Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.03.2023 14:00 | Správy | Domáce správy

Advokáta obvineného z vraždy Tupého stiahli z výučby, experti prehovorili: Mohli ho kryť policajti?!

Obvinenie po takmer 18 rokoch. Polícii sa po zadržaní desiatky podozrivých v prípade popravy Daniela Tupého († 21) z roku 2005 podarilo nájsť údajného páchateľa. Podľa mužov zákona sa mal na vražde na bratislavskom nábreží podieľať známy advokát Adam Puškár (39).

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ten to odmieta, no polícia ho chce mať vo väzbe. Okrem právnickej praxe sa venoval výučbe mladých študentov na Univerzite Komenského a v minulosti disponoval previerkou NBÚ na stupeň prísne tajné. Ak sa potvrdí táto stopa, ako je možné, že roky unikal spravodlivosti?


Vražda sa dá objasniť aj po 40 rokoch

Matej Snopko, bývalý kriminalista

K objasneniu vrážd dochádza rôznymi spôsobmi, ktoré trvajú rôzne dlho. Keď sa vražda objasní do 24 hodín, považuje sa to za veľký úspech. Ak sa to nepodarí, je tam veľmi reálna možnosť, že to bude trvať niekoľko mesiacov. Niektoré vraždy sa objasnia aj po veľmi dlhom čase, dokonca sme už videli aj vraždu objasnenú po 40 rokoch. Časté býva to, že páchateľ zrazu niekde niekomu niečo povie - napríklad spoluväzňovi v cele, alebo sa preriekne niekde v krčme, a počuje to človek, ktorý to oznámi polícii. Druhá možnosť je, že sa ho pýta policajný agent a tá osoba mu niečo povie a upozorní tak na seba. Dôvodom môže byť aj to, že sa nájde nejaký nový dôkaz, a tiež to, že sa zmení režim a zrazu začnú vypovedať príbuzní obetí. Páchateľ sa takisto môže pohádať so spolupáchateľom a ten to povie polícii, a stáva sa aj to, že páchateľa tak hryzie svedomie, že sa rozhodne priznať sám. V každom prípade ani profesia advokáta či právnika ešte nemusí vylučovať, že by takáto osoba za istých okolností nemohla byť páchateľom vraždy. Hoci niekto bude mať tendenciu zazerať na policajtov, že celé tie roky nič nerobili, ja by som ich, naopak, pochválil.

Policajti ho v minulosti mohli kryť

Jozef Šátek, bývalý elitný vyšetrovateľ

Zachytil som, že samotní vyšetrovatelia boli prekvapení z toho, že po toľkých rokoch sa im podarilo zabezpečiť také kvalitné dôkazy. Z toho plynie otázka, čo bránilo predošlým vyšetrovateľom, aby tie dôkazy zabezpečili. Môže ísť o kumuláciu všeličoho, je napríklad možné, že sa v určitých etapách uberali nesprávnym smerom, kládli dôraz na veci, ktoré neboli podstatné, a nešli po všetkých možných vyšetrovacích verziách, ale namiesto toho išli jednosmerne. Mohla to byť neodbornosť, nechuť do toho ísť, ale môže to byť aj korupcia a zámer skryť páchateľa. Nie je vylúčené ani to, že niekto v polícii sympatizoval s takýmito extrémistickými názormi, a preto ho kryl.

 

Neonacisti sa občas vyšplhajú aj vysoko

Radovan Bránik, expert na extrémizmus

To, že sa ľudia z neonacistickej subkultúry vyšplhajú takto vysoko, nie je veľmi časté, pretože tí ľudia sú často nielen sociálne, ale aj mentálne na nižšej úrovni. Samozrejme sa však aj spomedzi nich občas dokáže dostať von človek s vyššou inteligenciou a sociálnou zručnosťou. Časť z nich preniká napríklad do politiky, časť sa uplatní v biznise alebo v spoločenskom živote. A zopár z nich sa napokon aj reálne napraví. Čo sa týka tejto konkrétnej osoby, nevieme povedať, či sa polepšil. Tomu, či bol alebo nebol naďalej radikalizovaný, by nasvedčovalo aj to, akú si vyberal klientelu alebo aká klientela si vyberala jeho. Mal tam totiž ľudí z tejto scény.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta, šiš, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!