Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2017 14:06 | Šport | Šport mix

Danko pohrozil vedeniu Slovenskej lyžiarskej asociácie: Stopnem vám peniaze!

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko pohrozil vedeniu Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) zastavením financovania. Vyhlásil to dnes po stretnutí s reprezentantkou v alpskom lyžovaní Veronikou Velez-Zuzulovou, jej otcom Timotejom Zuzulom a otcom Petry Vlhovej Igorom Vlhom.

"Slovenská lyžiarska asociácia je jediná, ktorá ignoruje ministerstvo školstva pri zosúladení stanov a vnútorných mechanizmov a dnes nastáva prvýkrát v histórii slovenského športu, že môže dôjsť k zastaveniu priameho financovania SLA. Máme nový zákon o športe, ktorého jednou zo zásadných ambícii bolo, aby zväzy neboli odtrhnuté od reality, aby sme ich nútili k hospodárnemu nakladaniu, aby sme mali reálnu možnosť v prípade, keď príde k zlyhaniu financovania, že môžeme priamo financovať športovcov a kluby," povedal Danko.

"SLA z nášho pohľadu nemá zosúladené stanovy so zákonom o športe, čo môže vyvolať po 31. januári tie dôsledky, že SLA nebude financovaná," uviedol rezortný minister Peter Plavčan. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa na stretnutí koncom roka s vedením SLA dohodlo na ďalších rokovaniach na úrovni expertov, aby sa problémy vyriešili, no predstavitelia asociácie na dva termíny neprišli. Ak sa do konca januára nezosúladia, prídu o 250.000 eur.

"Do 31. januára posielame jednotlivým uznaným zväzom 25% z celkovej ročnej sumy, ktorá sa vypočítava podľa vzorca. V ich prípade je to 250.000 eur," povedal pre TASR Plavčan.

 

Pondelňajšiemu stretnutiu predchádzali spory SLA s oboma poprednými reprezentantkami ohľadom "štatútu reprezentanta", ktorý obe odmietli podpísať.

"Toto stretnutie bolo iniciované mnou a musím povedať, že Zuzulovci a Vlhovci sa trošku viac zastávali asociácie, ako som na ňu nastavený ja. Ako predseda SNS som zodpovedný za dva rezorty, ktoré zhodou okolností zodpovedajú aj za prípravu športu. V prvom rade som povedal, že vyhlasujem vojnu všetkým špekulantom v športe, ktorí sa zažrali do funkcii a zo zväzov si urobili svoje lobby. Preferujú svoje deti, cestujú na olympiádu, či treba alebo netreba, ignorujú niektoré podujatia. Nemôže to byť donekonečna tak, že peniaze do športu idú, ale strácajú sa na administratíve, nečitateľnosti," zdôraznil Danko.

Reakcia SLA

Na pondelňajší brífing zareagoval prezident SLA František Repka v stanovisku, ktorý zaslal Športovej redakcii TASR. V ňom zdôraznil, že zastavenie financovania by bolo bolestivé pre všetky strany a upozornil, že asociácia zverejnila kompletné financovanie.

"Ak štát k takémuto kroku pristúpi, budeme sa musieť podľa toho zariadiť. No už teraz môžeme povedať, že to bude bolestivé riešenie pre všetky strany. Do celého sporu vstupuje množstvo ľudí, ktorí o problematike nič netušia. My nechceme žiadnu vojnu, práve naopak. Sme na naše reprezentantky hrdí a tešíme sa z ich úspechov. Žiadne polená nikomu pod nohy nehádžeme, hoci niekto sa snaží tento dojem neustále živiť. V celom spore ide ako to väčšinou býva o peniaze. My sme financovanie zverejnili do posledného centu, pýtať sa teraz treba druhej strany," napísal v stanovisku.

Repka sa vyjadril osobitne aj k vyjadreniam Danka: "Sme toho názoru, že šport by sa nemal miešať s politikou a už vôbec nie na vytĺkanie politických bodov a lacné PR. Pán Danko by mal skôr odpovedať na otázku, prečo toleruje na kľúčovej pozícii v rezorte školstva človeka, ktorý je v jasnom konflikte záujmov, keďže figuruje ako žalobca v niekoľkých súdnych sporoch proti SLA a zároveň rozhoduje o tom, či stanovy SLA sú v poriadku a zároveň či a koľko dostane tá istá SLA od štátu peňazí. Opýtajte sa ho aj na športové centrum, ktoré sa má stavať v Banskej Bystrici..."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší