Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Marek neváhal ani sekundu: Skočil do žumpy a zachránil život Sabinke!

Nebyť jeho hrdinského činu, už tu nemusela byť! Markovi Kuchárekovi (38) z Radošoviec (okr. Skalica) zostane rodina malej školáčky (6) navždy zaviazaná. Ich Sabinku totiž zachránil pred strašnou smrťou.

Dievčatko spadlo v lete minulého roka do žumpy a nebyť duchaprítomnosti Marka (38), s najväčšou pravdepodobnosťou by sa utopilo. Bez ohľadu na riskovanie vlastného života skočil do päť metrov hlbokej žumpy a vytiahol odtiaľ malú Sabinku. Marek dostal právom za tento hrdinský čin aj Cenu obce za záchranu ľudského života. 

Posledný augustový deň sa mohol pre rodinu z Popudinských Močidlian skončiť tragicky, nebyť hrdinského činu muža, ktorý sa tam vyskytol len náhodou. Marek Kuchárek (38) sa vybral v osudný štvrtok na bicykli na túru. Vtedy ešte netušil, aká ťažká životná skúška ho čaká. „Rád bicyklujem dlho, v ten deň som mal za sebou asi päťdesiat kilometrov,“ začína rozprávanie Marek, ktorý pracuje ako cestár. Do rodných Radošoviec mu zostávalo už len osem kilometrov.

Otvoriť galériu

Prichádzala naňho únava, bol nárazový vietor, a tak často oddychoval. „Keď som sa už dosť vyčerpaný vracal domov cez Popudinské Močidľany, počul som veľký nárek a videl som dve babky a malé dieťa, ako v záhrade pred domom pozerajú do zeme. Myslel som si, že niekoho poštípala osa, keďže babky stáli pod hruškou,“ spomína muž na momenty, ktoré bude mať navždy pred očami, a pokračuje: „Zastavil som a ako som sa k nim približoval, videl som, že je tam žumpa.“

 

Neváhal ani sekundu

Markovi sa ešte dnes pri pomyslení na strašné okamihy tisnú slzy do očí. „Pozrel som sa do žumpy a už som videl len temeno hlavičky. Celé telíčko bolo v tých výkaloch. Nevedel som, či je to dievčatko, alebo chlapček. Bez váhania som s mobilom aj s peňaženkou, ktoré som mal pri sebe, skočil do žumpy,“ opisuje okamihy, z ktorých mrazí. V tej chvíli obaja bojovali o život.

Otvoriť galériu

„Jednou rukou som sa držal vrchu žumpy a druhou som hľadal. Nakoniec sa ma chytila malá ručička a ja som ju vytiahol a podal babke, aby ju ťahala von,“ opisuje statočný Marek a dodáva, že aj preňho samého bolo potom ťažké dostať sa odtiaľ von, no zvládol to a bol šťastný, že dievčatko zachránil. „Keby som naozaj nešiel okolo a okamžite neskočil, Sabinka dnes nežije,“ dodáva cestár.

Rodičia sú mu vďační

Dievčatko bolo v osudný deň s mladšou sestričkou Saš­kou (3) u babky na prázdninách. „Je to pre nás neuveriteľný zázrak, za ktorý budeme do smrti pánovi Markovi vďační. Keby sme mu dali všetky dary sveta, nič by nevynahradilo našu nesmiernu vďačnosť. Vďaka nemu naša dcérka žije a je tu teraz s nami,“ hovorí dojatá mamička Miroslava (30). Markov obdivuhodný čin si všimli aj v Radošovciach, odkiaľ pochádza. Prvý muž obce i starostka Popudinských Močidlian, kde sa nešťastie stalo, mu udelili Cenu obce za záchranu ľudského života.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Martin Fehérváry a Erik Černák
Prídu Fehérváry a Černák na MS? Asistent trénera Frühauf prehovoril
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka si uvedomuje dôležitosť členstva Slovenska v EÚ: Nie je to garantované ani samozrejmé!
Dara Rolins sa vyjadrila k zákroku.
Foto
Rolins sa prvýkrát ukázala PO ZÁKROKU, ľudia ju nespoznávajú: Darinka, toto už nie si ty
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Verejný sľub budúceho prezidenta Slovákom: Budem robiť všetko pre to, aby...
Doctor Measuring arterial blood pressure with man patient on arm Health care in hospital
Vysoký tlak môže byť len začiatkom problémov: Nepodceňujte liečbu! Tieto ochorenia na vás číhajú
(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
(ilustračné foto)
Saudskú Arábiu trápia prívalové dažde: Výrazne to narušilo fungovanie štátu! Voda stúpla do šialenej výšky
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster
Exprezident Schuster spomína na vstup Slovenska do EÚ: Tento muž mi pošepkal, že...
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Juraj Blanár o vstupe Slovenska do Európskej únie: Patrí to k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti štátu!
Fotografia z miesta zrútenia diaľnice.
Obrovské nešťastie v juhočínskej provincii: Zrútila sa tam časť diaľnice! O život prišlo niekoľko osôb
Steven Stamkos a Juraj Slafkovský.
Obrovská hviezda NHL k Slafkovskému? Expert ich vidí spolu v presilovke
(ilustr.foto)
V Sebechleboch sa zrazil motocykel s osobným automobilom: Pre úsek platí výrazné dopravné obmedzenie!