Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2016 15:45 | Správy | Politika

Fico v obci, ktorú vypálili nacisti: Sme vo vojne s terorizmom, lebo sme podcenili migračnú vlnu!

Za miesto, kde si môžeme hovoriť pravdu, označil na Stretnutí generácií v Kališti, v horách nad Banskou Bystricou, premiér SR Robert Fico túto nacistami vypálenú obec.

Spomienka na túto udalosť a jej obete, ktorá sa stala na konci 2. svetovej vojny, prilákala opäť na toto pamätné miesto asi 3000 ľudí. "Oživovanie historickej pamäti je základný stavebný materiál našich národných dejín," uviedol v úvode svojho príhovoru premiér. Sám pokladá za česť, že sa môže na takomto podujatí zúčastniť a byť svedkom napríklad aj toho, keď občania Slovenska s hrdosťou spievajú svoju hymnu. "Sme zároveň na mieste, kde musíme veľmi jasne odmietnuť akékoľvek nezmyselné vojenské konflikty," povedal. Stiahnutie slovenských vojakov z Iraku v roku 2006 v tejto súvislosti označil za jeden z najsuverénnejších činov Slovenskej republiky od jej vzniku.

Ako ďalej uviedol, napriek tomu sme v súčasnosti vo vojne s terorizmom. "Máme ale právo a povinnosť tvrdiť, že teroristi nám nespadli z neba, ale došli v rámci nekontrolovateľnej migračnej vlny, ktorú Európa podcenila," konštatoval. "Chcel by som, tak ako my na Slovensku, aby aj Európa bola odvážnejšia vo vyjadrovaní svojich názorov na celosvetové témy," zdôraznil. "Preto je Európa slabá, lebo nedokážeme zaujať v zásadných zahranično-politických otázkach konsenzus," dodal.

Podľa ministra obrany Petra Gajdoša tragický osud Kališťa môže byť aj odkazom pre mladú generáciu, ktorá si tieto udalosti nemôže pamätať. "Ja sám som mal to šťastie, že moji rodičia mi o príkoriach vojny často rozprávali," uviedol. To isté by sme mali robiť aj my a pripomínať deťom, čo bola vojna a čo prinášala ľuďom.

 

Ako uvádza Múzeum SNP, Kalište bolo vybudované v 16. storočí ako uhliarska obec. Počas druhej svetovej vojny a SNP bolo centrom tzv. Partizánskej republiky. Počas nacistických represálií ho 18. marca 1945 vypálili nemecké jednotky a obyvateľov vyvraždili. Zo 42 domov ostalo len šesť, avšak ani po oslobodení Slovenska už život na Kališti nebolo možné obnoviť. Dnes je národnou kultúrnou pamiatkou s pamätníkom obetiam marcovej tragédie, zachovanou kaplnkou a dvoma zrekonštruovanými domami, v ktorých je umiestnená expozícia zobrazujúca históriu obce a Partizánskej republiky. Z ostatných domov je možné vidieť zrekonštruované základy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vo vývarovni vydali približne 2 000 jedál, nakazilo sa 500 ľudí.
V slovenskom meste úraduje nákazlivý vírus: Stovky infikovaných zo stravy z vývarovne!
Slafkovský sa ešte doliečuje v zámorí
Slafkovský chýbal na zraze reprezentácie: Je jeho štart v Česku ohrozený?!
Tom Cruise (61)
Foto
Tom Cruise nakrúca Mission: Impossible 8: Sledujte, ako brázdi ulice Paríža na motorke
Prvý pohľad na odkrytú hrobku faraóna
Vedec objasnil egyptskú ZÁHADU starú vyše sto rokov: Faraónova kliatba odhalená!
Kury, ktoré sa hnevajú, majú v okolí zobáka výraznú červeň.
Výskum na sliepkach odhalil niečo nečakané: V tomto sú rovnaké ako ľudia!
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou