Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2022 15:26 | Správy | Domáce správy

Budú na Slovensku vojská NATO? Koalícia sa zhodla na jednom, opozícia je proti

Koaličné strany OĽANO a Sme rodina sa budú otázkou prítomnosti vojsk NATO na Slovensku v súvislosti so situáciou na Ukrajine zaoberať až vtedy, ak taká ponuka príde.

Líderka Za ľudí Veronika Remišová by na to videla priestor v prípade, ak by naozaj došlo k napadnutiu Ukrajiny zo strany Ruska. Opozičný Hlas-SD v tejto súvislosti vyzval vládu, aby informovala Národnú radu (NR) SR o plánoch NATO na území SR.

"Slovensko zatiaľ žiadnu oficiálnu ponuku od NATO nedostalo. Hneď ako takáto ponuka príde, tak sa ňou budeme zaoberať. Rozhodnutie potom bude závisieť aj od vývoja bezpečnostnej situácie na Ukrajine," uviedlo pre TASR hnutie OĽANO.

Sme rodina podotklo, že zatiaľ žiadna takáto ponuka neexistuje a sú to len zákulisné debaty medzi spojencami NATO. "Momentálne nemá význam sa o tom vôbec baviť. Ak takáto oficiálna ponuka príde na stôl, tak až potom sa tým budeme zaoberať na vláde, koaličnej rade a na našom poslaneckom klube," dodalo hnutie.

Remišová podčiarkla, že NATO je spoločenstvom partnerov, ktorí si chcú navzájom pomáhať pri obrane pred vonkajšími hrozbami, a preto vojakov z partnerských krajín môžeme považovať za našich. "Pokiaľ ide o prítomnosť vojakov partnerských štátov na Slovensku, bude to aktuálne len vtedy, ak Slovensko o takúto pomoc požiada a bude to slobodné rozhodnutie Slovenska. Hlavne v prípade, že by došlo k napadnutiu Ukrajiny, malo by takéto posilnenie bezpečnosti veľký význam," povedala pre TASR.

Hlas-SD zdôraznil, že akékoľvek rozmiestnenie spojeneckých síl v SR musí schváliť parlament a musí mu predchádzať dôsledná bezpečnostná analýza. Deklaroval nesúhlas s rozmiestnením vojsk, ktoré by mohli byť následne zapojené do potenciálneho rusko-ukrajinského konfliktu. "Aktiváciu článku päť Severoatlantickej zmluvy (kolektívna obrana) podporíme iba v prípade, ak dôjde k napadnutiu niektorého z jej členských štátov," dodal Hlas-SD s tým, že uprednostňuje mierové rokovania pred eskaláciou napätia spojenou so zvyšovaním vojenských kontingentov v oblastiach možnej konfrontácie.

Podpredsedu Smeru-SD Juraj Blanára zaujíma i súvis úvah o prítomnosti vojsk NATO s obrannou dohodou s USA, ktorú opozícia dlhodobo kritizuje. Na otázku, či by v prípade vyhrocovania situácie na Ukrajine súhlasili s posilami NATO, reagoval, že Smer-SD odmieta stálu prítomnosť akýchkoľvek vojsk. Poznamenal, že v prípade ohrozenia naďalej platí článok päť Severoatlantickej zmluvy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023