Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.12.2022 15:30 | Správy | Európa

Slovensko čakajú veľké reformy vďaka Plánu obnovy

Realizácia Plánu obnovy sa na Slovensku naplno rozbehla. Tomu nasvedčuje aj to, že prechádza z reformnej do investičnej fázy.

Veľká šanca pre Slovensko posunúť sa skokovo vpred. Plán obnovy je pre nás cesta, ako zvýšiť kvalitu života na úroveň EÚ. Zhodli sa na tom lídri počas nedávanej výročnej konferencie Plánu obnovy – Pokrok v čase krízy. Jej hlavnú myšlienku potvrdzujú aj slová predsedu vlády SR Eduarda Hegera a európskeho komisára pre hospodárstvo Paola Gentiloniho, ktorí hovorili najmä o dôležitosti spolupráce s Európskou komisiou a potrebe reforiem a investícií v oblastiach zdravotníctva, školstva či vedy, výskumu a inovácií.

Otvoriť galériu
Slovensko čakajú. veľké reformy vďaka Plánu obnovy
Zdroj: FB Plánu obnovy a odolnosti SR

„Po dlhých rokoch, keď malo Slovensko problémy s čerpaním financií z Európskej únie, prišla historická zmena a krajina sa vyšvihla pri využívaní peňazí z Plánu obnovy a odolnosti Slovenska medzi najlepšie štáty EÚ,“ poznamenal premiér Eduard Heger. Plán obnovy je podľa premiéra prevratný a historický, pričom Slovensko sa v čerpaní financií dostalo na čelo EÚ.

V niektorých kritériách pri tvorbe Plánu obnovy patrilo Slovensko medzi najlepšiu trojku EÚ a pri žiadostiach o platbu je medzi sedmičkou najrýchlejších štátov. Slovensko zaslalo do Bruselu už druhú žiadosť o platbu. Pre krajinu je v rámci Plánu obnovy alokovaných približne 6 miliárd eur.

Plán obnovy je veľmi silný nástroj, ktorý môže krajinu posunúť výrazne vpred. „Plán obnovy je dôležitou súčasťou mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti NextGenerationEU, predstavuje tiež príležitosť na prechod na zelenú ekonomiku, čo nám zásadne pomôže v boji proti klimatickým zmenám,“ zdôraznila generálna riaditeľka SG Recover Celíne Gauer.

Otvoriť galériu
Slovensko čakajú. veľké reformy vďaka Plánu obnovy
Zdroj: FB Plánu obnovy a odolnosti SR

Realizácia Plánu obnovy ako významného európskeho nástroja sa na Slovensku naplno rozbehla, čo dokazuje aj množstvo začatých projektov, investícií a reforiem. „Vďaka tlaku Európskej komisie sa na Slovensku podarilo realizovať také reformy, aké sme tu nemali už vyše desať rokov,“ povedala Lívia Vašáková, generálna riaditeľka sekcie Plánu obnovy na Úrade vlády SR.

Priority Plánu obnovy zohľadňujú kľúčové problémy ekonomiky a najdôležitejšie spoločenské výzvy. Boli vybraté na základe porovnania výsledkov Slovenska oproti priemeru EÚ, ako aj na základe spoločných európskych priorít. Vzdelávanie, veda, výskum a inovácie a zdravie patria k oblastiam, v ktorých Slovensko vo výsledkoch najviac zaostáva a Európska komisia v nich opakovanie odporúča zintenzívniť reformné úsilie.

Na to, aby sa vzdelávanie na Slovensku zlepšilo, nestačia len investície. Treba pokračovať v začatých reformách, ako napríklad v reforme riadenia vysokých škôl a naplno rozbehnúť kurikulárnu reformu. Pre rozvoj vedy, výskumu a inovácií sú potrebné talenty, jasné priority a napokon aj investície. „Slovensko má vážny problém s odlivom mozgov. Aby Slovensko mohlo byť úspešnou krajinou, z ktorej nebudú ľudia odchádzať, musíme sa v prvom rade sústrediť na budovanie tolerantnejšej spoločnosti,“ doplnil vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimír Šucha.

Efektívna verejná správa a digitalizácia sú dôležitými faktormi, ktoré ovplyvňujú podnikateľské prostredie a kvalitu života. Zelená ekonomika podporí environmentálnu udržateľnosť, kvalitu života a prispeje k rozvoju zelených inovácií ako jedného zo zdrojov hospodárskeho rastu. Investície do zelenej transformácie sú nevyhnutnosťou. Energetickej kríze by sa v budúcnosti dalo predchádzať lepším využitím obnoviteľných zdrojov energie, ktoré na Slovensku máme. Aj preto je až 43 % financií z Plánu obnovy nasmerovaných na reformy a investície súvisiace so zelenou ekonomikou.

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši