Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.12.2021 18:20 | Šport | Šport mix

Slovenky na MS v hádzanej po 26 rokoch: Nemôžeme byť alibisti, ciele sú takéto!

Slovenky do turnaja vstúpia vo štvrtok večerným duelom E-skupiny proti Maďarkám, v sobotu vyzvú Nemky a v pondelok Češky. Prvé tri tímy konečnej tabuľky postúpia do hlavnej časti, štvrté družstvo bude bojovať o Prezidentský pohár.

Slovenská reprezentácia hádzanárok sa po druhý raz v histórii a po dlhých 26 rokoch predstaví na majstrovstvách sveta. Svetový šampionát sa v Španielsku (1.- 19. decembra 2021) začne už v stredu večer, Slovenky do turnaja vstúpia vo štvrtok večerným duelom E-skupiny proti Maďarkám. V sobotu vyzvú Nemky a v pondelok Češky. Prvé tri tímy konečnej tabuľky postúpia do hlavnej časti, štvrté družstvo bude bojovať o Prezidentský pohár (24. - 32. miesto).

"Myslím si, že máme vyvážený tím. Máme v ňom hráčky, ktoré sú skúsené a roky hrajú v reprezentácii, ako aj strednú generáciu, ktorá v predchádzajúcom období nehrala v národnom tíme významnú úlohu, ale už si aj tieto hráčky vybojovali určité postavenie. Je tam tiež zopár mladých talentovaných dievčat. Je to taký vhodný mix. Myslím si, že by nám to malo pomôcť," komentoval tréner Pavol Streicher podľa oficiálneho webu Slovenského zväzu hádzanej (SZH). Do hlavného kola šampionátu by sa Slovenky mohli dostať napríklad na úkor Češiek. "Nechcel by som to zúžiť len na zápas proti Česku, lebo to potom vzbudzuje príliš veľa emócií, ktoré sa môžu obrátiť proti nám. My by sme mali ísť s maximálnou koncentráciou do každého stretnutia, snažiť sa podať dobrý výkon a v konečnom dôsledku sa ukáže, na čo to bude stačiť," pokračoval hlavný kouč výberu SR.

Pre hráčky aktuálnej generácie je štart na vrcholnom podujatí výnimočný. Veď okrem spomenutého štartu Sloveniek na MS 1995 sa hádzanárky spod Tatier predstavili len dvakrát na ME - v rokoch 1994 a 2014. Spojka Natália Némethová pred svetovým šampionátom dlhšie pauzovala pre zranenie. "Neskutočný pocit, že som to stihla. Stále som verila a robila som všetko pre to, aby sa to podarilo. Som šťastná, že to vyšlo, nemôžem tomu uveriť. Stane sa tak až vtedy, keď tam budeme,“ povedala pred odletom do Španielska. K zápasom v základnej skupine MS mladá hádzanárka doplnila: "Ja sa teším a najviac som zvedavá na náš duel s Nemeckom. To bude prvý súboj, na ktorý sa zameriavam a premýšľam nad ním, ako to bude vyzerať. Myslím si, že môžeme prekvapiť. Sme dobrý kolektív bez nejakých veľkých individualít, ale budeme ťahať ako jeden tím."

Tréner Streicher mal niekoľko dní pred štartom svetového šampionátu pár otáznikov v súvislosti so skladaním základnej zostavy. "Najdôležitejšie v tejto súvislosti bude, ako sa vyvinie situácia so Simonou Szarkovou. Optimálna zostava bude aj otázkou aktuálnej dispozície hráčok," prezradil a priblížil aj cieľ jeho zvereniek na MS: " Keďže je postupový kľúč taký, že zo štyroch účastníkov základnej skupiny majú šancu hrať hlavnú fázu MS tri, nemôžeme byť alibisti a musíme si dať postupové ciele."

Pivotka Nikoleta Trúnková pred začiatkom MS prezradila, že slovenský tím by na šampionáte v Španielsku chcel nadviazať na vydarené októbrové vystúpenia v kvalifikácii o postup na budúcoročné ME. "Vtedy sme ukázali, že máme kvalitu. Na šampionát ideme v pozícii, že môžeme len prekvapiť. Dlhé roky sme na takomto podujatí neboli, súperi nás až tak nepoznajú. Podľa mňa sa dá s každým hrať. Rešpekt tam je, ale nie prehnaný a aj ten po prvých minútach zápasu opadne. Myslím si, že máme natoľko kvalitné hráčky, aby sme predviedli dobré výkony, ukázali, čo je v nás a dokázali nejaký zápas aj vyhrať," tvrdí 23-ročná Trúnková.

Slovenky sa na MS neprebojovali z kvalifikácie, no zásluhou pridelenia voľnej karty. Tesne pred štartom šampionátu odohrali turnaj pri Madride, na ktorom prehral podľahli postupne domácim Španielkam (15:35), Nemkám (25:32) aj Poľkám (24:35).

Káder slovenskej reprezentácie hádzanárok na MS v Španielsku:
Brankárky: Adriana Medveďová, Alexandra Ivanicjová, Viktória Oguntoyová
Pivotky: Nikoleta Trúnková, Valéria Dulinová
Krídelníčky: Martina Popovcová, Bibiana Štefaniková, Réka Bíziková, Katarína Pócsíková
Spojky: Karin Bujnochová, Simona Szarková, Barbora Lanczová, Marianna Rebičová, Vladimíra Bajčiová, Adriána Holejová, Anette Emma Hudáková, Boglárka Bíziková, Natália Némethová

Program Sloveniek na MS:
štvrtok 2. decembra: Maďarsko - Slovensko (20.30)
sobota 4. decembra: Slovensko - Nemecko (18.00)
pondelok 6. decembra: Česko - Slovensko (18.00)

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce