Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2023 00:51 | Správy | Zahraničné správy

Evakuácia si vyžiadala dva nevinné životy: Britskí dobrovoľníci na Ukrajine zahynuli pri záchrane ženy

Britský dobrovoľník Chris Parry a jeho kolega Andrew Bagshaw zahynuli pri pokuse o humanitárnu evakuáciu zo Soledaru na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Parryho rodiny, ktoré zverejnilo britské ministerstvo zahraničia.

"S veľkým zármutkom musíme oznámiť, že náš milovaný Chris bol spolu so svojím kolegom Andrewom Bagshawom zabitý pri pokuse o humanitárnu evakuáciu zo Soledaru na východe Ukrajiny," uviedla rodina.

"Na jeho obetavé odhodlanie pomáhať tamojším starým, mladým a znevýhodneným ľuďom sme my i jeho širšia rodina nesmierne hrdí," stojí vo vyhlásení, ktoré zverejnilo britské ministerstvo zahraničia. "Ocitol sa na Ukrajine v marci v jej najtemnejšej hodine na začiatku ruskej invázie a pomáhal tým, ktorí to najviac potrebovali, a zachránil viac ako 400 životov plus mnoho opustených zvierat," dodala rodina 28-ročného humanitárneho pracovníka.

Ruská žoldnierska Wagnerova (v ruskom prepise Vagnerova) skupina už skôr v tomto mesiaci uviedla, že jej sily našli telo jedného z pracovníkov, ktorí boli nahlásení ako nezvestní na východnej Ukrajine, kde sa odohrávajú ťažké boje medzi ukrajinskými a ruskými silami. Ukrajinská polícia uviedla, že obaja dobrovoľníci odišli 6. januára z Kramatorsku do Soledaru a nasledujúceho večera boli nahlásení ako nezvestní po tom, ako s nimi stratili kontakt. Žiadne ďalšie podrobnosti o okolnostiach smrti dobrovoľníkov úrady neposkytli.

Podľa rodiny 47-ročného Bagshawa bola dvojica zabitá, keď sa snažila zachrániť staršiu ženu z mesta Soledar. Vo vyhlásení rodiny sa uvádza, že ich auto v tej chvíli zasiahol delostrelecký granát. "Andrew obetavo podstúpil mnoho osobných rizík a zachránil mnoho životov; máme ho radi a sme naozaj veľmi hrdí na to, čo urobil," uviedla jeho rodina.

"Máme v úmysle, aby jeho smrť nebola zbytočná. Patríme medzi mnohých rodičov, ktorí trucujú nad smrťou svojich synov a dcér. Vyzývame civilizované krajiny sveta, aby zastavili túto nemorálnu vojnu a pomohli Ukrajincom zbaviť ich vlasť agresora, "dodala vo vyhlásení rodina Bagshawa.

Parry už skôr hovoril so stanicou Sky News o tom, ako evakuoval ľudí v blízkosti frontovej línie, často v desivých podmienkach, keď ruské delostrelectvo ostreľovalo ukrajinské pozície. Pochádza z Cornwallu a v čase ruskej invázie 24. februára minulého roka pracoval ako bežecký tréner v Cheltenhame. Potom mu vraj bolo jasné, že musí ísť a pomôcť.

V rozhovore, ktorý poskytol tri dni pred svojím zmiznutím, Parry uviedol, že si musel vybrať, či pôjde pešo a bude pomalý, ale menej viditeľný, alebo pôjde autom a bude rýchly, ale bude riskovať, že ho cestou pri poskytovaní pomoci uvidí drony. "Veľa dobrovoľníkov už tam nepôjde, ale sú tam ľudí, ktorí sa chcú dostať von, takže ja som ochotný ísť," povedal Parry.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Silhouette of a praying priest with rosary beads in hands
Belgicko chce skoncovať so sexuálnym zneužívaním v cirkvi: Prvé kroky, zoznam je šialene dlhý