Maškrty, ktoré máte v chladničke či komore, môžete podľa odborníkov pokojne skonzumovať aj po minimálnej dobe trvanlivosti (MDT) a tým ušetriť v domácom rozpočte aj desiatky eur. Koľko vám vydržia jogurty, zemiaky či zelenina pri správnom uskladnení?!
Výrobcovia a obchody niekedy používajú rôzne formulácie pre dátumy spotreby. Dátumy, ktoré vidíme na etiketách potravín, však zvyčajne nesúvisia so skutočným znehodnotením potravín. Namiesto toho tieto dátumy skôr hovoria, ako dlho si jedlo zachová najlepšiu chuť a štruktúru. „Ak potraviny skladujeme a zaobchádzame s nimi správne, môžu totiž byť niekedy ešte dobré aj po dátume vytlačenom na obale,“ hovorí gastroenterológ Ladislav Kužela.
Jogurty aj týždeň po záruke
Chladené výrobky majú najčastejšie na etiketách dátumy spotreby. Obchody používajú tento dátum na to, aby vedeli, kedy majú odstrániť produkty z regálov. „Napríklad sa ukázalo, že mliečne výrobky sú dobré aj týždeň po dátume spotreby. Vajcia sa dokonca ukázali, že sú bezpečné ešte dlhšie,“ uvádza Kužela s tým, že jedlo je vhodné jesť pred dátumom spotreby pre jeho najlepšiu chuť a kvalitu.
Jedlo sa po tomto dátume síce úplne nepokazí, ale môže sa buď vysušiť, alebo nebude chutiť tak dobre. Treba vždy čuchom a zrakom skontrolovať či daná potravina nevykazuje známky pokazenia. „Keďže však v kontaminovaných potravinách sa dokážu rozmnožiť baktérie, vždy sa uistite, že potraviny skladujete správne,“ vysvetľuje Kužela.