Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.11.2015 01:35 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Na hrozby útokov v Bruseli reagujú aj inštitúcie Európskej Únie: Podnikli takéto opatrenia!

Generálny sekretariát Rady Európskej únie v nedeľu večer po vzore belgickej federálnej vlády rozhodol o zvýšení vlastného stupňa ohrozenia zo "žltého" na "oranžový".

Tento krok nasledoval po oznámení belgického premiéra Charlesa Michela, že situácia v belgickej metropole je "mimoriadne vážna" a prípadné útoky môžu byť na frekventovaných miestach. Premiér po zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady zdôraznil, že pre Brusel a bruselský región zostáva aj v pondelok v platnosti štvrtý, najvyšší stupeň ohrozenia.

Pre európske inštitúcie znamená rozhodnutie zvýšiť stupeň bezpečnostných opatrení prijatie dodatočných krokov k tým zo 16. novembra. Okrem iného to znamená, že mnohí euroúradníci budú mať v pondelok "flexibilný pracovný režim", čo zahŕňa možnosť pracovať z domu. Európska rada, ktorej činnosť zastupuje záujmy členských štátov EÚ, ruší naplánované stretnutia, návštevy, pohovory a rokovania s osobami, ktoré nie sú jej zamestnancami.

Luxemburské predsedníctvo v EÚ v tejto súvislosti oznámilo, že zrušilo väčšinu menej podstatných pracovných stretnutí naplánovaných na pondelok v Bruseli. Nebolo zrušené zasadnutie ministrov financií eurozóny (Euroskupina), ktoré sa bude venovať rozpočtovým otázkam členských krajín EÚ, ani zasadnutie Rady EÚ pre školstvo. Rokovania ministrov financií a ministrov školstva prebehnú za sprísnených bezpečnostných podmienok.

 

"Sme v neustálom kontakte s belgickými orgánmi, členskými štátmi a ostatnými inštitúciami EÚ. Sme pripravení prispôsobiť sa bezpečnostným opatreniam, ak by sa to ukázalo ako nevyhnutné," uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady. Blízke okolie budov Európskej komisie a Európskej rady, takzvaná euroštvrť, bolo v nedeľu večer tiež dejiskom jednej z operácií bezpečnostných síl. Úrady v tejto súvislosti vyzvali médiá a novinárov, aby neinformovali o policajných akciách v meste prostredníctvom sociálnych sietí.

Policajné operácie sa vo večerných hodinách konali v centre Bruselu, v blízkosti hlavného námestia a tiež vo viacerých častiach mesta, pričom nad mestom krúžil aj policajný vrtuľník. Boli súčasťou pátrania po dvoch teroristoch, ktorí majú priame spojenie s minulotýždňovými atentátmi v Paríži a ktorí môžu byť nebezpeční pre verejnosť. Policajné razie sa paralelne s tými v Bruseli konali aj v meste Charleroi ležiacom na juhu Belgicka.

Belgická televízna stanica RTBF vo večernom spravodajstve uviedla, že v Bruseli boli v teréne nasadené všetky dostupné policajné zdroje. Federálna polícia krátko pred polnocou oznámila, že všetky pátracie akcie na území Bruselu boli ukončené. Podľa doterajších informácii zákroky v Bruseli vyústili do zatknutia šestnástich osôb. Belgický denník La Laibre Belgique okolo polnoci uviedol, že atentátnika na úteku Salaha Abdeslama možno videli v okolí mesta Liége na diaľnici E40 smerom k nemeckým hraniciam.


Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


 V Pardubiciach sa zrazil rýchlik s nákladným vlakom, hlásia obete.
Foto
FOTO katastrofy: Rýchlik z Prahy do Košíc sa zrazil s nákladným vlakom! Hlásia obete
ilustračné foto
Toto nevyzerá dobre: Potvrdil sa prvý smrteľný prípad vtáčej chrípky u človeka
Ruský prezident Vladimir Putin.
Našiel Putin spôsob, ako obísť NATO? Jeho hrozby sa môžu premeniť na niečo strašné
Andrej Danko a Matúš Šutaj Eštok.
Foto
Boj o šéfa parlamentu: Ustúpi Hlas Dankovi?! Politológovia o tom, čo bude nasledovať
Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?
Foto
Národné kultúrne pamiatky v ohrození! Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?
Devín, pamätník, 5. 6. 2024, 11.40 hod. Hladina v priebehu 48 hodín stúpla o niekoľko metrov.
Foto
Panika v Bratislave! Takto stúpal Dunaj: Pozrite sa, ako známe miesta zaplavila voda
Jayson je oveľa väčší ako všetci jeho rovesníci.
Foto
Jayson je najvyšším dieťaťom na svete: Neuhádnete, koľko 10-ročný chlapec meria!
Sekenenre Tao II. mal v čase svojej smrti približne  40 rokov.
Foto
Jediný faraón zabitý v boji! Vedci zrekonštruovali jeho tvár: FOTO musíte vidieť
Oslík bol verným spoločníkom zlobra Shreka.
Foto
Pamätáte si legendárneho oslíka zo Shreka? Bez tohto somára by nevznikol! Dočkal sa odmeny
Údajne unikla zdravotná dokumentácia ruského prezidenta Vladimira Putina.
Putin varuje pred dodávkami zbraní Ukrajine: Je to veľmi nebezpečný krok
Staršej generácii Čechov sa ťažko počúva, že na Hradčanoch úradoval ľavoboček cisára pána.
Počet cudzincov v Prahe sa drasticky zvýšil: Do roku 2050 ich však pribudne oveľa viac
Palestínčania utekajú z Rafahu, na juhu pásma Gazy
Hamas prehovoril o prímerí v Pásme Gazy, ale... Z Izraela prišla jednoznačná odpoveď