Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.06.2024 05:55 | Správy | Politika
Foto

Národné kultúrne pamiatky v ohrození! Kedy dostanú peniaze od Šimkovičovej?

Meškanie, ktoré môže vyrobiť veľký problém! 21 hradov, národných kultúrnych pamiatok, čaká na dotácie od ministerstva kultúry. Ich majitelia a občianske združenia, ktoré na obnove pracujú, chceli už v júni murovať a sanovať padajúce múry. Zatiaľ to vyzerá tak, že plánované práce nestihnú. Rezort kultúry tvrdí, že robí, čo môže. Čo budú musieť hrady obetovať, ak peniaze dostanú neskoro?

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na obnovu hradov je každoročne vyčlenený balík peňazí z programu Obnovme si svoj dom, ktorý zastrešuje ministerstvo kultúry. Majitelia hradov a OZ podávali projekty v novembri a v decembri minulého roku. Očakávali, že komisie, ktoré posudzujú žiadosti, zasadnú v marci. Nestalo sa tak. „Aktuálne sa uskutočňujú kontroly podaných žiadostí. Očakávame, že prvá hodnotiaca komisia zasadne v júni,“ uviedla hovorkyňa rezortu Petra Bačinská.

Sklz je teda obrovský. Bačinská ho vysvetľuje posunom termínu na predkladanie žiadostí z novembra na december 2023 a náporom žiadostí, ktorých prišlo takmer tisíc. Ohradila sa proti tomu, že by situáciu neriešili. Zástupcovia 19 hradov sa obrátili na ministerku Martinu Šimkovičovú listom. Žiadajú ju o informáciu, kedy bude o dotáciách rozhodnuté, aby sa vedeli na sezónu pripraviť.

„Každoročne vnímame ako problematické, že rozhodnutia o žiadostiach na dotáciu prichádzajú pomerne neskoro. Každoročne takto strácame tretinu sezóny, ktorá pri obnove hradov tradičnými technológiami s vápennou maltou trvá len 6 mesiacov, od apríla do septembra,“ uvádza sa v liste.

Proces od zasadnutia hodnotiacej komisie po rozhodnutie ministerstva o schválení dotácie zvykne trvať asi dva mesiace. Ak by to malo platiť aj tento rok, tak hrady dostanú peniaze niekedy v polovici leta. Zástupcovia hradov dúfajú, že ministerstvo to stihne skôr.  

Na obnove hradu sa podieľa OZ Castrum Sancti Georgii. „Aj keby nám pred koncom murárskej sezóny štát dotáciu poskytol, už ju nebudeme schopní celú využiť a budeme musieť veľkú časť z nej vrátiť,“ povedala Monika Winczerová zo združenia.

Každý rok potrebujú viac ako 100 000 eur, teraz žiadali 95 % tejto sumy. Neistota vo financovaní pre nich znamená, že nemôžu plánovať práce a zazmluvniť murárskych majstrov. „Ak nám murári z hradu odídu, obnova hradu sa skončí,“ doplnila Winczerová s tým, že sa navyše znehodnotí aj nakúpený stavebný materiál.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: id, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo sa pred Hanychovej domom naozaj stalo?!
Nečakaný ZVRAT v kauze BITKY Soukupa a Dopitu: Šokujúci DÔKAZ mení vyšetrovanie!
Na snímke obvinený Marián M. počas vynesenia rozsudku na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 25. januára 2024.
AktualizovanéFoto
Súd rozhodol v prípade Mariána Magáta: Uznal ho vinným z extrémizmu?!
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. reaguje počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale FC Girona - ŠK Slovan Bratislava v Girone.
Foto
Tréner Weiss po Girone: Mali sme riskovať, potom bolo neskoro! Vyjadril aj sa k budúcnosti syna
Foto
Krásnu atlétku čakalo v hotelovej izbe prekvapenie: Otvorila dvere a hneď utekala na recepciu
(ilustračné foto)
To ste ešte NIKDY nevideli: Motor lietadla na dráhe VCUCOL... Dramatické VIDEO!
Kralevich sa na pojednávaní plnom sĺz nezúčastnila.
Foto
Plač na súde! Desivé DETAILY 4 roky po nehode Kralevich: Bolestivé svedectvo ženy, ktorá sa snažila zachrániť Linh († 18)
Ilustračné foto.
Rodičia budú zúriť: Detská pohotovosť v tomto meste na Slovensku končí! Dôvod?
Astronaut so slovenskými koreňmi Eugene Cernan.
FotoVáš Tip
Múzeum na východe Slovenska získalo vzácny artefakt: Vystavujú autogram slovenského astronauta z Mesiaca!
Oliver Andrásy viac po sláve nebaží.
Foto
Najťažšie PRIZNANIE Andrásyho: Šanca na NÁVRAT obľúbeného zabávača je zamietnutá!
Na snímke Marián Gáborík a Juraj Slafkovský.
Foto
Gáboríka nahnevali Slafkovského slová: Mňa ani Hossu si do huby neber!
Angelina Jolie je opäť šťastná.
Foto
Potvrdené: Sexi Angelina Jolie randí s TÝMTO známym mužom! Načapaní v HOTELI
Ilustračné foto
Počet chorých v Žilinskom kraji sa zvyšuje: TU evidujú nárast o vyše 50 percent!