Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.10.2022 11:45 | Šport | Šport mix

Keňan Kerio tretíkrát vyhral maratón v Košiciach: Najväčší favorit zo Slovákov odstúpil

Keňan Reuben Kiprop Kerio tretíkrát v kariére zvíťazil na Medzinárodnom maratóne mieru v Košiciach.

V záverečnom šprinte 88. ročníka podujatia uspel pred trojicou Aychew Dessie, Yohans Tadesse a Adane Gebre z Etiópie. Keriov čas 2:07:16 o 15 sekúnd zaostal za traťovým rekordom. Najväčší favorit na titul najlepšieho Slováka Tibor Sahajda z pretekov odstúpil.

Najlepší slovenský výkon dosiahol domáci vytrvalec z Pro-body sport team Košic Marián Zimmermann s časom 2:28:19. Životným úspechom si vytvoril osobné maximum.

Organizátori 99. ročníka neskrývali ambíciu pokoriť traťový rekord. Ten držal od roku 2012 Keňan Lawrence Kimaiyo, ktorý zvíťazil s časom 2:07:01 h. Vysoké ambície podporila aj účasť piatich elitných afrických bežcov s osobnými rekordmi pod rekordom MMM. Pre Keria to bola štvrtá účasť na MMM a tretím víťazstvom sa v historickom poradí dotiahol na Čecha Pavla Kantoreka. "Som veľmi šťastný a dúfam, že sa vrátim aj budúci rok," konštatoval víťaz.

Zatiaľ čo absolútny rekord nepadol, v ženskej kategórii došlo po roku opäť k posunu najlepšieho času. Keňanka Margaret Agaiová triumfovala po úniku s časom 2:24:04, čím výrazne vylepšila maximum Ayantu Kumely Tadesseovej z Etiópie, ktorá vlani vytvorila rekord s časom 2:24:35.

Podľa očakávania sa od úvodu na čele usadila skupina afrických favoritov. Z pretekov už približne na 15 kilometri pre zdravotné problémy odstúpil Keňan Leonard Kipkoech Langat, ktorý bol jeden z piatich vytrvalcov s osobákom lepším než rekord košického maratónu. Elitná skupinka si držala vysoké tempo a na obrátke mala čas 1:03:30, ktorý naznačoval reálny útok na traťový rekord. Najlepší zo Slovákov Tibor Sahajda mal približne 5-minútovú stratu. Na 25 km elitná skupina zrýchlila tempo a cielila na rekord. Po 1:37 h sa zdalo, že Sahajda odstúpi, keďže si sadol na chodník s rezignovaným výrazom. Napokon sa však vrátil na trať a pokračoval. Tempo elitnej skupiny favoritov v tom čase udával maratónsky debutant Abiyot Abinet Brihanu. Postupne sa však roztrhala a do záverečných kilometrov bola na čele štvorica. Pre Sahajdu sa však MMM predsa len skončil predčasne a po svojej druhej "prestávke" sa už na trať nevrátil. Elitná štvorica si naďalej držala vysoké tempo, ktoré na záverečnom kilometri ešte vystupňovala. V záverečných metroch na Hlavnej ulici predviedla strhujúci šprint, ktorý vyústil do úniku Reubena Keria. Ten napokon nepokoril traťový rekord, pred trojicou etiópskych konkurentov triumfoval s tesným náskokom.

Výsledky 99. ročníka MMM:
1. Reuben Kiprop Kerio (Keňa) 2:07:16, 2. Aychew Bantie Dessie 2:07:19, 3. Yohans Mehasha Tadesse 2:07:19, 4. Adane Kebede Gebre (všetci Etiópia) 2:07:21

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom