Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2022 10:00 | Správy
Špeciálny projekt

Rodičia! Pri malých bábätkách je získať istotu z troch kvapiek krvi výhra!

Čím viac sa termín narodenia dieťatka blíži, tým viac sa pocity šťastia z výnimočnej udalosti striedajú s ťažobou zodpovednosti, ale aj s obavami.

Bude naše dieťa zdravé? Bude v poriadku? To sú najčastejšie obavy, ktoré sprevádzajú príchod dieťatka na svet. Tento strach má každá mamička i otecko, a to dokonca aj vtedy, keď vedia, že pre zdravý vývoj svojho potomka robili už od počatia všetky tie správne veci, ktoré robiť mali.

Vzniku niektorých ohorení sa však zabrániť nedá. Dieťatko ich totiž môže zdediť po genetickej línii od niektorého z rodičov, pričom tento človek o tom ani len netuší.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs

Zriedkavé ochorenie, ale u detí najčastejšou príčinou úmrtia

Pre dieťatko jedným z najzávažnejších dedičných ochorení je spinálna svalová atrofia – SMA. Je charakterizované neschopnosťou sedieť, stáť, chodiť alebo postupným úbytkom svalovej hmoty. Svojím výskytom – niektoré zdroje uvádzajú prevalenciu 1 z 30 000 ľudí, niektoré pramene 1 z 10 000 detí – sa radí k zriedkavým chorobám. Avšak pozor, u novorodencov a dojčiat ide o najzávažnejšiu formu ochorenia, ktorá môže viesť k paralýze a bráni dojčatám vykonávať základné životné funkcie, napríklad prehĺtať alebo držať zdvihnutú hlavičku. SMA je medzi deťmi jednou z najčastejších príčin úmrtia.

Týka sa to aj mňa?

Štatisticky prenášačom chybnej genetickej informácie, ktorá môže za rozvoj choroby SMA, je jeden zo 40 dospelých. Preto sú namieste otázky: Čo ak je práve jeden z nás, rodičov, nositeľom chybného génu? Čo ak práve naše dieťa zdedilo spinálnu svalovú atrofiu? Istotu môžete získať už pár dní po narodení svojho dieťatka. Odborníci odporúčajú nestrácať čas.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs

Čas je najdôležitejším faktorom úspechu

Našťastie, už aj na Slovensku je dostupný Test spinálnej svalovej atrofie (SMA), ktorý dokáže genetické ochorenie SMA odhaliť hneď v prvých dňoch života malého drobca. Vďaka nemu môžete vedieť, či je vaše dieťa v ohrození oveľa skôr, než na vlastné oči spozorujete a uvedomíte si, že na vývoji vášho dieťatka niečo nie je v poriadku – a následne vyhľadáte odborníkov. Rozdiel v čase medzi týmito zisteniami môže byť niekoľko dní aj mesiacov. Pritom práve čas je tým dôležitým faktorom, ktorý môže zásadne ovplyvniť celý ďalší život dieťatka.

„Uvedomme si súvislosti. Skoršie zistenie ochorenia umožňuje skoršiu liečbu. A skorý nástup terapie dáva dieťatku oveľa vyššiu šancu na zdravší život. V prospech účinnosti liečby zaváži každý jeden deň,“ vysvetľuje MUDr. Martin Mistrík, odborník na lekársku genetiku siete laboratórií Unilabs Slovensko.

Iba tri kvapky

Ak nechcete ako zodpovední rodičia nič nechať na náhodu, test si môžete objednať ešte pred narodením dieťatka. Test môžete absolvovať už priamo v pôrodnici alebo po dovŕšení jedného mesiaca života dieťatka aj na odberovom mieste, prípadne priamo u vás doma.

Stačia iba tri kvapky krvi, ktoré sa dieťatku odoberú z päty alebo z prsta na ruke. Krv bude následne dopravená na spoľahlivú diagnostiku so špičkového laboratória siete Unilabs Slovensko. Výsledok dostanete do desiatich pracovných dní. V prípade potvrdenia SMA sú vám k dispozícii odborníci, s ktorými budete koordinovať ďalší postup.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs

Ako bezpečné je pre moje dieťa povinné očkovanie?

Tri kvapky krvi stačia aj na skríningový genetický Test bezpečnosti očkovania (TREC | KREC). Tento test umožňuje otestovať bunkovú aj protilátkovú imunitu bábätka. Dá vám informáciu o tom, ako imunitný systém vášho dieťatka dokáže čeliť živým vakcínam, ktoré deti dostávajú pri povinnom očkovaní. Dokáže odhaliť skryté vrodené imunitné vady, ktoré by mohli spôsobiť negatívne až trvalé následky po očkovaní.

Podľa očkovacieho kalendára sa deti na Slovensku do šiesteho roka svojho života povinne očkujú až šesťkrát. Niektoré z vakcín sú kombinované a prvú dostanú už tri mesiace po narodení.

„Pritom nejde len o očkovanie. Ak rodičia poznajú imunitu svojho dieťatka, vedia tomu prispôsobiť celý režim starostlivosti o dieťa, vrátane neskorších nástupov do jaslí či materských škôl,“ hovorí MUDr. Martin Mistrík.

Istota, ktorá stojí za to

Ak chcú mať rodičia istotu, mali by svoje novonarodené dieťa otestovať v čo najkratšom čase. Oba testy, na ktoré stačí len jeden odber krvi dieťatka, si môžu kúpiť v jednom BabyLab DUO a ušetriť tak až 21 eur. Tento zvýhodnený balík testov si rodičia môžu objednať priamo TU.

Otvoriť galériu
Zdroj: Unilabs

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona