Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Pripravujú sa na ďalšiu vlnu: Bojnická nemocnica otvorí oddelenie pre pacientov s COVID-19

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach od budúceho týždňa opätovne otvorí samostatné oddelenie pre pacientov s ochorením COVID-19.

Reaguje tak na epidemiologickú situáciu. V nemocnici od začiatku tretej vlny hospitalizovali osem pacientov, všetci boli bez očkovania. "Prvá a druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19 nás trochu vycvičila, tak sme na tretiu viac menej nachystaní. My sme veľa oddelení nerušili a neotvárali nanovo. Máme stále pripravené lôžka, takže ešte pred príkazom ministerstva, aby sme reprofilizovali lôžka, sme pripravení," uviedol primár urgentného príjmu bojnickej nemocnice Milan Henčel.

Nemocnica na začiatku tretej vlny pre pacientov, ktorí potrebovali hospitalizáciu, mala pre nich podľa neho pripravené izolačné lôžka na oddelení pľúcnych chorôb. "Vzhľadom na to, že sa nám stav pomaly zhoršuje, chodia nám pozitívni pacienti i na urgentný príjem a máme nejakých i hospitalizovaných, rovnako nám i prišiel príkaz ministerstva na reprofilizáciu, tak od pondelka 27. septembra otvárame 25 lôžok na oddelení pre pacientov s COVID-19. Keďže máme i väčší nárast na ´urgente´, otvárame aj ´červený urgent´," priblížil.

V nemocnici sú v súčasnosti hospitalizovaní štyria pacienti s ochorením COVID-19, ktorí sú v stabilizovanom stave. Jeden ležal aj na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny na umelej pľúcnej ventilácii, toho preložili do martinskej nemocnice. "Celkovo bolo hospitalizovaných od začiatku tretej vlny, približne tri týždne dozadu, celkom osem pacientov, všetci boli bez očkovania a mali zápal pľúc," doplnil Henčel.

Bojnická NsP bola podľa neho medzi prvými na Slovensku, kde zaznamenali ohniská nákazy medzi lekármi. "Máme zaočkovaných približne 75 percent zamestnancov, momentálne nemáme žiadneho pozitívneho zamestnanca. Personálna situácia je hraničná, dosť zamestnancov, ktorí mali komplikácie, zostalo doma. Niektoré mladé sestričky a lekárky sú v radostnom očakávaní," ozrejmil primár. Zdravotnícke zariadenie sa tak podľa neho obáva, že ak by bolo nútené reprofilizovať viac lôžok, malo by problém udržať bežnú prevádzku i prevádzku COVID-19, muselo by zlučovať oddelenia a rušiť nejaké výkony. "Už odchod jednej sestry z niektorých oddelení môže spôsobiť, že sa nebudú dať naplánovať služby," dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kolumbijský prezident Gustavo Petro
Krajina ruší vzťahy s Izraelom: Čo ju k tomu viedlo? Šéf izraelskej diplomacie si následne nedával servítku pred ústa
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Americký prezident Joe Biden.
Spojené štáty rozšírili balík sankcií: Týka sa to aj Slovenska! Tieto subjekty sú podozrivé z…
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
Blinken žiada Hamas o jediné: Šanca na konečné zmiernenie utrpenia v Gaze?
Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!