Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2015 17:00 | Šport | Hokej
FotoVideo

Vytrvalosť týchto bojovníkov nepozná hraníc: Toto si bude história ešte dlho pamätať!

Napriek nepriazni osudu sa nikdy nevzdali a bojovali do úplného konca...

Už pred začiatkom sezóny 2014-15 to vyzeralo s tímom zámorskej NHL Ottawa Senators zle. Vedenie muselo v lete vymeniť dlhoročnú hviezdu a kapitána Jasona Spezzu, ktorý už ďalej nemal záujem pôsobiť v hlavnom meste Kanady. Novým kapitánom Senátorov sa stal mladý švédsky obranca Erik Karlsson. Pod jeho vedením zažila táto organizácia sezónu ako z rozprávky.


Jej začiatok nebol vôbec oslnivý. Brankári podávali nevyrovnané výkony, ofenzíva sa až príliš často spoliehala iba na výkony obrancu Karlssona a špekulovalo sa aj o údajnom spore medzi hráčmi a trénerom Paulom MacLeanom. Ako prvý za nevýrazné výkony tímu zaplatil práve MacLean, ktorý na začiatku decembra prišiel o prácu. Senators sa v tom čase nachádzali na desiatej priečke Východnej konferencie.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Pod vedením nového kouča Davea Camerona to s Ottawou začalo vyzerať ešte horšie. Na konci januára okupovali „Sens“ až 12. miesto a na play off už nepomýšľali ani tí najskalnejší fanúšikovia. Ako by aj mohli, musel by sa stať zázrak...

Otvoriť galériu

A že sa veru aj stal! Šťastie v nešťastí postihlo odhodlaných bojovníkov, keď sa vo februári zranili obaja gólmani Craig Anderson a Robin Lehner, ktorí sa dovtedy v bráne pravidelne striedali. Na ich miesto povolali nevýrazného brankára z AHL Andrew Hammonda. Ten sa následne stal spasiteľom!

Otvoriť galériu

Dvadsaťsedemročný Hammond sa zapísal do histórie NHL zlatými písmenami, keď sa mu podarilo zaznamenať neuveriteľný rekord 20-1-2 s úspešnosťou zákrokov 94,1% a priemerom inkasovaných gólov 1,79. V Ottawe sa po jeho príchode strhla doslova hystéria.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Muž s prezývkou „Hamburglar“ pobláznil celú ligu. Ottawa sa najmä vďaka jeho výkonom mohla nakoniec radovať z postupu do play off na úkor „všemocného“ Bostonu. Nikto tomu poriadne nedokázal uveriť... 

K historickému zázraku však dopomohli aj iní hrdinovia. Nováčik v útoku Mark Stone prežil taktiež čarovnú druhú polovicu sezóny. V prvých 34 zápasoch zaznamenal iba 8 gólov a celkovo 17 bodov. Vo zvyšných 46 zápasoch však nastrieľal 18 gólov a pripísal si 47 bodov.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Stal sa z neho doslova malý zlodej, ktorý súperom neustále kradol puky, čo samozrejme častokrát vyústilo do gólovej situácie. Stone patril v tomto čase k jedným z najproduktívnejších útočníkov NHL. 

Srdcom a dušou tohto tímu bol však neustále ofenzívny motor značky Erik Karlsson, ktorý si za svoje výkony v základnej časti vyslúžil dokonca trofej pre najlepšieho obrancu NHL.

Otvoriť galériu

Pod vedením švédskeho kúzelníka dokázala Ottawa zdolať na ceste za snom tých najsilnejších súperov. Asi všetko najlepšie vystihuje jeden z posledných zápasov, v ktorom si Senátori zmerali sily s Tučniakmi z Pittsburghu.

Tréner Dave Cameron na tlačovej konferencii pred samotným stretnutím vyhlásil legendárnu vetu: „Volám sa Dave Cameron, som kouč a potrebujem dva body.“ 

Otvoriť galériu

Penguins sa v nervydrásajúcom zápase ujali vedenia už v 10. Sekunde a po prvej tretine vyhrávali 3:0. Všetko nasvedčovalo tomu, že spanilá jazda Ottawy nebude mať šťastný koniec. Senátorom sa však do konca podarilo vyrovnať na 3:3 a v následnom predĺžení zaúradoval Mark Stone, ktorý v spolupráci s Karlssonom zariadil ďalší neuveriteľný obrat. 


V play off už ale kúzlo Andrewa Hammonda prestalo účinkovať. Ottawa podľahla v šiestich zápasoch rivalovi z Montrealu. Zo skúseností, ktoré nabrali títo hráči v základnej časti budú ale čerpať do konca kariéry. Podobný zázrak sa stáva len raz za sto rokov. Teraz však pred Senátormi stojí ďalšia ťažká úloha – dokázať, že na to majú aj v novej sezóne, ktorá prinesie nové výzvy.

Otvoriť galériu

 

 
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Miroslav, syn zavraždeného Petra Novotného, prišiel na pojednávanie Mikuláša Černáka.
Foto
Černák zoči-voči Miroslavovi, ktorému zavraždil otca: Súhlasil by s prepustením mafiánskeho bossa? Aha, čo povedal
Erik Tomáš chce mladým ľuďom uľahčiť hľadanie práce.
Rezort práce rozbehol projekt Právo na prvé zamestnanie: Zvýši sa záujem firiem o absolventov?
Herec plánuje svojich fanúšikov potešiť vlastnou značkou rumu.
Foto
Veľké PLÁNY Johnnyho Deppa: Ohlásil vlastný rum a... NÁVRAT ako Jack Sparrow?!
Pred svadbou s Karolom III. pracovala Diana ako opatrovateľka detí
Foto
Dopomohla si princezná Diana († 36) PODVODOM?! Neuveríte, o čom mala klamať
Ares s jeho mamou.
Foto
V košickej zoo majú nový prírastok: Mláďatko Ares odsunul plameniaky na druhú koľaj! Sledujte tie FOTO
Vila bola objavená v oblasti Somma Vesuviana.
Foto
Archeológovia ostali v nemom úžase: Našli miesto, kde zomrel cisár Augustus?!
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Turecko stoplo všetky obchody s Izraelom: Na Erdogana sa valí kritika, uf! Toto muselo bolieť
edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla