Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Unikátna výstava mučiacich nástrojov: Kati boli majstri na ľudskú bolesť!

Ako dobre, že krutý stredovek je už dávno za nami! Španielske čižmy, váha na čarodejnice, kotol na varenie ľudí či drviče hlavy a kĺbov... 

Všetky desivé mučiace nástroje, ktoré dodnes naháňajú hrôzu, si môžete pozrieť v múzeu na Bojnickom zámku.

Najväčšia zbierka mučiacich nástrojov z celého sveta, ktorú až do konca roka vystavuje Múzeum Bojnice, vzbudzuje rešpekt. Už pri vchode nás čaká legendárna železná panna. Tú podľa povesti používala aj krvilačná Bátorička, keď sa kúpala v krvi mladých panien. Ak človeka uzatvorili do železnej panny, bodáky na vnútornej strane dverí ho prepichli a obeť vykrvácala. „Zaujímavé je, že neexistujú žiadne dôkazy, že by sa takéto zariadenie používalo na mučenie a usmrtenie.

Otvoriť galériu

Prvé zmienky o železnej panne sú až v samotných filmoch a divadelných predstaveniach o krvavej grófke, takže železná panna je zrejme len fikciou a fantáziou autorov,“ vysvetľuje PR manažérka múzea Petra Gordíková. Čiže vystavená železná panna nie je dobový originál. Ale o tom, že v minulosti sa kruto mučilo ako na bežiacom páse, vypovedajú ďalšie predmety.

 

Za všetko hovorí šnurovanie, ktorým sa zväzovali ruky a spôsobovalo obrovské bolesti, takisto nevinne vyzerajúce drviče kĺbov a kostí používané na rôzne časti tela. A hoci dnes slovné spojenie „natiahnem ťa na škripec“ používame skôr zo žartu, v minulosti pri tomto extrémnom úkone doslova praskali odsúdeným kĺby a chrupavky. A tí, čo prežili, zostali doživotnými invalidmi.

Majster kat

Výstava nebezpečných hračiek pochádza, ako sa hovorí, z prvej ruky. Niektoré predmety totiž majiteľ zbierky získal z pozostalosti francúzskej rodiny, ktorej predkom bol kat. A na týchto profesionálnych mučeníkov kedysi ľudia hľadeli s rešpektom aj dešpektom. „Kati zastávali v meste výsostné postavenie aj tým, že mali napríklad vlastnú lavicu v kostole. No neboli to ľudia, ktorí by boli veľmi obľúbení. Nemali veľa kamarátov a žili na pokraji spoločnosti, často aj za hradbami mesta,“ vysvetľuje Gordíková z bojnického múzea. A nezabudne dodať, že tak ako v súčasnosti, aj v minulosti už existovali rôzne úchylky a niektorých ľudí napĺňalo, že môžu iným spôsobovať bolesť.

„Byť katom bolo v tom čase rodinným remeslom, ktoré sa tradovalo z generácie na generáciu. Kati používali pri poprave masky a boli považovaní za dôležitých ľudí, lebo boli strážcami zákona.“ Z dokumentov je jasné, že každý kat mal anatómiu človeka v malíčku. „Mučiaci vždy vedeli, čo robia, akú silu majú zapojiť a aký nástroj použiť. Bola to až taká účelná úchylka, kde sa snažili o to, aby trestanci neumreli hneď, ale poriadne trpeli. Koľkokrát sa aj trestanec priznal, že čin spáchal, no mučenie pokračovalo ďalej, pretože popravca bol za to zaplatený.“

Otvoriť galériu

Váhy na čarodejnice

Aj spôsob, akým sa v minulosti rozhodovalo o vine, bol rozporuplný. Svedčia o tom váhy, ktorými sa zisťovalo, či je daná žena čarodejnica. „Tie, čo boli ťažšie a prevážili závažie, neboli schopné odletieť na metle a boli považované za ženy dobrých mravov,“ vysvetľuje Gordíková. V nevýhode tak zostali chudšie ženy. Ale svoju úlohu zohrávala aj hmotnosť závažia na druhej strane váh - všetko sa dalo teda ľahko zmanipulovať.

O niečo menej hrozivo vyzerajú masky hanby. Tie sa nasadzovali na tvár, aby potupili svojho nositeľa. Všetkým tak bolo jasné, že vykonal niečo nevhodné a neakceptovateľné. Existovali aj špeciálne masky s výčnelkom pre jazyk, ktoré sa používali na potrestanie prostorekých klebetníc. 

Judášova stolička

Otvoriť galériu
Judášova stolička.
Zdroj: Tibor Géci, anc

Používala sa aj počas inkvizície v Španielsku. Vyzerá ako sedadlo sformované do pyramídy. Obeť na ňom sedela tak, aby hrot pretínal intímne partie, pričom často jej boli na nohy nasadené aj závažia. Tento nástroj spôsoboval rozsiahle devastačné zranenia.

Španielska čižma  

Otvoriť galériu
Španielska čižma.
Zdroj: Tibor Géci, anc

V ťažkých železných topánkach boli zabudované ostré hroty a ich nositelia v nich museli stáť na špičkách. Len čo poľavili a postavili sa na celé chodidlá, bodáky sa im zarezali do nôh.

Pás cudnocti 

Otvoriť galériu
Pás cudnosti.
Zdroj: Tibor Géci, anc

Daň za vernosť bola krutá. Hoci pás cudnosti nebol nikdy typickým mučiacim nástrojom, spôsoboval trvalé deformácie panvy a iné zdravotné problémy. Pre mužov na cestách však bol účinným prostriedkom, ako ochrániť svoje ženy pred cudzími mužmi.

Rúra na pečenie ľudí 

Otvoriť galériu
Rúra na pečenie ľudí.
Zdroj: Tibor Géci, anc

V kotle, aký sa dnes používa na varenie predvolebnej kapustnice, sa kedysi varili ľudia. A veľmi podobným mučiacim nástrojom je aj zúrivý býk, vyrobený na Sicílii z bronzu. Do jeho vnútra vložili človeka, pod ním zapálili oheň a zaživa ho upiekli. Vnútri býka bola sústava výhrevných hadičiek a z nozdier mu vychádzala para. „To malo pre ľudí na námestí až teatrálny účinok,“ objasňuje Gordíková. Prvou obeťou tohto už v antike veľmi populárneho nástroja bol jeho vynálezca, ktorému cisár odmietal zaplatiť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!