Nedeľa 29. 1.
Gašpar
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2022 00:01 | Nové Časy | Čas Vianoc

Recept na skutočne mäkké medovníčky. Už nikdy nebudete piecť iné

Medovníčky sú snáď najtypickejším vianočným pečivom. Mnohé gazdinky si recept na lahodné mäkučké pampúšiky strážia, my vám však doprajeme. Toto je recept na top medovníčky.

Ak patríte medzi ľudí, ktorí vypekanie medovníčkov vzdali, pretože nech robili, čo robili, vždy si na nich vylámali zuby, zbystrite pozornosť. S týmto receptom nepohoríte.

Budete potrebovať

600 g hladkej múky, 180 g práškového cukru, 150 g masla, 3 vajíčka, 6 PL medu, 1ČL mletej škorice, 2 ČL kakaa, 2 ČL perníkového korenia, 1 ČL sódy bikarbóny, maslo na vymastenie plechu, prípadne papier na pečenie, 1 vajíčko na potieranie a na ozdobenie vlašské orechy alebo mandle.

Postup prípravy cesta

Vyhrňte si rukávy a všetky ingrediencie spolu vymiešajte, zmes sa bude poriadne lepiť, nezľaknite sa. Keď sú ingrediencie dokonale prepojené, urobte z cesta bochník, jemne ho pomúčte a dajte na pár hodín do chladničky. Bude sa vám s ním tak lepšie pracovať. Po vybratí z chladu nechajte cesto jemne otepliť a môžete začať vaľkať. Dodržte hrúbku približne tri až štyri milimetre a začnite vykrajovať. Ukladajte na vymastený plech alebo papier na pečenie. S tým sa zo skúsenosti pracuje oveľa lepšie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Adobe Stock

Šup do rúry

Ukladajte ich pekne vedľa seba a nechajte medzi nimi medzeru približne pol centimetra. Ak chcete, v tejto fáze ich môžete ozdobiť orieškom. Vložte do rozohriatej rúry na teplotu 200 °C a pečte štyri, maximálne päť minút. Skutočne odporúčame dodržať tento čas, kľudne si nastavte minútky, pretože pri medovníčkoch stačí pár desiatok sekúnd naviac a buď budú pekelne tvrdé, alebo zhoria. Po vybratí ihneď potrite rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásny lesklý nádych. Keď vychladnú, môžete ich dozdobiť bielkovou polevou. Sú však také chutné a ihneď po upečení mäkučké, že sa zaobídu aj bez zdobenia.

Tip na uskladnenie

Ak chcete chuť medovníčkov ešte povýšiť, uložte ich do plechovej nádoby, kam vložíte paličku škorice a rozkrojené jabĺčko. Dámy a páni, dobrú chuť. Práve ste doma zhmotnili nefalšovanú chuť Vianoc.

Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk
Foto
V roku 2023 sa môžeme tešiť na ozajstné koncertné lahôdky: Tieto hviezdy zahrajú na Slovensku!
Používate zubnú niť správne? Zubár radí: Veľa ľudí robí tieto chyby! Prezradil, ako na to
Žilinka ako nový prezident? Generálny prokurátor prezradil, či sa chystá kandidovať
Zavádzala Vagnerova skupina? Pozrite, s čím najnovšie prišla ukrajinská armáda
Šéf slovenskej cyklistiky o Saganovi: Toto som nečakal! Ale chýba mu ešte posledná vec
Foto
Vysnívaný dom stavali roky, teraz im zhorel do tla: Matúš a Lenka ostali aj s deťmi bez strechy nad hlavou
SaS vyvrátila Kollárove slová: Že toto si praje Sulík? Nie je to tak!
Foto
Ona že má onedlho 60? Hviezdna speváčka zastavila čas, pozrite na tie zábery!
Jednoduchšie to byť nemôže: 5 spôsobov, ako schudnúť bez cvičenia a zlepšiť zdravie čriev
Foto
Mladá žena chce pre svoje psychické ochorenie podstúpiť eutanáziu: Zverila sa, že prežíva muky
Kollár prišiel s návrhom, ktorý by po páde vlády voľby prikázal: Pellegrinimu sa to pozdáva
Vanessa Šarköziová musela spomaliť: Telo talentovanej hudobníčky to už nezvládalo!