Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Brat moderátorky Puškárovej Peter: Zbohatol na neoprávnených koronadotáciách?!

Vynárajú sa nové problémy s koronadotáciami. Organizácia Transparency International upozornila, že schránková firma sprostredkujúca brigádnikov patrí medzi najväčších poberateľov pandemickej pomoci od štátu.

Vraj tisícky zamestnancov

Firma Brigádnici oficiálne deklaruje miliónové obraty, keď mali v roku 2019 takmer 5-miliónové tržby a následne klesli o viac ako milión počas korony. „Takýto podnikateľský úspech pri firme, ktorá dlhé roky vykazovala tržby na úrovni desiatok tisíc eur, pôsobí veľmi podozrivo. Veľké pochybnosti vzbudzuje aj údaj, že schránková firma, ktorá oficiálne nemá registrovanú ani jedinú kanceláriu, zamestnávala celkovo tisíce zamestnancov v trvalom pracovnom pomere, čo je pre získanie takej enormnej pomoci nevyhnutné. Podľa firmou predložených účtovných závierok ich v roku 2018 firma zamestnávala 48, no rok nato už 3 125,“ píše Transparency.

Pri komunikácii investigatívcov s Brigádnikmi narazili na muža, ktorý sa ich snažil presvedčiť, že všetko je v poriadku a ich agentúra zamestnáva 1 500 ľudí. „Neochotne sa nám predstavil ako Novák (telefonát prebehol po slovensky). Muž volal zo zlatého telefónneho čísla, ktoré má na internete uvedené Tony Tesla,“ dodali. Tvrdenia z Brigádnikov, že zabezpečujú zamestnancov pre automobilky či železiarne im popreli samotné firmy. Bývalý vlastník Brigádnikov Peter Uličný uviedol, že „on osobne nevie ani o jedinom zamestnávateľovi, s ktorým by Brigádnici spolupracovali“.

„V roku 2020, keď prišla pandémia, sme začali čerpať pomoc, ale kým sa nám dostala, sme sa zadlžili, aby bolo na výplaty a odvody, pretože pomoc meškala. Len vďaka tejto pomoci sme udržali pracovné miesta a vyplácali sme zamestnancom mzdu,“ citovali stanovisko majiteľa firmy, ktorý poslal zoznam mien a priezvisk zamestnancov firmy. Transparency oslovilo štyroch zamestnancov zo zoznamu a nikto z nich o firme Brigádnici nepočul.

Ústredie práce podalo podľa riaditeľa Karola Zimmera už 37 trestných oznámení v súvislosti s možným zneužívaním štátnej pandemickej pomoci. Celková odhadovaná škoda môže byť do 20 miliónov eur. Medzi trestnými oznámeniami sa nachádza aj jedno na základe podnetu od Transparency o firme Brigádnici. Zimmer povedal, že firma Brigádnici ešte donedávna vykazovala hospodársku činnosť. Dodal, že ústredie si v tejto chvíli tiež myslí, že by mohlo ísť o subvenčný podvod, preto podáva trestné oznámenie.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, pol

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu
Pápež František.
Pápež napriek zdravotným ťažkostiam ohlásil ďalšiu zahraničnú cestu: Pripomenie si významné výročie
Photo. Hand of a farmer holding wheat grains In the field in sunset. Rich harvest.
Maďari na plné ústa o poľnohospodárstve v EÚ: Je obeťou extrémnej... Čo navrhujú?
Ilustračné foto
Na Slovensko sa valí KATASTROFA: Pripravte sa na radikálnu zmenu počasia! Kedy to príde?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Atentát na premiéra Fica zarezonoval aj v zahraničí: Nečakané rozhodnutie českých odborárov
Close up of Male lawyer or judge hand's striking the gavel on sounding block, working with Law books, report the case on table in modern office, Law and justice concept.
Koniec náročného súdneho procesu v Turecku: Opozičný politik strávi desiatky rokov za mrežami
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Slovenské a české odbory odsúdili atentát na premiéra: Takéto prejavy rúcajú stabilitu štátu, tvrdia