Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.06.2022 09:00 | Správy | Domáce správy

Prezidentku čaká zásadné rozhodnutie, experti majú jasno: Prečo (ne)má podpísať Matovičov balíček!

Podpíše či nepodpíše Matovičov balíček? Prezidentka Zuzana Čaputová (48) sa má dnes rozhodnúť, či potvrdí svojím podpisom balíček z dielne Igora Matoviča (49).


Prezidentku vohnali do pasce

Iveta Radičová, expremiérka a bývalá ministerka sociálnych vecí

Celú situáciu vnímam ako veľkú pascu a dôvod na ťažké rozhodovanie, a to z dvoch dôvodov. Ten prvý spočíva v tom, že je tu precedens porušenia ústavy, rokovacích poriadkov a smerníc zásadných pre proces predkladania zákonov. Je to otázka pre Ústavný súd, pretože to vytvára nový precedens - obísť všetky pripomienkové konania a predkladať materiály na vládu bez pripomienok.

A druhý moment, prečo ide o pascu, je ten, že okrem poskytnutia jednorazových 100 eur vybraným cieľovým skupinám sme jediná krajina v rámci EÚ, ktorá doteraz neprijala viacero potrebných opatrení proti inflácii. A teda napriek tomu, že tento prorodinný balíček nie je protiinflačný, zatiaľ je to jediná systémová pomoc, akú vláda predložila. V tom je tá pasca. Lebo vrátenie znamená odloženie.

Niečo pre sociálne slabých urobiť musíme

Vladimír Baláž, predseda Vedeckej rady Prognostického ústavu SAV

Protiinflačný balík určite nie je ideálny, ale koniec-koncov chráni určité príjmové skupiny, najmä tie najchudobnejšie. Istú finančnú pomoc je tým rodinám nutné dať, a to nielen rodinám s deťmi, ale, povedzme, aj ľuďom, ktorí žijú v hmotnej núdzi alebo zo životného minima. Tí sa totiž prepadli ozaj hlboko.

Zoberte si, že hmotná núdza je 68,80 a životné minimum 212 eur - z toho sa žije veľmi ťažko, najmä pri súčasnom raste energií a cien potravín. Tam teda musíte predsa len pridať buď nejakou jednorazovou dávkou, alebo nastaviť nejakú indexáciu tých čísel, pretože ony boli nastavené v úplne inej dobe, keď potraviny a energie boli o tretinu lacnejšie. Nie je to rada pani prezidentke, lebo to nie je moja úloha, ale jednoducho pre tieto sociálne skupiny niečo urobiť musíte - a už akým spôsobom, to je druhá vec.
 

Fico robil niečo podobné a vidíme, čo to napáchalo

Boris Tomčiak, ekonomický analytik

Z čisto finančného pohľadu si treba uvedomiť, že rozdávanie peňazí rodinám slovenská ekonomika v tomto roku zvládne. Deficit a zadlženie štátneho rozpočtu sa síce zvýšia, ale v najbližších rokoch bude hospodársky rast dostatočne vysoký. Nesystematické populistické výdavky z rozpočtu sú však cestou, ako sa postupne oslabuje ekonomika a podnikateľská motivácia.

Minulá vláda Roberta Fica robila podobné rozpočtové kroky a v štatistikách už môžeme vidieť, čo napáchali. Ekonomický rozmach bol slabý a prakticky sa slovenská ekonomika vôbec nepriblížila k európskemu priemeru. Cieľom k prosperite je podporovať predovšetkým podnikateľskú aktivitu, investície, výstavbu infra­štruktúry, vzdelanie, vedu a výskum či kvalitné zdravotníctvo s rýchlymi procesmi.

Ľudia sa majú motivovať k tomu, aby sami hľadali riešenia a sami zlepšovali svoju životnú situáciu. Nesmú sa naučiť na to, že sa stačí chvíľu tváriť nešťastne a vláda hneď príde a rozdá peniaze zo štátneho rozpočtu.
 

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tta

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Stoltenberg to už nevydržal a povedal to bez okolkov: Tvrdá kritika Číny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce