Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.01.2016 10:51 | Šport | Futbal
Video

Beníteza strieda v Reale Madrid Zinedine Zidane: Päť vecí o novom koučovi

Španielsky futbalový klub Real Madrid má od pondelka nového kouča A tímu. Biely balet povedie Zinedine Zidane (43).

Real včera vyhodil trénera Rafaela Beníteza. Skúsený kouč nenaplnil ambície vedenia klubu a prezident Florentino Perez na pondelňajšej tlačovej konferencii potvrdil jeho koniec. Zároveň oznámil, že novým šéfom lavičky sa stal Zinedine Zidane.

Perez pred novinármi zdôraznil, že v súvislosti s ukončením kontraktu Beniteza išlo o mimoriadne náročné rozhodnutie. "Obzvlášť pre mňa to bolo ťažké. Rafa Benitez je veľký profesionál a skvelý človek. Chcel by som sa mu poďakovať za jeho prácu a obetavosť," cituje španielsky denník Marca slová prezidenta Realu.

Otvoriť galériu
rafael benitez
Zdroj: getty images

Bývalý kormidelník Liverpoolu, Chelsea, Interu Miláno a SSC Neapol Benitez vydržal na lavičke kráľovského klubu len šesť mesiacov, keď v júni nahradil Taliana Carla Ancelottiho. O jeho odvolaní sa v médiách hovorilo už dlhšie, osudnou sa mu stala nedeľňajšia remíza 2:2 vo Valencii. Real nevyužil zaváhanie rivala FC Barcelona, ktorá predtým stratila body po bezgólovej remíze v mestskom derby na ihrisku Espanyolu.

 

Španielsky gigant je po 18 kolách Primera Division priebežne na treťom mieste so štvorbodovou stratou na vedúce Atletico Madrid a s dvojbodovým mankom na Barcelonu, ktorá však má zápas k dobru.

Zidane sa na novú výzvu teší: "Je to pre mňa veľmi dôležitý deň. Popravde, som ešte viac nadšený v porovnaní s tým, keď som tu pred niekoľkými rokmi stál ako nový hráč Realu Madrid. Do svojej práce vložím srdce aj dušu. Aj preto verím, že všetko pôjde dobre."

Štyridsaťtriročný Zidane viedol v tejto sezóne rezervný tím Realu, ale na lavičke "áčka" už pôsobil v minulej sezóne, keď bol Ancelottiho asistentom. Bývalý vynikajúci 108-násobný francúzsky reprezentant je ikonou madridského klubu, kam prestúpil v lete 2001 z Juventusu Turín za vtedy rekordnú sumu 76 miliónov eur. Víťaz ankety FIFA o najlepšieho futbalistu 20. storočia, ktorý hral vo Francúzsku za Cannes a Bordeaux, odohral v drese "bieleho baletu" päť sezón a v 155 zápasoch strelil 37 gólov. Kariéru ukončil po finálovom zápase majstrovstiev sveta 2006, na ktorých dostal červenú kartu po známom hlavičkovom útoku na Taliana Marka Materazziho.

Podľa slov Zidaneho už dnes chce byť s mužstvom, aby sa mohol postupne pripraviť na svoju premiéru na lavičke „Los Blancos“. Tá sa uskutoční o štyridni dni v zápase Primera Division proti Deportivu La Coruňa.

Päť vecí o novom trénerovi Realu Madrid

1. Africké dedičstvo

Zidane sa narodil 23. júna 1972 v Marseille. Jeho rodičia emigrovali do Paríža zo severného Alžírska v roku 1953 pred začiatkom alžírskej vojny. Zidane vyrástol v nádeji, že napodobní výkony slávnych hráčov, ako bol Enzo Francescoli či Jean-Pierre Papin.

2. Kariéru naštartoval v Cannes

Zidane začal svoju profesionálnu kariéru v AS Cannes v roku 1989 a v jeho prvej plnej sezóne klub skončil na štvrtom mieste a kvalifikoval sa do Pohára UEFA. Hral tiež za Bordeaux, taliansky Juventus Turín, kde vyhral po sebe dva tituly Serie A a v rokoch 2001 až 2006 pôsobil v Reale Madrid.

3. K Bernabeu je viazaný

V roku 2001 Real Madrid zaplatil za Zidaneho rekordných 76 miliónov eur, kde získal titul v La Lige i v Lige majstrov, ako súčasť mužstva svetových hviezd, ktoré zahŕňali hráči ako Luis Figo, Ronaldo a David Beckham.

4. Svetová star

Zidane vyhral majstrovstvá sveta v roku 1998 vo Francúzku i majstrovstvá Európy (2000) s reprezentáciou Francúzska. Vo finále MS 1998 strelil dva góly vo víťaznom zápase 3:0 nad Brazíliou. Stal sa víťazom ankety FIFA o najlepšieho futbalistu 20. storočia.

5. Disciplinárne problémy

Zidane je známy aj svojim hlavičkovým incidentom s talianskym futbalistom Marcom Materazzim vo finále majstrovstiev sveta v roku 2006. Zidane trafil hlavou do hrudníka talianskeho hráča, dostal za to červenú kartu a o jeho incidente hovoril celý futbalový svet ešte niekoľko rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Macron pritvrdil: Nevylučuje vyslanie vojakov na Ukrajinu! Stačí, ak sa stane toto
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Desivé správy z frontu na Ukrajine: Obsadili Rusi ďalšiu dedinu?!
Dievčatko zmizlo pred 17 rokmi.
Prvé slová o ZVRATE v prípade Maddie: Záhadná NAHRÁVKA priniesla zlom, o ktorom rodičia snívali
Ilustračné foto
SHMÚ vydáva výstrahy pre západné Slovensko: Dávajte si pozor najmä na týchto miestach!
Adam Ružička a momenty z jeho videa, ktoré zavesil na sociálnu sieť.
Prvé foto Ružičku po škandále: Aha, kam si v Bratislave zamieril
Premiér SR Robert Fico.
Fico o výstavbe atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Bez neho nie sme schopní posúvať sa ďalej
Čitateľ Peter nafotil, ako to momentálne v Dubaji vyzerá.
Dubaj zažíva ďalšiu POHROMU: Prírodný živel sa vrátil, veľké prípravy!
Nehoda motorkára v Bratislave si vyžiadala jeho prevoz do nemocnice.
Foto
FOTO rozbitého stroja naháňa hrôzu: Motorkár po nehode v Bratislave skončil v nemocnici!
Man drinking alcohol while driving in his car
Vodič jazdil totálne na šrot! Vrazil do dopravného značenia, zarážajúce, čo spravil
Peter Pellegrini a Péter Szijjártó - Otvorenie nového cestného mosta medzi obcami Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk
Mrazivé slová z Maďarska: Mier je vzdialenejší, NATO smeruje k prekročeniu červených čiar!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Zuzana Dolinková by mala čeliť odvolávaniu: Ministerka sa k iniciatíve opozície vyjadrila jasne
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Na východe Slovenska úradovali podvodníci: Falošná bankovka sa odhalila až v tomto momente