Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2022 03:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Úradné jazyky podľa sčítania z roku 1880: Bratislava trojjazyčná, v Petržalke iba po nemecky!

Mesto plné rôznych jazykov a národností!

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

To bola stará Bratislava na konci 19. storočia. Teda presnejšie, vtedajšie obce, ktoré dnes tvoria naše hlavné mesto. V týchto dňoch Štatistický úrad postupne zverejňuje údaje o počte obyvateľov Bratislavy a ich národnosti. Aktivista Ivor Švihran sa bližšie pozrel na to, ako vyzeralo podobné sčítanie v roku 1880. Ak by platili súčasné pravidlá, v Bratislave by vtedy existovali až 4 rôzne úradné jazyky!

Otvoriť galériu

Najzaujímavejšou informáciou zo sčítania obyvateľstva je bezpochyby údaj o národnosti obyvateľstva. Ak totiž podiel obyvateľstva určitej národnosti prekročí v určitej obci 15 %, danej menšine sú priznané jazykové práva. Prvé sčítanie v Uhorsku, ktoré dalo pomerne presný obraz o národnosti obyvateľstva, sa udialo v roku 1880. Zisťoval sa však vtedy materinský jazyk, nie národnosť. „Na území dnešnej Bratislavy sa nachádzalo vtedy 17 obcí, ktoré však neboli úplne zhodné s dnešnými mestskými časťami,“ vysvetľuje Švihran. Pôvodná Bratislava v tomto sčítaní podľa neho prezentuje približne územie dnešných mestských častí Staré a Nové Mesto.

„Súčasný Ružinov sa do roku 1964 nazýval Prievoz (Feriba). Obec a neskoršia mestská časť Karlova Ves bola do roku 1938 súčasťou Devína a súčasná mestská časť Podunajské Biskupice bola rozdelená medzi dve obce Biskupice (Püspöki) a Komárov (Szunyogdi). Do územia súčasnej Bratislavy výrazne zasahovala polovicou svojho chotára a viacerými osadami aj obec Kopčany/Kittsee,“ približuje vtedajšie okolnosti aktivista.

Trojjazyčná Bratislava

Otvoriť galériu
null
Zdroj: AIŠ

Švihran sa na základe údajov zo sčítania z roku 1880 rozhodol zistiť, ako by vyzeralo podľa dnešného 15% kvóra vtedajšie jazykové rozloženie obyvateľstva v jednotlivých obciach Bratislavy. „Deväť obcí by malo úradný jazyk slovenský, osem obcí nemecký, päť obcí chorvátsky a štyri obce maďarský,“ približuje svoje zistenia Švihran. Podľa neho by to znamenalo, že jedenásť obcí by bolo jednojazyčných, šesť dvojjazyčných a jedna obec dokonca trojjazyčná! Švihran zároveň ukázal aj to, ako by vtedy vyzerali vstupné tabule do týchto obcí. „Téma národnosti, úradného jazyka a viacjazyčných názvov je aj po 140 rokoch stále zaujímavá a vyvolávajúca vášne,“ približuje Švihran dôvody, pre ktoré sa rozhodol téme venovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Oliver Andrejčák, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!