Potraviny po MDT aj v obchodoch
Od 1. júla smú predávať potraviny po záruke aj obchody. Dovtedy ich museli buď vyhodiť alebo darovať charite. Teraz ich môžu ponúkať zákazníkom. „Táto zmena prinesie prospech najmä sociálne slabším ľuďom na Slovensku a súčasne zníži plytvanie potravinami,“ hovorí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
V reťazcoch takéto potraviny zväčša ani teraz nenájdete. Nadšení týmto nápadom, naopak, nie sú výrobcovia, ktorí zásadne odmietali niesť zodpovednosť za takéto potraviny. „Oprávnene sa obávali možného ohrozenia dobrého obchodného mena. Podarilo sa presadiť, že za bezpečnosť dnes zodpovedá prevádzkovateľ,“ vysvetľuje hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.
Čo by ste mali vedieť
Aký rozdiel je medzi dátumami?
Dátum spotreby – týmto dátumom sa označujú potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska rýchlo podliehajú skaze a z tohto dôvodu môžu po krátkom čase predstavovať bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie ľudí. Dátum minimálnej spotreby je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchováva svoje špecifické vlastnosti.
Ako sú označené potraviny po dobe záruky?
Takto predávané potraviny musia byť oddelene umiestnené od ostatných potravín a zreteľne označené, že ide o potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Všetky na jednom mieste, nie po celej predajni.
Ako dlho po dátume minimálnej spotreby budú môcť byť takéto potraviny v predaji?
Novelou sa neupravuje doba predaja potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Za bezpečnosť týchto potravín zodpovedá predajca, preto musí starostlivo zvážiť, ako dlho bude potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti predávať.
Sú takéto potraviny lacnejšie?
Áno, výšku zľavy si určí sám obchod.
Ktoré potraviny môžu byť takto predávané?
Všetky potraviny, ktoré majú označenie o dátume minimálnej spotreby. Čiže od pečiva cez konzervy, vajcia, maslo, mäso...
Kedy ich obchod môže predávať
• len ak sú bezpečné
• len vo svojich vlastných prevádzkach
• len konečnému spotrebiteľovi
• len ak sú zreteľne oddelené od ostatných potravín, pričom miesto predaja je zreteľne označené určitými údajmi
• najviac 45 dní od uplynutia dátumu minimálnej trvanlivosti