Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2013 15:19 | Správy | Domáce správy

Čaplovič vyťahuje nočnú moru študentov spred roka 1989: Povinná maturita z matematiky!

Povinne budú maturovať z matematiky zrejme už žiaci, ktorí nastúpia do gymnázií a stredných škôl v septembri 2015.

V rozhovore pre TASR to vyhlásil minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). O povinnej maturite z matematiky hovoril pri svojom nástupe do kresla ministra, presadiť ju plánuje zákonom v budúcom roku.

Zmena by sa tak mohla týkať súčasných ôsmakov v základných školách. "Zavedenie povinného maturitného predmetu sa nemôže dotknúť detí, ktoré sú už teraz prijaté na stredných školách. Nebolo by to spravodlivé. Rok, o ktorom uvažujeme, je rok 2015. To znamená, dotklo by sa to prvákov, ktorí nastúpia do gymnázií a stredné školy v septembri 2015," povedal šéf rezortu.

Povinnú maturitu z tohto predmetu považuje za dôležitú, keďže matematika podľa Čaploviča učí logickému mysleniu. "Nepoškodila ani tým, ktorí si zvolili sociálne alebo humanitné zameranie na vysokých školách," podčiarkol. Vysokoškolskí pedagógovia sa podľa ministra sťažujú na to, že keď prijmú deti z gymnázií alebo stredných odborných škôl, ovládajú matematiku na úrovni deviatej triedy. "Na prvom a druhom stupni je to ešte ako tak dobre, ale potom prichádza k obrovskému zlomu v strednej škole, kde sa matematike nevenuje taká pozornosť," dodáva. V novom návrhu štátnych osnov, o ktorých prebieha do konca októbra diskusia, chce ministerstvo presadiť viac hodín matematiky a prírodovedných predmetov v školách.

Okrem toho by podľa ministra mali mať všetky gymnáziá v budúcnosti minimálne jednu prírodovednú triedu. "Majú to všade v zahraničí. Matematika je klasický predmet, ktorým sa vytvárajú podmienky na to, aby sa dieťa učilo logicky myslieť, aby vedelo narábať nielen s písmenkami, ale aj s číslami," dôvodí. Matematika je podľa neho navyše cestou k lepšej finančnej gramotnosti školákov.

Exminister školstva Martin Fronc (KDH) nie je za to, aby sa matematika zavádzala povinne. "Som za to, aby sa maturovalo z matematiky, ale nie som podporovateľ toho, aby to bolo povinné," povedal dnes poslanec. Povinne by však nariadil maturitu z ľubovoľného prírodovedného predmetu, ako to fungovalo od roku 2005. "Je škoda, že to exminister Ján Mikolaj zrušil. Práve povinná maturita z prírodovedného predmetu môže posilniť logické myslenie a praktické zručnosti študentov," povedal dávnejšie Fronc. Nepáči sa mu, že hoci prírodovedné predmety tvoria podstatnú časť učiva v školách, maturovať z nich školáci nemusia.

Povinne sa z matematiky maturovalo do roku 1989. V súčasnosti žiaci musia maturovať zo slovenčiny a jedného cudzieho jazyka. Okrem toho si volia ešte dva predmety. Matematika patrí medzi voliteľné predmety. Tento rok z nej maturovalo 14,6 percenta všetkých maturantov. Z písomnej časti neprešli asi 140, ktorí si budú test opravovať začiatkom septembra.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Premiéra filmu Spiaci účet.
Foto
Premiéra filmu Spiaci účet: Morávková ako VÍLA a pozrite na Igondovu dcéru! Už prerástla mamu
Medzinárodný súdny dvor (ICC) v Haagu
Arménsko obvinilo Azerbajdžan: Znepokojivé, čo riešili pred Medzinárodným súdnym dvorom
Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!