Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2022 15:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Marcel Nemec o homosexuálnej orientácii, brutálnej šikane a hejtoch: Znovu sa mám báť vyjsť na ulicu?

Herec Marcel Nemec (51) sa otvorene hlási ku svojej homosexuálnej orientácii. Vyrozprával nám svoj životný príbeh, v ktorom nechýbala šikana či otvorené nepriateľstvo na sociálnych sieťach. Nakoľko ním otriasla minulotýždňová vražda dvoch nevinných mladých ľudí?

Stretli ste sa ohľadom svojej orientácie aj so šikanou?

Brutálne, našťastie fyzické útoky som nezažil. Snažil som sa však nikoho neprovokovať. Boli časy, keď som mal nejakých dvadsať rokov a bál som sa čo i len pozrieť na iného chlapca, aby nejako zle nezareagoval. Bál som sa, aby v tom pohľade nezbadal niečo, čo ho natoľko nahnevá, aby mi jednu „prifajčil“. Našťastie sa mi teda nestalo, aby ma niekto fyzicky napadol. Slovných útokov bolo toľko, že to si ani neviete predstaviť. Dostávam na internete neuveriteľne nechutné nadávky a urážky. Prednedávnom ma oslovila strana SaS, aby som podporil ich návrh o vzájomnom partnerskom spolužití. Pripadalo mi to ako celkom šalamúnske riešenie, lebo baviť sa o registrovanom partnerstve v 21. storočí v strede Európy s ľuďmi v parlamente, ktorí nemajú obočie, alebo s tým, ktorý má niekoľko detí s rôznymi ženami, mi pripadá zbytočné, to proste neprejde. Tak som si myslel, že návrh SaS by prejsť mohol, pretože nešlo len o homosexuálne páry. Išlo v ňom o praktické veci, keď by partneri mohli požiadať o pôžičku, riešiť zdravotný stav, dedičské konanie a podobne. Na tlačovke som povedal, kto som a že mám rovnaké povinnosti ako každý jeden občan tejto krajiny, ale, žiaľ, nemám rovnaké práva. Viete, čo sa udialo, keď to zverejnili na sociálnej sieti? To si neviete predstaviť, boli to príšerné komentáre. Keď mi niekto v dnešnej dobe povie, že ešte na to nedozrel čas, tak s ním istým spôsobom súhlasím, pretože to už dávno malo byť vyriešené. Premiér tejto krajiny po tej strašnej tragédii, keď boli zastrelení dvaja ľudia, vyhlásil, že budú zvažovať pomoc našej komunite, zjednodušenie nášho života a naše zrovnoprávnenie s ostatnými občanmi. Vraj si to však vyžaduje dlhú diskusiu. Pýtam sa, o čom chceme diskutovať? Som ochotný diskutovať o tom, že ak nebudem mať tie isté práva ako každý občan, tak by som chcel platiť o 30 % menej daní. To je na diskusiu. Za obete nepovažujem len tých dvoch chlapcov, ktorým niekto úplne nezmyselne ukončil život. Obeť je aj ten, čo strieľal, pretože to, že sa dostal do stavu, že bol schopný urobiť ten ohavný čin, sa nestalo z noci do rána. Určite to v ňom dlho hnilo a je to zodpovednosť politikov, ktorí nevážia slová a merajú si pohlavné orgány miesto toho, aby riešili dôležité veci. Je to proste problém politikov a bodka.


Zastanú sa vás ľudia v nepríjemných diskusiách?

Pred rokom som začal fungovať na TikToku. Reagujem tam na tie občasné hejty, ktoré prichádzajú, a snažím sa negatívnu energiu meniť na pozitívnu. Ukazujem nadhľad a to, ako sa dá na hejty odpovedať. Nie každý je taký silný, že sa z toho hneď otrasie, a veľa šikanovaných detí je schopných zobrať si tabletky a vtedy už ide o život. Pripravujem projekt, ktorý sa volá Zloba, a ten je práve zameraný na kyberšikanu. Za ten čas, čo som na sociálnych sieťach, zisťujem, že mi narástol počet fanúšikov a je tam čím ďalej, tým menej hejterov. Dokonca už na negatívne komentáre nemusím ani reagovať, pretože to za mňa spravia ľudia. Pozitívne je, že sa mi hejter už aj ospravedlnil. Na projekte Zloba spolupracujem s prezidentkou slovenských psychológov, ktorá mi napríklad povedala informáciu, že na školách sa často šikana zametá pod koberec, a to je desivá informácia. Žijeme v dobe, v ktorej sa strieľa, a tak by sa šikana mala riešiť.
 

Myslíte si, že je ľahšie byť homosexuálnom v tejto dobe než v tej minulej?

Nemyslím si, že je to tak, samozrejme, že je to iné, nedovolím si však porovnávať. Ak si môžem dovoliť ten luxus a byť neobjektívny, tak si myslím, že teraz je to horšie. Vtedy sa totiž nestrieľalo. To, čo sa minulý týždeň stalo, je desivé. Niekto niekoho zastrelí len pre jeho sexuálnu orientáciu, to je strašné.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas Víkend, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar