Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2023 00:00 | Nové Časy | Zdravie

Obezita: Najrozšírenejšie metabolické ochorenie

Obezita nie je len estetický problém a „chybička krásy“, ako zvyknú mnohí zľahčovať. Ide o chronické ochorenie, ktoré dosahuje epidemické proporcie, a patrí do rúk lekára.

V súčasnosti môžeme obezitu označiť za najrozšírenejšie metabolické ochorenie na svete s trvalo vzostupným trendom výskytu nielen v dospelej, ale aj detskej populácii. Čo ovplyvňuje jej vznik a aká je momentálna situácia na Slovensku?

Obezita je ochorenie charakterizované zmnožením telesného tuku. Jej následkom môžu byť zdravotné problémy ako cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia, rakovina a choroby pohybového aparátu. Nehovoriac o stigme, keď je obézny človek vystavený predsudkom alebo dokonca negatívnym útokom v škole, práci aj v súkromnom živote. Tie so sebou zase prinášajú psychologické problémy.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Príčiny vzniku ochorenia

Obezita vzniká interakciou genetických a vonkajších faktorov. Existujú obdobia, ktoré sú pre jej rozvoj veľmi významné, napríklad dospievanie, tehotenstvo, menopauza, nástup do zamestnania, pracovné či rodinné problémy, odchod do dôchodku a podobne. Príčin môže byť viacero, najčastejšou z nich je nadmerný príjem potravy a nedostatok telesného pohybu. Ľudské telo je k pohybu veľmi dobre prispôsobené a pokiaľ vedieme sedavý spôsob života, svalstvo začne ochabovať a pribúda tuk. Za vzostupom hmotnosti sa môžu skrývať aj metabolické vplyvy alebo užívanie niektorých liekov. Napriek častému názoru, že za vznik obezity môžu hormonálne vplyvy (najmä znížená funkcia štítnej žľazy), toto platí len u jedného percenta pacientov.

Aká matka, taká Katka?

Veľkú úlohu v rozvoji nadváhy a obezity zohráva rodinné prostredie. Pokiaľ sú obézni obaja rodičia, pravdepodobnosť výskytu tohto problému je u detí až 80-percentná. Ak je obézny len jeden rodič, šance sa znižujú na 40 percent. Obezita však nie je dedičná, dedia sa stravovacie zvyklosti a zvyklosti ohľadom pohybových aktivít v rodine. Ochorenie predstavuje vážnu hrozbu aj pre zdravie detí. Rovnako ako u dospelých, aj u detí postihuje srdcovo-cievny systém. Nadmerné nahromadenie tukového tkaniva v organizme aktivuje zápalové procesy, ktoré vedú k ateroskleróze, teda ľudovo nazývanému kôrnateniu tepien. Svoju úlohu v rastúcom trende detskej obezity zohrávajú nadmerný príjem sladených nápojov a nedostatok fyzickej aktivity.

Pri liečbe obezity je kľúčová spolupráca s odborníkmi – obezitológmi. Aj zhadzovanie nadbytočných kilogramov je opradené mnohými mýtmi a pri liečbe obezity platí staré známe „pomaly ďalej zájdeš“. Čím pomalšie odoberáme organizmu zásoby tuku, tým viac znižujeme riziko jojo efektu. Nehanbite sa preto obrátiť s chudnutím na lekára a zbavovať sa kilogramov zdravo.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Pozor na poruchy príjmu potravy

Strach z nadváhy, naliehavá potreba schudnúť a neustále myšlienky na jedlo a hmotnosť môžu viesť až k PPP, teda poruchám príjmu potravy. Podľa medzinárodnej klasifikácie chorôb poznáme dve základné – mentálnu anorexiu a mentálnu bulímiu a ich atypické formy. Sú považované za závažné psychické ochorenia, vyskytujúce sa od detstva až do dospelého veku.

Mentálna anorexia je úmyselné znižovanie hmotnosti vyvolané diétami, nadmerným cvičením či zneužívaním liekov (najmä preháňadiel). Najviac sú ňou ohrozené perfekcionistky, ktoré zle znášajú zlyhanie.

Pre mentálnu bulímiu sú zase typické opakované záchvaty prejedania sa veľkým množstvom jedla, po ktorom nasleduje zvracanie a pocit straty kontroly. Osoby, ktoré ňou trpia majú hmotnosť zväčša v norme, na rozdiel od podpriemernej až extrémne nízkej hmotnosti anorektikov.

Treba však podotknúť, že tieto ochorenia postihujú rovnako dievčatá aj chlapcov či dokonca mužov v strednom veku, pričom ich počet neustále stúpa. Predpokladom úspešnej liečby je včasná diagnostika a spolupráca s terapeutom.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


water drop dripping from the tap and water shortage
Používanie vody podľa pravidiel: Katalánsko pristúpilo k vážnym krokom, po mesiacoh prišla nádej
Biely dom (ilustračná fotografia).
Biely dom pení: Uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy je neprijateľné, tvrdia
Foto
Ramsay po generálke s USA: Som hrdý na všetkých hráčov!
Americký prezident Joe Biden.
Joe Biden dvíha varovný prst: Hrozí, že ľudia nebudú poznať pravdu, tvrdí
(ilustračné foto).
Nemci chcú mať obranu krajiny vo vlastných rukách: V hre je obnova povinnej vojenskej služby
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Inaugurácia Vladimíra Putina
Expertka na reč tela si posvietila na Putina: TAJNÉ signály! Svojím telom povedal viac ako chcel
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie