Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.06.2022 06:00 | Správy | Domáce správy

Matovičovci predkladajú návrhy bez konzultácie: Fabrika na čudné nápady?! Koaliční partneri sa búria

Nehľadia vľavo ani vpravo a predkladajú jednu spornú iniciatívu za druhou.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Minister financií Igor Matovič (49) a poslanci jeho OĽaNO predložili v posledných týždňoch a mesiacoch viacero sporných návrhov, ktorými vystrašili odborníkov a pobúrili koaličných partnerov. Či už je to snaha regulovať politické diskusie, zakázať vyvešiavanie dúhových vlajok na verejných budovách či najnovšie návrh zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, ide o iniciatívy, kde OĽaNO naráža na koaličných partnerov. Majú tieto návrhy šancu prejsť a prečo vyvolávajú kritiku?

Regulácia TV diskusií

Minulý týždeň Matovič, opäť bez diskusie s koaličnými partnermi, hodil na stôl návrh na reguláciu politických diskusií v médiách, do ktorých by podľa neho mali médiá volať strany podľa ziskov vo voľbách. Proti návrhu sa postavila celá novinárska obec a nesúhlasia s ním ani koaliční partneri. Matovič sa sťažuje na to, že do diskusií údajne pričasto volajú opozičný Hlas, napriek tomu, že má málo poslancov. Objavili sa aj špekulácie, že regulovanie televíznych diskusií prisľúbil ĽSNS výmenou za ich podporu rodinnému balíčku.

 

Balíček prijatý s fašistami

Ďalšou iniciatívou, ktorá dlhé týždne rozdeľovala koalíciu, bol protiinflačný balíček pomoci rodinám z dielne šéfa OĽaNO Matoviča. Jeho najväčším porazeným budú nakoniec samosprávy, ktorým výrazným spôsobom ukrojí z rozpočtu. Najhlasnejším odporcom bola aj v tomto prípade ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá kritizovala najmä to, že ho Matovič predložil vláde aj parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní, na čo podľa nej nebol vôbec žiadny dôvod. Zákon v parlamente prešiel hlasmi divokej „prorodinnej koalície“ v zložení OĽaNO, Sme rodina, Za ľudí a fašistickej ĽSNS. Balíček má aktuálne na stole prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa ešte nevyjadrila, či ho podpíše, alebo nie.

Záborskej "pomoc ženám"

Z iniciatívy Anny Záborskej parlament už dvakrát hlasoval o zákone o pomoci tehotným ženám, ktorý však podľa jej kritikov nebol žiadnou pomocou, ale naopak hádzaním polien pod nohy tehotným. Zákon neprešiel vždy o jeden hlas a rozdelil koalíciu naprieč jednotlivými stranami. „V skutočnosti ide o zákon o ohrozovaní zdravia a života žien a o zastrašovaní lekárov,“ kritizovala Záborskej iniciatívu poslankyňa SaS Jana Bittó-Cigániková. Kritici návrhu vyčítali najmä snahu predĺžiť lehotu na rozmyslenie o tom, či žena podstúpi umelý potrat, zo 48 na 96 hodín.


Stop dúhovým vlajkám?

Neriadenou strelou je aj poslanec György Gyimesi, ktorý sa prezentoval návrhom zakázať vyvešiavanie dúhových vlajok na verejných budovách. Hoci návrh by inak mal v parlamente slušnú šancu prejsť, Gyimesi si pohneval aj konzervatívnu väčšinu v poslaneckom klube OĽaNO, keďže o návrhu nikoho neinformoval. Iniciatíva proti sebe postavila aj dvoch najmocnejších mužov OĽaNO, Matovič ju podporil, premiér Eduard Heger naopak kritizoval.

 

Hmotná zodpovednosť politikov

Spornou iniciatívou je aj zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, ktorý predložil Jozef Pročko - opäť bez konzultácie s koaličnými partnermi. Tí mu to aj dali patrične „vyžrať“, s kritikou sa ozvala aj ministerka Kolíková, v ktorej gescii by takýto zákon mal byť pripravovaný. Návrh má podľa nej vážne nedostatky.

Príznak politického amaterizmu

Tomáš Koziak, politológ

Prehupli sme sa do druhej polovice volebného obdobia, blížia sa ďalšie voľby a tak sa jednotliví politici v rámci OĽaNO potrebujú zviditeľňovať, v rámci strany bude bitka o predné pozície na kandidátke. Druhou vecou je, že poslanecký klub OĽaNO asi nefunguje úplne dobre, keď poslanci prichádzajú s iniciatívami, ktoré nie sú vecne domyslené ani prekonzultované s partnermi. Je to príznakom ťažkého politického amaterizmu a robenia politiky bez nejakého hlbšieho rozmyslu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné