Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2015 17:09 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Pôjdu brutálni vrahovia Masár a Molnár na slobodu? Rozhodne o tom súd!

Po prvý raz sa v histórii Slovenskej republiky môžu dostať na slobodu odsúdení na doživotie dvaja vrahovia - Ľubor Masár (56) a Ján Molnár (73). Kto o tom rozhodne?

Obaja na doživotie odsúdení vrahovia môžu požiadať o podmienečné prepustenie z väzenia koncom septembra, keďže si odsedeli 25 rokov a po uplynutí takejto lehoty, napriek tomu že v roku 1991 boli právoplatne odsúdení na doživotie, im to umožňuje slovenský Trestný poriadok. O tom, či budú skutočne prepustení, bude rozhodovať súd v Trnave, po prípadnom odvolaní odsúdených alebo prokurátora Krajský súd v Trnave.

Masár a Molnár boli po nežnej revolúcii prví, ktorých odsúdili na doživotie za vraždu. Predtým, za bývalého režimu, boli súdení za rozličné trestné činy. Boli však prepustení na slobodu, keďže sa na nich vzťahovala rozsiahla amnestia Václava Havla. Masár už raz minulý rok o podmienečné prepustenie požiadal, nespĺňal však zákonné dôvody - nemal odsedených spomínaných 25 rokov.

Masár pôvodom z Trnavy spoločne s Molnárom v auguste 1990 v Rakúsku znásilnil a následne zaškrtil Holanďanku Gabriellu Widdershovenovú–Groenovú († 27). Jej manžela zviazali, ťažko zranili a vyhodili z auta. Ten však krvavý útok prežil a neskôr na súde proti páchateľom svedčil. Oboch zločincov poslal do výkonu trestu odňatia slobody na doživotie Mestský súd v Bratislave. Vrahovia počas procesu usvedčovali jeden druhého. Telo Holanďanky sa našlo v značnom štádiu rozkladu až po približne dvoch mesiacoch. Masára sa podarilo polícii chytiť po necelých dvoch týždňoch. Brutálny čin šokoval vtedy slovenskú aj rakúsku verejnosť.

Otvoriť galériu

 

"O podmienečnom prepustení z výkonu trestu odňatia slobody rozhoduje súd, v ktorom sa trest vykonáva, na verejnom zasadnutí. Ak bol návrh odsúdeného o podmienečné prepustenie zamietnutý, môže ho odsúdený opakovať až po uplynutí jedného roka od zamietnutia okrem prípadu, že návrh bol zamietnutý len preto, že ho odsúdený podal predčasne. Súd môže odsúdeného podmienečne prepustiť na slobodu, ak odsúdený vo výkone trestu plnením svojich povinností a svojím správaním preukázal polepšenie a môže sa od neho očakávať, že v budúcnosti povedie riadny život. Osoba odsúdená na doživotie môže byť podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu," objasnil v stredu riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Doživotný trest odňatia slobody aktuálne vykonáva 41 odsúdených. Smutne známy deväťnásobný vrah Ondrej Rigo môže požiadať o podmienečné prepustenie v roku 2018. Za viacero vrážd odsúdený banskobystrický boss Mikuláš Černák sa takto môže teoreticky dostať na slobodu v roku 2023.

V base ostáva aj vrah Hauser

Na slobodu nejde ani ďalší na doživotie odsúdený Viliam Hauser. Krajský súd v Trnave vo februári zamietol aj jeho sťažnosť proti verdiktu okresného súdu, ktorý ho nechal vo väzení. Hauser spolu s Róbertom Mattom v apríli 1994 v Bratislave v sklade v areáli na ulici Stará Vajnorská samopalom vyvraždili päťčlennú vietnamskú rodinu, vrátane malého dieťaťa. Jedna zo žien bola tehotná. Zavraždených našla žena, ktorá Vietnamcom pomáhala pri opatere dieťaťa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Miroslav Macek († 79) podľahol ťažkej chorobe.
Zomrel kontroverzný politik Macek († 79): Kedysi uštedril poriadny POHLAVOK ministrovi! VIDEO
Turecká polícia musela na demonštrantov použiť slzný plyn.
V Istanbule stanovili prísny zákaz demonštrácií: Policajti už zadržali desiatky osôb!
Simon Cowell
Foto
Kat zo speváckych súťaží zažil 2 vážne nehody: Napriek tomu TAKTO jazdí po meste! Sledujte tie FOTO
Martin Fehérváry a Erik Černák
Prídu Fehérváry a Černák na MS? Asistent trénera Frühauf prehovoril
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Michal Šimečka si uvedomuje dôležitosť členstva Slovenska v EÚ: Nie je to garantované ani samozrejmé!
Dara Rolins sa vyjadrila k zákroku.
Foto
Rolins sa prvýkrát ukázala PO ZÁKROKU, ľudia ju nespoznávajú: Darinka, toto už nie si ty
Zvolený prezident SR Peter Pellegrini.
Verejný sľub budúceho prezidenta Slovákom: Budem robiť všetko pre to, aby...
Doctor Measuring arterial blood pressure with man patient on arm Health care in hospital
Vysoký tlak môže byť len začiatkom problémov: Nepodceňujte liečbu! Tieto ochorenia na vás číhajú
(ilustračné foto)
Foto
Smutná správa: Zomrela slovenská spisovateľka a redaktorka, mala len 33 rokov
(ilustračné foto)
Saudskú Arábiu trápia prívalové dažde: Výrazne to narušilo fungovanie štátu! Voda stúpla do šialenej výšky
Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster
Exprezident Schuster spomína na vstup Slovenska do EÚ: Tento muž mi pošepkal, že...
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár.
Juraj Blanár o vstupe Slovenska do Európskej únie: Patrí to k najvýznamnejším medzníkom samostatnosti štátu!