Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.12.2021 12:00 | Správy | Domáce správy

TOP 14 otázok o Ježiškovi! Ako deťom vysvetliť Vianoce a kedy im povedať pravdu? Dôležitý postreh psychologičky

Aj tieto Vianoce budú poznačené koronou, hoci zrejme menej ako tie minuloročné.

„Nosí Ježiško rúško?“

Samozrejme! Nechce nás predsa nakaziť, ani my jeho. Teraz je trochu zvláštna doba, ale to prejde. A zase bude všetko po starom.

„Kde je Ježiško v lete?“

Ježiško býva v nebíčku a odtiaľ celý rok pozoruje deti. Samozrejme, má aj pomocníkov. Malí anjelici dávajú spolu pozor na všetky deti a začujú aj to najtichšie prianie.

„Odkiaľ má Ježiško dosť peňazí na toľko darčekov?“

Darčeky mu celý rok pomáhajú vyrábať anjelici alebo škriatkovia. Pre staršie deti majte verziu, že Ježiško občas nakupuje aj v obchodoch, ale neplatí takými peniazmi, ako máme my na Zemi. Platí šťastím, láskou a dobrom.

„Kamaráti hovorili, že Ježiško neexistuje a darčeky dávajú rodičia. Ako to naozaj je?“

Ak cítite, že dieťa ešte chce veriť, neustupujte. Povedzte, že k priateľom možno Ježiško nechodí, asi sa tak dohodli, ale k vám jednoznačne nosí darčeky on. Staršiemu priznajte pravdu a vysvetlite.

„Pod stromček si želám veľa vecí, ako sa to dozvie?“

Nepočuli ste ešte o vianočnej pošte? Môžete si byť istí, že sa každé vaše želanie dostane do správnych uší. Keď deti napíšu zoznam vianočných darčekov, rodičia ho nenechajú len visieť na chladničke. Jeho kópiu pošlú vianočnou poštou priamo do neba. Ani kamery neslúžia len na to, aby mali hore prehľad o tom, kto a ako poslúcha. Zaznamenávajú aj tie najtichšie prosby a želania, dokonca aj tie, ktoré sa deťom prisnijú.

„Kto je ten bradatý ujo v červenom kabáte, keď darčeky nosí Ježiško?“

Najlepšou odpoveďou je vysvetlenie, že v rôznych kútoch sveta nosia darčeky rôzne postavy a dokonca aj v rôzne dni. Nevyvoláte tým v detskom kolektíve hádku o prípadnej neexistencii tej-ktorej postavy.

„Prečo nám Ježiško nosí darčeky?“

Táto téma je vhodnou situáciou na vyrozprávanie príbehu o Ježišovom narodení. Tomu priniesli dary traja králi a odvtedy dostávame vždy na jeho narodeniny darčeky, aby nás odmenil za to, že sme boli celý rok dobrí.

„Ako stíha rozniesť všetky darčeky?“

Ježiško je proste šikovný! Jeho tím organizuje Vianoce už odpradávna a má v tom poriadnu prax. Ježiškova donášková služba sa skladá zo stáda sobov, z plnej garáže tých najrýchlejších saní a celého tímu navigátorov. Soby poctivo kŕmia celý rok, aby vládali za večer obletieť svet. Snežné sane navigujú anjelici, ktorí nebeskú hviezdičku rozsvietia vždy nad domom, kam má Ježiško prísť.

„Kde býva a kto mu pri výrobe darčekov pomáha?“

Ježiško býva hore v nebi medzi snežnými obláčikmi, aby mal dobrý výhľad na všetky deti. Tam má svoju základňu. Bez kamarátov by však na Vianoce nestihol všetky deti obdarovať. Pomáhajú mu anjelici, ktorí započujú aj to najtichšie detské prianie.

„Ako Ježiško zistí, ktoré deti boli počas roka dobré?“

O tom, že Ježiško deti zhora sleduje po celý rok, nemusíme ani diskutovať. Ale ako to robí? Nielen polícia, ale aj Ježiško má všade kamery! Sú však neviditeľné, umiestnil ich do ulíc, do školy a škôlky a aj do detskej izby. Tíško cez ne pozoruje, ako deti poslúchajú, či si upratujú izbu alebo ako sa učia.

„Prečo Ježiško nepočká pri stromčeku a nikdy ho nezastihnem?“

Vidieť najdôležitejšiu vianočnú bytosť túžia všetky deti. Žiaľ, Ježiško to dopustiť nemôže. Mohlo by sa totiž stať, že by si deti v škôlke alebo v škole medzi sebou závideli. Veď jedno by Ježiška videlo a druhé nie. Preto, keď Ježiško roznáša darčeky, má na sebe neviditeľný plášť.

„Chcem rezeň, prečo musím jesť kapra?“

V období Vianoc vládne prísny pôst a ľudia už oddávna nemohli jesť mäso. Naši predkovia pôst dodržiavali, Boží služobníci si však z času na čas potajomky pochutnali aj na rybke. Preto cirkev neskôr vyhlásila, že rybie mäso nie je mäso, a preto ho možno jesť aj počas pôstu. Ryba sa tak stala neodmysliteľnou súčasťou štedrej večere.

„Musí mať stromček pichľavé ihličie?“

Existuje príbeh o mníchovi, ktorý prišiel do Nemecka. Mal viacerých žiakov a tých chcel počas Vianoc niečím obdarovať. Priniesol im teda stromček, ktorý mal podľa neho symbolizovať Svätú Trojicu, keďže je trojuholníkový. Aj jednotlivé ihličie má tento tvar.

„Načo pečieme toľko koláčov?“

V prvom rade preto, lebo vianočné pečivo deťom veľmi chutí. Malým koláčikom sa na Vianoce v minulosti pripisovala magická moc. Gazdinky ho piekli na Štedrý deň ešte pred východom slnka. Piekli sa posúchy aj koláče s bohatou plnkou, ktoré boli predzvesťou hojnej úrody.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: jm, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná fotografia).
Hamas odpálil rakety na izraelské územie: Armáda hlási straty na ľudských životoch
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Jourová o novinkách na sankčnom zozname EÚ: Prekvapí vás, kto sa na ňom objavil! Má ísť o nástroj ruskej propagandy
Foto
Vémola nechápe Véghove rapídne chudnutie: Vstúpili do hry zakázané látky?
Dieťatko († 3) zomrelo v rozpálenom aute krutou smrťou: Všetko je inak, ako sa na prvý pohľad zdá
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Strašná nehoda v Česku: Vodič vyšiel na chodník a zrazil niekoľko ľudí!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Predstavitelia Hamasu odišli od rokovacieho stola: Ich kroky následne povedú na toto miesto
Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Krásna Slovenka prijala pozvanie od tímu F1: TAKTO rozžiarila jednu zo stajní!
Princ Harry ešte v deň korunovácie odfrčal domov do USA.
Harryho TAJOMSTVO po roku ODHALENÉ: Ako je možné, že si to nik nevšimol?
Ich cesta sa rýchlo zmenila z dovolenky snov do nočnej mory.
Odleteli na dovolenku snov, domov sa vrátila iba ona: Jej manželovi teraz hrozí 12 rokov za mrežami!
Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly.
Foto
Čínsky prezident po dlhšom čase opäť v Európe: Vieme, čo bude kľúčovou prioritou návštevy
Macron podporil Netanjahua uprostred náročných rokovaní: Ako to vyzerá so šancami na prímerie?
stará veštica
Predpovede Baby Vangy sa začínajú NAPĹŇAŤ: Ďalšia veštba sa SPLNILA!