Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2021 16:55 | Správy | Európa

Od čiernej diery k vakcínam proti ochoreniu COVID-19: Osem prípadov, keď nás prekvapila veda poháňaná zvedavosťou

Európska rada pre výskum (ERC) podporuje vedcov po celom svete, aby posúvali hranice výskumu v rôznych oblastiach a pomáhali rozširovať vedecké poznatky. Práve posúvanie hraníc ľudského poznania je poslaním Európskej rady pre výskum (ERC).

Tu je krátky prehľad projektov, ktoré ERC podporovala v priebehu uplynulých rokov: Pred dvoma rokmi vedci financovaní ERC pomohli odhaliť úplne prvú fotografiu čiernej diery. „Výročie čiernej diery“ a 15. ročník Európskej noci výskumníkov na Slovensku sú dobrou príležitosťou na to, aby sme si pripomenuli ďalšie prelomové výskumy financované ERC!

1. Návrat k čiernej diere

Tieto neznáme kozmické objekty majú obrovskú hmotnosť, ale rozmerovo sú malé. Zakrivením časopriestoru čierne diery ohrievajú okolitú hmotu na extrémne vysoké teploty. Vyvolávajú aj niektoré z najzložitejších otázok o tom, čo je to realita a teda aj o našej existencii. Dva roky po zverejnení prvej fotografie, boli astronómovia schopní merať polarizáciu, charakteristickú vlastnosť magnetických polí, blízko okraja čiernej diery vďaka čomu môžeme vidieť detailnejšie fotografie tohto úkazu. Tieto pozorovania sú kľúčom k vyriešeniu záhady, ako dokážu galaxie vysielať prúdy energie tisíce svetelných rokov od svojho jadra.

2. Od rakoviny k ochoreniu COVID-19

„Prvýkrát v histórii bola účinná vakcína proti novému patogénu vyvinutá od základov, vyhodnotená v tretej fáze testovania a schválená počas prebiehajúcej pandémie,“ povedal profesor Uğur Şahin. Tento významný výskumník spolu so svojou kolegyňou a partnerkou Özlem Türeciovou skúmajú v nemeckom BioNTechu mediátorové ribonukleové kyseliny (mRNA) už vyše dvadsať rokov. Zistili, že ich vakcíny na báze mRNA, ktoré boli pôvodne určené na boj proti rakovine, by sa dali upraviť tak, aby sa dali použiť proti novým vírusom.

Do troch mesiacov od rozšírenia nového koronavírusu vedci s obrovským nasadením vyvinuli vakcínu proti ochoreniu COVID-19 a v decembri Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila vakcínu BioNTech/Pfizer ako bezpečnú a účinnú. Táto očkovacia látka sa v rámci boja proti pandémii dnes nasadzuje po celej Európe aj vo svete.

3. Mikročip na detekciu nádorových buniek

V ľudskom tele sa nachádzajú trilióny buniek rôznych veľkostí a tvarov. V takomto rušnom prostredí sa šance na detekciu jedinej nádorovej bunky zdajú byť mizivé. Aby sa však predišlo možným metastázam, ktoré spôsobujú 90 % úmrtí súvisiacich s rakovinou, je včasné odhalenie absolútne nevyhnutné. Belgická inžinierka Liesbet Lagaeová vyvíja mikročipové zariadenie, ktoré rýchlo a lacno vyhľadáva, skúma a oddeľuje malígne bunky cirkulujúce v krvi.

4. Klenby, ktoré držia dejiny

Keď sa hovorí o fascinujúcich architektonických prácach, pravdepodobne sa nám ako prvé nevybavia klenuté stropy. Tie však boli kľúčové pri zmiernení poškodenia interiéru, keď v apríli

2019 vypukol požiar v katedrále Notre-Dame v Paríži. Zatiaľ čo stredovekí kamenári zrejme veľmi dobre vedeli, čo robia, ich metódy ostávajú ešte aj dnes čiastočne nepochopené. Výzva zrekonštruovať Notre-Dame predstavuje príležitosť na to, aby sa konečne ukázalo, čo je ich tajomstvom.

5. Umelá inteligencia novej generácie

Umelá inteligencia umožňuje strojom učiť sa na základe skúseností, prispôsobovať sa novým situáciám a vykonávať úlohy podobne ako ľudia. Spoločnosti a vlády po celom svete si čoraz viac osvojujú umelú inteligenciu. Odborník v oblasti informatiky Martin Vechev je priekopníkom technológií, ktoré môžu pomôcť rozšíriť vedu o novú oblasť. Kombinuje pokročilé programovacie jazyky s technikami strojového učenia s cieľom zásadne zmeniť spôsob, akým vývojári vytvárajú softvéry.

6. Riešenie volebnej nevraživosti

Prečo sa ľudia navzájom nenávidia za to, že podporujú rôzne strany v referende alebo voľbách a ako sa môžu demokratické spoločnosti zmieriť po takomto konflikte? Nezhody pri voľbách tu boli vždy, ale zdá sa, že čoraz bežnejšie nastáva situácia, keď rozdielne volebné preferencie ľudí končia pohŕdaním inými. Výskum Michaela Brutera financovaný Európskou radou pre výskum analyzuje, ako sa nevraživosť počas volieb vyvíja a ako by sa dala vyriešiť.

7. Ochorenia srdca u žien

Každý rok sa v EÚ vyskytne viac ako 6 miliónov nových prípadov kardiovaskulárnych ochorení. Bohužiaľ, v dôsledku zastaraných stereotypov je v prípade žien postihnutých srdcovými chorobami oveľa vyššia pravdepodobnosť nesprávnej diagnózy než u mužov. Odborníčka na genetiku Nabila Bouatia-Najiová chce odhaliť príčiny dvoch atypických kardiovaskulárnych ochorení u 80-90 % ženských pacientiek, ktoré neprejavujú „tradičné“ klinické príznaky. Faktory súvisiace s pohlavím, ako sú hormonálne cykly a tehotenstvo, môžu byť spúšťačom chorôb, ale zatiaľ nie je známe, ako k tomu dochádza.

8. Džez a fyzika

„Vždy ma fascinoval vzťah medzi nepredvídateľnosťou kvantovej mechaniky a nepredvídateľnosťou improvizácie pri hre na hudobný nástroj,“ povedal Maciej Lewenstein. Využil svoju vášeň pre hudobnú improvizáciu, aby pomohol vysvetliť súvislosti medzi kvantovou fyzikou a džezom. Náhodnosť elementov v hudbe nám môže pomôcť porozumieť vedeckým otázkam, ktoré by inak bolo veľmi ťažké pochopiť. Viac informácií o európskych témach nájdete na www.europa.sk.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: www.europa.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob