Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2016 10:00 | Tip od Vás | Zahraničie
Foto

Obrovský úspech Katky v Južnej Amerike: Vďaka nej prepisuje históriu aj Slovensko!

Pred takmer 70 rokmi šestica dobrodruhov na čele s Nórom Thorom Heyerdahlom († 87) podnikla extrémne nebezpečný experiment.

V snahe dokázať, že Polynézia bola osídlená ešte pred Kolumbom, sa vydali na zradné vody Tichého oceána. Na plťke bez jediného klinca, bez jedinej skrutky. Projekt Kon-Tiki uchvátil svet natoľko, že po filmovom spracovaní sa bestsellerom stala aj kniha. Na sklonku roka 2015 experiment opäť ožil. Ako Kon-Tiki 2 a tentoraz aj so slovenskou účasťou!

Otvoriť galériu

Thor Heyerdahl a ďalších päť členov posádky sa na plavbu vydali 28. apríla 1947. Na jednoduchej bárke, akú pred takmer 2 000 - 3 000 rokmi zmajstrovali starí Inkovia a na ktorej sa živí a zdraví mali dopraviť z Južnej Ameriky do Polynézie. Severanom sa to nakoniec po 101 dňoch a viac než 6 800 kilometroch plavby podarilo, hoci ich plavidlo oproti originálu disponovalo výdobytkami modernej techniky ako rádiom, námornou mapou či hodinami.

Otvoriť galériu

V stopách nórskeho cestovateľa a spisovateľa ide vedecko-historický projekt Kon-Tiki 2. Začiatkom októbra v Peru odštartovala stavba nie jednej, ale rovno dvoch pltiek. Súčasťou medzinárodného tímu bola aj Slovenka Katarína Kierulfová (19). "Šancu som dostala kvôli tomu, že som rok študovala stavbu lodí na ľudovej vysokej škole v nórskom Fosene," vysvetľuje sympatická dievčina, po otcovi napoly Nórka. Od narodenia však žije a doma sa cíti v krajine pod Tatrami. "Zo Slovenska som tu jediná. Väčšina je z Nórska, ale boli tu aj dvaja Dáni, dvaja Rusi a jeden z Čile," vymenúva Katka členov medzinárodneho tímu. Ich úlohou bolo za šibeničné 3 týždne postaviť dve plavbyschopné plavidlá.

 

Za jedlo a nocľah

"Na celej plti nie sú žiadne klince. Kedže jediná z tímu maľujem, dostala som za úlohu namalovať logá sponzorov na plachty, na ktorých som po večeroch pracovala. Kontúry som musela nakresliť visiaca na lanách a až potom sme dali plachty na zem a maľovali. Bolo to namáhavé, ale s výsledkom sme spokojní." Samotné plavidlá vyrobili z balzy, zviazali sisalovými lanami a pokryli bambusovou podlahou, ktorá musela uniesť aj bambusovo-eukalyptusovú chatku, tiež zviazanú lanami. "Všetci sme stavali dobrovoľne za jedlo a ubytovanie. Bavilo nás to natoľko, že skoro každý deň sme pracovali aj 12 hodín," spomína Katka.

Otvoriť galériu

Hoci Kon-Tiki 2 kopíruje úspešný projekt Nóra Heyerdahla, je veľa vecí, ktoré sú iné. Tentokrát sa plte neplavia do Polynézie, ale na Veľkonočné ostrovy a prvýkrát aj naspäť. Veľké zmeny sú tiež v konštrukcii pltí (napríklad sťažeň nie je áčkový z dvoch častí, ale iba z jedného kusu), a predovšetkým v ich počte.

Otvoriť galériu

"Na jednej bude hlavný cieľ testovanie starého smerovania, navigácie pomocou tzv. guara dosiek. Na druhej sa budú robiť vedecké výskumy," vysvetľuje mladá staviteľka. "Na palube bude viacej vedcov, ktorí budú skúmať obsah plastov vo vode, znečistenie ovzdušia, vplyv globálneho otepľovania a vplyv El Niňo na podmorský život. Plťka bude lepšie zariadená ako niektoré profesionálne vedecko-výskumné lode."

Najväčší nepriateľ

Plavidlá sa z prístavu v Lime mali pôvodne vyplaviť 1. novembra, nakoniec sa tak stalo o tri dni neskôr. Podľa Katky každá hodina navyše znamenala pre plte obrovské nebezpečenstvo. "Čím dlhšie by zostali v prístave, tým väčšia hrozba by bola, že by zlyhali. A to kvôli vodným živočíchom, ktoré jedia drevo. Balza je pre nich pochúťka."

Otvoriť galériu

Návrat bádateľov je naplánovaný na marec. Plavba na Veľkonočné ostrovy by mala trvať 45 dní, naspäť kvôli južnému prúdu smerom do Chile rátajú s asi dvomi mesiacmi. "Približne mesiac budú na Veľkonočných ostrovoch, oddychovať a pripravovať plte na cestu späť," prezrádza najmladšia členka tímu.

Otvoriť galériu
Katka bola v tíme najmladšia.
Zdroj: Camote Luis Herrera

Katka strávila v Peru dva mesiace. Nezarobila ani cent, no získala skúsenosti, ktoré plánuje rozšíriť ďalším štúdiom v Nórsku. "V budúcnosti by som sa chcela venovať hlavne tradičnej architektúre a popritom spolupracovať na nejakých projektoch s loďami, ak dostanem šancu. Nemôžem prezradiť veľa, ale už začíname plánovať Kon-Tiki 3," zakončila tajomne Katka Kierulfová.

Otvoriť galériu

Thor Heyerdahl (* 6. 10. 1914 - † 18. 4. 2002)

Nórsky moreplavec, spisovateľ a antropológ, ktorý sa preslávil svojimi odvážnymi experimentmi. Najznámejšia je expedícia Kon-Tiki, keď v roku 1947 na replike inkskej plte z balzového dreva prekonal vzdialenosť z Južnej Ameirky do Polynézie, na ostrov Raroira. Po 101 dňoch plavby preplávala 6 880 km. Heyerdahl dokázal, že Polynéziu mohli osídliť Indiáni z Južnej Ameriky. Kniha o expedícii sa stala svetovým bestselerom, predalo sa jej vyše 50 mil. výtlačkov.

Poznáte rodákov zo Slovenska, ktorí uspeli v zahraničí? Dajte nám o nich vedieť na tip@novycas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila