slov chybu opravilo a v týchto chvíľach sa tak pri daných organizáciách zobrazuje správny údaj – nezadaná hodnota. ,,Takáto chyba sa vyskytla pri 28 organizáciách. V budúcnosti by sme uvítali overenie informácií vopred. Zabránili by sme tak rozširovaniu nepravdivých informácií," dodal rezort školstva.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cyklistické preteky Okolo Slovenska si vyžiadajú dopravné obmedzenia.
Vodiči pozor! Tomuto úseku sa vyhnite: Budú sa tu konať cyklistické preteky
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Tragický postup Izraela: V Pásme si vyžiadal desiatky obetí a zranených
Foto
Golonka o spore so Šťastným: Vyhral som súd, doteraz sa neospravedlnil
V Indii platí výstraha: Teplo si už vyžiadalo viaceré obete!
Iránska držiteľka Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíová.
Laureátka Nobelovej ceny sa postaví pred súd: Obvinená je z propagandy?
(ilustračné foto).
Vírus vtáčej chrípky sa potvrdil v zaľudnenej metropole: Ako znížiť hroziace RIZIKO?
Pavol Regenda skóroval tri sekundy pred koncom prvej tretiny.
Foto
Francúzsko - Slovensko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Foto
Známe tváre prišli podporiť Slovákov na MS: Dorazil exfarmár alebo syn futbalovej legendy
42-ročná Yaya DeCloud sa narodila 14. decembra 1981.
Foto
Vodca sekty unášal a znásilňoval ľudí: Neuveriteľné, čo po tom všetkom povedala jeho dcéra
V Ostrej Lúke sa konali veľkolepé oslavy: Uctili si Štúrovu životnú lásku!
Slovenský herec Štefan Kvietik.
Dojatý Štefan Kvietik počas oslavy 90-ky: Každý deň končí s PROSBOU, ktorú Slovensko potrebuje
(ilustračné foto).
Žena začala rodiť v lietadle: Konanie mladého lekára pripisujú ľudia k zázraku!