Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.05.2023 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Sochárka Jana Galaxia Brisudová: Lietam si vo svojom vesmíre! Toto sú jej dychberúce výtvory

Krásna, talentovaná a pohodová. Keby sme mali opísať sochárku Janu Galaxiu Brisudovú (46) tromi slovami, mohli by to byť práve tieto. Úspešná umelkyňa sa venuje tvorbe diel z bronzu a kameniny, má za sebou množstvo výstav doma aj v zahraničí. Desať rokov pracovala v ateliéri u významnej sochárskej osobnosti Tibora Bartfaya († 93).

„Ide o prirovnanie. Kohútik, mladý chlapec, chodí za pannou - ľaliou. A hovoria mu: ,Keď za ňou budeš chodiť, tak ťa zabijeme.‘ Spodobnenia v slovenskej ľudovej piesni ma inšpirovali vytvoriť túto sochu. Kohútik má vsadené ľudské srdce v hrudi, panna - ľalia - má na sebe zakomponované čipky z celého Slovenska, z rôznych krajov,“ ukáže na malý odliatok sochy. Pochopiteľne, samotná socha je podstatne väčšia.

Srdcovky

Hovoriť o tom, ktoré dielo má najradšej, je pre každého umelca a autora veľmi ťažké. „Akoby ste sa matky pýtali, ktoré dieťa najviac miluje. Pochopiteľne, povie, že všetky.“ Jana je aj autorkou sošky pre víťazky ankety Slovenka roka. „O návrhu som nemusela dlho premýšľať, mala som jasnú predstavu, ako by mala cena vyzerať. Chcela som, aby tam bolo niečo tradičné, tak som tam zakomponovala súčasnú modernú, silnú ženu s nadhľadom. Zároveň je to slovenská dievčina, ktorá má v sebe to tradičné slovenské. Podstavec tvoria slovenské kopce, doliny,“ opisuje sochárka, ktorá robí aj prenádherné reliéfy. Niektoré zdobia aj jej ateliér a naozaj sú obdivuhodné.

„V jednej reštaurácii na bratislavskom brehu Dunaja mám vystavenú sochu s príznačným názvom Anjel s diablom v tele. Pred časom som robila fontánu Znovuzrodenie Zeme, je inštalovaná na Tomášikovej ulici v Bratislave pri Klientskom centre. Aj táto socha parí medzi moje srdcovky,“ vraví umelkyňa, ktorá vystavovala dokonca v ďalekom New Yorku, vo Washingtone a v Miami.

3D tlač

S novými technológiami sa mení aj umelecký svet. „Nedávno dávali v televízii dokument o tom, že vytlačia na 3D tlačiarni súčiastku do formule 1 alebo raketu, ktorá by mohla vyletieť do vesmíru. Tak si vravím, či to nebude mať vplyv aj na umenie... Pamätáte si na scénu, keď vo filme Pelíšky na Vianoce rozbaľuje rodinka darčeky a v jednej škatuli sú poháriky z plastu?“ obráti sa na nás s otázkou Jana. Kto by túto scénu nepoznal! Stella Zázvorková pri pohľade na plastové poháre skonštatuje: „A skláři nebudou mít co žrát!“ „Presne tak,“ prisvedčí Jana, „v súvislosti s 3D tlačou sme si so Stankom robili žarty: ,A sochári nebudú mať čo žrať!‘“ smeje sa.

„Našťastie bronz zatiaľ nevedia tlačiť v 3D tlači. Podľa mňa fortieľ bude vždy fortieľom. Všetko si nájde svoju cestu a svojho adresáta. To je ako keď s nástupom filmu prišli obavy, či nezanikne divadlo, literatúra, knihy. A nezanikli. Napríklad konceptuálni umelci hovoria, že niektoré výtvarné techniky sú prekonané. Myslím si však, že nikdy nebudú, len vznikajú nové cesty. Aj ja využívam nové technológie pri tvorbe šperkov - dám oskenovať sochu, ktorá sa na to hodí, a z tej dám urobiť malý model šperku,“ vysvetlí nám.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz