Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.05.2023 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Sochárka Jana Galaxia Brisudová: Lietam si vo svojom vesmíre! Toto sú jej dychberúce výtvory

Krásna, talentovaná a pohodová. Keby sme mali opísať sochárku Janu Galaxiu Brisudovú (46) tromi slovami, mohli by to byť práve tieto. Úspešná umelkyňa sa venuje tvorbe diel z bronzu a kameniny, má za sebou množstvo výstav doma aj v zahraničí. Desať rokov pracovala v ateliéri u významnej sochárskej osobnosti Tibora Bartfaya († 93).

Mama a partnerka

Keďže Jana Galaxia Brisudová je dvojnásobnou mamou dnes už dospelých synov Jakuba a Mateja, zaujíma nás, ako zvládala materstvo a kariéru. „Ako? Nuž – odparkovaný kočík a modeluješ!“ zasmeje sa sochárka. „Keď sú deti, človek všetko prispôsobuje ich harmonogramu. Teraz už sú z malých chlapcov veľkí chlapi.“

Jej životným partnerom je už trinásť rokov sochár Stanislav Kiča (41). „Nesmierne ho uznávam. Každý deň sa spolu radíme, podporujeme sa.“ Spoznali sa, keď si dala Jana odlievať sochy v ich ateliéri Tri kamene v Stupave. „Chodila som tam tak často, až sme sa dali dokopy,“ prezradí s nehou v očiach.

Rešpektovaná umelkyňa

Jana Galaxia Brisudová slávu vníma veľmi skromne a hlavne nenútene. „Idem si svojou cestou, snažím sa pracovať, ako najlepšie viem, a všetko ide ruka v ruke s tým. Nenápadne - prvá výstava, druhá, zákazky, objednávky... Pamätám si však na svoju milovanú zlomovú výstavu v roku 2012, čo sme mali so Stankom. Bola to krásna, obrovská výstava v Galérii SPP. Vtedy tam prišlo veľmi veľa našich spoločných kamarátov výtvarníkov, bolo to úžasné, odvtedy sa môj umelecký svet viac otváral,“ vraví. Na ocenenia si Jana nepotrpí.

„Myslím si, že umelec má hlavne tvoriť.“ A aké témy sú jej blízke? „Mala som mytologické témy, potom to bol Kohútik jarabí, zamilovala som si Zayah - sochu tehotnej ženy, ktorá je umiestnená v Španielsku. Samozrejme ma zasahuje aj súčasná situácia.“

Filantropia

Každý rok prispieva Jana svojím dielom na charitu, napríklad pre detské kardiocentrum. „Keď sa začala vojna na Ukrajine, tak som darovala okrem svojej osobnej pomoci aj dielo v rámci Sogy. Bolo medzi top tromi vydraženými dielami na pomoc pre Ukrajinu. Ukrajina je mi veľmi blízka, keďže tam mám aj kamarátku Daryiu, ktorá tam doteraz žije a sme spolu v kontakte. Snažím sa tam pomáhať, ako len viem,“ vysvetlí nám a dodá: „Momentálne chystám dielo na podporu LGBTI komunity, aby sme sa trošku prebudili ako spoločnosť,“ vraví s nádejou.

Kohútik jarabí

Pri listovaní v katalógu sa zastaví pri obrázku sochy Kohútik jarabí. „Dávno som nosila v hlave myšlienku vytvoriť toto dielo. Chcela som zhmotniť svoju predstavu slovenskej duše, vystihnúť, čo sme my ako národ, znázorniť sochou obsah pesničky, ktorá je chronicky známa od východu na západ krajiny. A tou bola podľa mňa Kohútik jarabí, lebo ju poznajú všetci. Od východu na západ túto pieseň poznajú všetky deti i dospelí. Dokonca aj na Morave. Bola som príjemne prekvapená, keď som mala výstavu v meste Břeclav v Havlíčkovej vile, že tá pieseň im nebola cudzia. Pesnička sa môže javiť ako absolútna odrhovačka. Učíme sa ju v škôlke, je medzi prvými, ktoré sa učia hrať deti na klavíri. Kohútik jarabí, nechoď do záhrady, polámeš ľaliu, potom ťa zabijú...“ zacituje z piesne.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Nedeľa, Marika Eisler Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Pri úprave trávnika je každá pomoc dobrá
Foto
Veľký test benzínových kosačiek: Podrobné porovnanie cien, výkonu a hlučnosti!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Ministerka Dolinková o jej odvolávaní: Nevidím žiadny relevantný dôvod
Zariadenie ciel v Leopoldove je veľmi strohé.
Viete, kto sedí v basách na Slovensku? Budete sa diviť, čo za ľudí sedí za mrežami
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda
Skúšajú to Rusi na Západ inak? Znepokojení sú v Poľsku aj v Česku!
Rodina Brodekovcov vytvorila v USA veľký biznis
Foto
Klan Brodekovcov dal svetu vynález, ktorý používame dodnes! Zachráni sa rodný dom šikovných Slovákov?
Machala zapochyboval o guľatosti Zeme.
Váš Tip
Vedci reagujú na Machalu: Takto si guľatosť Zeme môžete overiť aj bez cesty do vesmíru
(ilustračné foto)
Keď sa z vyrážky vykľuje RAKOVINA: Ak pupienok vyzerá TAKTO, musíte konať!
Kate v marci priznala, že jej diagnostikovali rakovinu.
Blízka princeznej Kate po PRVÝKRÁT prelomila mlčanie: Je to naozaj ZLÉ
Developer zdemoloval pamätihodnosť Bratislavy.
Foto
Bratislava prišla o kus histórie: Vzácnosť prežila obe svetové vojny, teraz je fuč! Komu hrozí pokuta?