Kupujete jedlo po záruke?
Cyril Matlák (73), dôchodca, Košice
Aj teraz si kupujem zľavnené potraviny pred koncom záručnej doby. Nemám s tým problém, mne to vyhovuje, keď to je lacnejšie. Nevedel som, že teraz zavádzajú novinku, že budú predávať aj potraviny po záruke. Ak budú dobré a lacnejšie, kúpim si ich, neobávam sa toho, že by mi bolo zle, doteraz mi z ničoho zle nebolo.
Alžbeta (55), invalidná dôchodkyňa, Radzovce (okr. Lučenec)
Vôbec som si nevšimla, že sú v obchodoch aj takéto potraviny, pretože nenakupujem tak často. Na nákupy chodí skôr moja dcéra a tá tento tovar nenakupuje. Ja osobne by som skôr potraviny po dátume minimálnej spotreby rozdala sociálne slabším a tým, čo to potrebujú, a nie predávala v obchodoch.
Kedy vyhodiť jedlo?
Ladislav Kužela, gastroenterológ
Ak potraviny ležia pri izbovej teplote dlhšie ako 2 hodiny, vyhoďte ich. Po príprave jedla rýchlo uskladnite zvyšky, aby ste predišli kontaminácii. Dobré je taktiež udržiavať svoje kuchynské pulty a povrchy na prípravu jedla čisté. Ak jedlo neplánujete ihneď použiť, zmrazte ho. Baktérie nemôžu rásť pri teplotách pod bodom mrazu, takže mrazenie predlžuje trvanlivosť potravín.
Požadované údaje
- informácia, že ide o potraviny, ktorým uplynul dátum minimálnej trvanlivosti
- upozornenie, že chuťové alebo výživové parametre môžu byť zmenené
- informácia o poslednom znížení predajnej ceny
Kedy to nie je možné
Druh sortimentu
- nové potraviny
- dojčenská výživa
- potraviny na báze obilnín
- detské potraviny
- potraviny na osobitné lekárske účely
- potraviny ako celková náhrada stravy na účely regulácie hmotnosti
- konzumné vajcia a mäsové konzervy
- s poškodeným alebo deformovaným obalom
Spôsob predaja
- ďalším obchodom okrem vlastných prevádzok
- na diaľku (cez internet)
Pozor!
Potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti sa nesmú používať ako zložky pri príprave jedla. Výnimku zo zákazu majú iba charitatívne organizácie.