Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2021 11:00 | Správy | Domáce správy

Matovičova daňová reforma: Krok v rozpore s prísľubom Čaputovej a prepúšťanie 9-tisíc ľudí!

Premyslená podpora rodín alebo návrh, ktorý zatne ďalšiu sekeru do štátneho rozpočtu? Minister financií Igor Matovič (48) predstavil prvú časť svojej daňovej reformy, v rámci ktorej sa chystá podporiť rodiny s deťmi balíčkom 1,2 miliardy eur.

Základné body Matovičovej reformy hovoria o tom, že sa zvýšia prídavky na dieťa z 25,5 € na 30 € do 18 rokov a na 50 € nad 18 rokov po dokončenie vysokej školy. Ďalšou zmenou by malo byť zvýšenie príspevku na krúžky a doučovanie z 12 eur na dieťa na 70 eur.

Zvýšiť chce aj daňový bonus z 23 až 46 eur na 70 eur na dieťa do 18 rokov. Zvýšiť sa má aj rekreačný bonus zo šiestich na 30 eur. Príspevky sa odvíjajú od toho, či ide o pracujúcich alebo nepracujúcich rodičov. Pri rodine, kde aspoň jeden z rodičov pracuje, tieto opatrenia dokopy dajú 200 eur na dieťa mesačne, pri nepracujúcich rodičoch 100 eur.

Matovič tvrdí, že pri platbách za krúžky, čo sa v reforme vníma ako „služby deťom“, bude existovať akýsi virtuálny účet. „Na služby deťom sa začne nabíjať karta od troch rokov. Počítame s tým, že by tam bol strop tisíc eur na karte, do ktorých sa rodič môže rozhodnúť. Vytvárame tlak na rodiča, aby rozmýšľal, či netreba rozvíjať talent potomka. Ak rodič nezačne čerpať prostriedky na svoje dieťa, tak od toho mesiaca by mu prepadali,“ povedal minister financií. Vysvetľuje, že časť opatrení by chcel nasadiť už od januára a celú reformu spustiť v priebehu roka.

Kde chce zobrať peniaze

Peniaze na 1,2-miliardový balíček chce získať viacerými opatreniami. „Navrhujeme znížiť výdavky na zbrojenie o 200 miliónov eur, nie jednorazovo, ale trvalo. Od mája vediem ťažkú diskusiu s ministerstvom obrany. V rozpore s verejným prísľubom prezidentky, Pellegriniho a Fica voči NATO, že zvýšime výdavky na zbrojenie na 2 % na HDP, navrhujem, aby sme zastavili tento rast na 1,8 %. To nám umožní v strednodobom rozpočte ušetriť 200 miliónov eur,“ dodal Matovič.

Zároveň chce prepustiť necelých 9-tisíc ľudí, ktorí pracujú vo verejnej správe. „Nie sme štát, ktorý si môže dovoliť financovať 440-tisíc zamestnancov. Navrhujeme znížiť ich počet o 2 %,“ spomenul. Okrem toho chce zaviesť milionársku daň, čo označuje za „spolupatričnosť s chudobnými“.

Zmeny musia prejsť súhlasným stanoviskom v koalícii. Matovič tvrdí, že to prediskutoval s ekonomickými expertmi jednotlivých strán. Sme rodina hovorí, že sa im tento návrh pozdáva. „Ja som bol o tom uzrozumený. Nám sa to veľmi páči. Naša strana je vždy za podporu rodiny,“ povedal Boris Kollár.

So Sulíkom sa však o zmenách Matovič osobne nerozprával. Na vláde sme sa dávnejšie dohodli, že Igor Matovič predloží písomný návrh, to sa zatiaľ nestalo. Najskôr ho chcem vidieť, potom sa s ním o ňom budem rozprávať a až potom sa verejne vyjadrím,“ povedal Sulík s tým, že jeho podmienkou je, aby sa nezvyšovali dane.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ruský prezident Vladimir Putin.
NATO bije na poplach: Rusi dávajú úder za úderom, problémy hlási aj Česko
Nórsky kráľ Harald V.
Nórsky kráľ prvýkrát po operácii na verejnosti: Ako sa má? Zaklincoval to pár slovami
Bývalý americký prezident Donald Trump.
Uzná Trump výsledky volieb? Povedal to na plné ústa: Len v TOMTO prípade
Sexi blondínka Adriana Sklenaříková.
Foto
Sexica Sklenaříková otvorila Pandorinu skrinku: Emotívna spoveď! Hrozné, čím si v živote prešla
Severokórejský líder Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin.
USA ukazujú prstom: Drsné obvinenia! Pozrite sa, čo majú KĽDR a Rusko potajomky robiť
OTRASNÝ nález počas bieleho dňa: Polícia dobre váži slová! Kto jej to urobil?
 Učiteľka Kateřina sa úplne nahá váľala v blate a za zvukov elektronickej hudby okolo seba rozhadzovala hlinu.
Foto
Bizarné VIDEO! Nahá učiteľka v Česku sa váľala v hline a rozhadzovala ju: Všetko videli malé deti
Foto
Myslela si, že len potrebuje okuliare, pravda ju odrovnala: TENTO detail vás môže stáť život!
Americký prezident Joe Biden.
Biden o univerzitných protestoch: USA nie sú autoritárske, ale poriadok musí byť
Vojna na Ukrajine stále trvá (ilustračná fotografia).
Krviprelievanie pokračuje: Rusi útočili v Charkovskej oblasti, doplatili na to najmenší
3D ilustrácia zobrazujúca biele a červené krvinky v cieve (ilustračná fotografia).
Nový prelomový liek na rakovinu? Lekári sú nadšení: Ich objav by mohol zatočiť s nádormi
Na snímke premiér Poľska Mateusz Morawiecki.
Poľský expremiér sa obul do Bruselu: Poriadny náklad! Na EÚ nenechal nitku suchú