Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.11.2015 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava
Video

Po raziách polície sa bratislavské mestské časti búria: Zastavte hon na starostov!

My úplatky neberieme! Príspevky ľudí mestským častiam sú dobrovoľnými darmi a čiastočnou náplasťou na zle nastavené financovanie obcí. 

Tvrdia to starostovia 17 bratislavských mestských častí v reakcii na razie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na miestnych úradoch v Čunove a Záhorskej Bystrici. Zatiaľ však nie je jasné, či touto iniciatívou nepriamo podporujú starostu Marianky obvineného z korupcie, alebo žiadajú spravodlivosť. Dnes už bývalého starostu pútnickej Marianky (okr. Malacky) Radovana Juriku muži zákona obvinili z korupcie. Vo štvrtok Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodol, že do väzby nepôjde a stíhaný bude na slobode.

Hneď v ten istý deň si polícia posvietila aj na starostov Záhorskej Bystrice a Čunova. A práve pre razie na mestských úradoch plánujú starostovia spoločne spísať výzvu vláde. „Chceme, aby riešila financovanie obcí a zastavila hon na starostov,“ uviedol pre denník Nový Čas Jozef Krúpa, starosta mestskej časti Bratislava-Záhorská Bystrica. Podľa jeho slov bola minulotýždňová razia NAKA, ktorou polícia vyšetrovala možnú korupciu starostov, neprimeraná.

Otvoriť galériu

„Požadovali zmluvy za posledných päť rokov. Vraj ak ich nedostanú ihneď, rozkopú kancelárie,“ povedal starosta a dodal, že polícia v čase zásahu nemala vybavené povolenie. „Prokurátorka pre Bratislavu IV o ničom nevedela, podal som teda na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie za zneužitie právomoci verejného činiteľa,“ uviedol Krúpa.

 

So zvyšujúcim sa počtom obyvateľov Bratislavy rastú podľa hláv obcí aj nároky na občiansku vybavenosť. Tá však niečo stojí. „Zastupiteľstvo teda schválilo záväzné nariadenie, aby sme oslovili budúcich stavebníkov a požiadali ich o dar mestskej časti,“ doplnila starostka Čunova Gabriela Ferenčáková.

„Pokiaľ darcovia súhlasili, bola s nimi spísaná darovacia zmluva. Dary boli vždy dobrovoľné, evidované na osobitnom účte a mohli sa využívať iba na veci, ktoré boli v tej zmluve napísané,“ zdôraznil Krúpa. Starostovia sa bránia, že finančný dar nepodmieňoval vydanie stavebného povolenia a k aktuálnej kauze starostu Marianky sa nechceli vyjadrovať. „Marianka sa nás netýka, nie je mestskou časťou Bratislavy,“ zhodli sa starostovia.

Otvoriť galériu

Advokátka: Dar obci je legálny

Advokátka Mgr. Ivica Štiglitz: „Darovacia zmluva podľa Občianskeho zákonníka je bezodplatná dohoda o predmete daru, ktorým môže byť vec, právo alebo iné majetkové hodnoty. Pod bezodplatnosťou rozumieme, že za poskytnuté plnenie obdarovaný nie je povinný poskytnúť darcovi nejaké majetkové plnenie. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy je dar vlastným príjmom rozpočtu obce a o jeho použití rozhoduje obec samostatne. To neplatí, ak darca určí účel daru, na ktorý sa má použiť.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú