Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2022 11:39 | Správy | Zahraničné správy

Ani napriek drine vo fitku vám nerastú svaly? Výskum, ktorý pomôže každému športovcovi!

Pokiaľ chce človek mať silné svaly, musí posilňovať takmer každý deň. Ale ak chce mať obrovské svaly, môže cvičiť raz týždenne, zato zdvihnúť toľko závaží a činiek, ako počas daných piatich dní.

Naznačuje to výskum fyziológov z Japonska. Tí k týmto záverom došli počas experimentálneho porovnania dvoch spomínaných režimov cvičenia. Prvá skupina dostala za úlohu posilňovať päťkrát týždenne. Druhá musela rovnaký počet cvikov a ich opakovanie zvládnuť počas jedného dňa v týždni. Zatiaľ čo u prvej skupiny sa výrazne zvýšila sila svalov, u druhej skupiny došlo k výraznejšiemu nárastu svalovej hmoty. Prvá skupina teda bola silnejšia, druhá mala objemnejšiu svalovinu.

Autori však odporúčajú posilňovať radšej každý deň kratšiu dobu. Aj pri prvej skupine sa totiž zároveň so silou zvýšil objem svalovej hmoty. Ale dôležitejšie ako veľké svaly pre zdravie a kondíciu sú svaly silné. „Ľudia si myslia, že musia v telocvični absolvovať dlhé cvičenia s odporom, ale tak to nie je. Stačí pomaly spúšťať ťažkú ​​činku raz alebo šesťkrát denne,“ tvrdí profesor Ken Nosaka z Univerzity Niigata v Japonsku.

Jeho tím testoval rôzne režimy posilňovania na mladých mužoch. Tí boli rozdelení do troch skupín a povedali im, aby vykonali maximálne dobrovoľné excentrické bicepsové kontrakcie s ich preferovanou pažou. Odporové cvičenie paží pozostávalo zo spúšťania najťažšej činky pri bicepsovom zdvihu. Robili to pripevnení k špeciálnej stoličke, ktorá meria silu v každom svale použitom na cvičenie. Jedna skupina robila šesť kontrakcií denne počas piatich dní v týždni, ďalšia robila tridsať opakovaní raz týždenne, zatiaľ čo tretia skupina robila šesť kontrakcií raz týždenne.

Zmeny vo svalovej sile a hrúbke svalov merali a porovnávali o štyri týždne neskôr. Výsledky publikovali v časopise Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. Muži, ktorí urobili tridsať opakovaní v jednom dni, nezaznamenali žiadnu zmenu vo svalovej sile, ale ich hrúbka svalov sa zvýšila o 5,8 percenta. Tí, ktorí mali šesť kontrakcií raz týždenne, nezaznamenali žiadnu zmenu vo veľkosti ani hrúbke svalov. Ale u skupiny, ktorá robila šesť kontrakcií päť dní v týždni, sa svalová sila zvýšila o 10 percent a svalová hmota narástla o 4,4 percenta.

V tejto štúdii sme použili iba cvičenie biceps curl, ale veríme, že to bude platiť aj pre ostatné svaly, aspoň do určitej miery. Svalová sila je dôležitá pre naše zdravie. To by mohlo pomôcť zabrániť úbytku svalovej hmoty a sily počas starnutia. Zníženie svalovej hmoty je príčinou mnohých chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne ochorenia, diabetes typu 2, niektoré druhy rakoviny, demencie a muskuloskeletálne problémy, ako je osteoporóza,“ dodal profesor Nosaka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Famous

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




edzinárodná konferencia "20 rokov členstva SR v EÚ - výzvy a príležitosti"
Foto
20 rokov v EÚ: Slovensko navštívila rakúska ministerka, máme toho spolu veľa spoločného
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Posledná rozlúčka sa bude konať v piatok 3.5.
Foto
TRAGICKÁ nehoda: Policajt Filip († 28) prišiel o život len pár dní po oslave narodenín! Krásny odkaz od kolegov
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
Účastníci protivládneho protestu hnutia Progresívne Slovensko v Bratislave
Foto
Bratislava na nohách: Tisíce ľudí vyjadrili nesúhlas voči vládnym zásahom do RTVS a 2. piliera
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Ilustračné foto
V meste na západnom Slovensku museli okamžite uzavrieť cestu: Havarijný stav!
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú
2024. Penélope je zo dňa na deň krajšia.
Foto
Penélope Cruz oslávila 50. narodeniny: Roky pribúdajú, VRÁSKY nie! Môže takto vyzerať?!
Rebecca McGonigle
Foto
Drží v náručí bábätko? Táto fotka vás poriadne zmätie: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá