Českých odborníkov potešilo, že v žiadnom z testovaných výrobkov nenašli zvyšky seperátu. Veľmi významnou kategóriou pri hodnotení bola aj ochutnávka. „Testovali sme chuť, vzhľad, vôňu aj konzistenciu, a to zastudena aj po ohriatí,“ uviedla Vanda Jarošová z českého mesačníka dTest.
Takto má vyzerať párok
- pravidelný tvar
- hladký či vrásčitý neporušený čistý povrch
- na reze sa očakáva mäsovo ružová farba s výnimkou ochutených párkov napríklad paprikou
- obsah má byť jemne vypracovaný, pripúšťa sa jemná pórovitosť a prítomnosť drobných zŕn
- konzistenčne pružný, pri prehryznutí štavnatý, krehký
- črievko by malo pri prerezaní alebo prehryznutí jemne chrupnúť
- chuť musí byť príjemná, primerane slaná a korenená, mala by mať chuť čerstvej údeniny
Ako sa hodnotilo
- Podiel mäsa sa preveril výpočtovou metódou, kde sa z nameraných parametrov vypočíta jeho obsah. Hodnotili sa podľa zásady - čím viac, tým lepšie. Dôležitým kritériom bol aj obsah separátu. Ten sa chemicky tvári ako mäso, prezradiť ho však môžu zvyšky kostí, ktoré sa pri jeho výrobe doň dostávajú. V žiadnej vzorke sa nenašli stopy sójovej či hydinovej bielkoviny.