Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2021 20:40 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Pred 6 rokmi odišla k ISIS, jej život sa kruto zvrtol: Slová, z ktorých naskakujú zimomriavky

Nevesta muža z ISIS, Shamima Begum, sa ospravedlnila za vstup do teroristickej organizácie a apelovala na britského premiéra Borisa Johnsona, aby jej umožnil návrat do Veľkej Británie.

Ako uvádza New York Post, Shamima Begum vo svojom prvom televíznom rozhovore povedala, že by radšej zomrela, než by sa vrátila k džihádistom. „Viem, že existujú ľudia, ktorí bez ohľadu na to, čo hovorím alebo robím, neuveria, že som sa zmenila a neveria, že chcem pomôcť,“ povedala pre ITV v relácii Good Morning Britain. „Ale tým, ktorí majú v srdci čo len kvapku milosrdenstva, súcitu a empatie, hovorím z hĺbky srdca, že ľutujem každé rozhodnutie, ktoré som urobila, odkedy som prišla do Sýrie,“ prezradila.

Shamima mala len 15 rokov, keď sa spolu s dvoma spolužiakmi vydala do Sýrie, aby sa pripojila k ISIS. Povedala, že sa vydala za extrémistu z Holandska a mala tri deti. Teraz má 22 rokov a žije v utečeneckom tábore v Sýrii. Žena sa pokúsila vrátiť domov, no britská vláda jej v roku 2019 zrušila občianstvo z dôvodu národnej bezpečnosti. Shamima neúspešne bojovala za obnovenie svojho pasu. Premiérovi adresovala zásadný odkaz: „Myslím, že by som vám mohla veľmi pomôcť v boji proti terorizmu, pretože zjavne neviete, čo robíte.“ Dodala, že nechce nikomu ublížiť – ani v Sýrii, ani nikde inde na svete. Pokračovala slovami, že v minulosti nevedela, že ide o teroristickú organizáciu. Myslela si, že ide o islamskú komunitu.

Sajid Javid, ktorý sa ako minister vnútra rozhodol zrušiť Shamimine občianstvo, si stál za svojim rozhodnutím a v stredu pre televíziu ITV News povedal, že to bolo správne rozhodnutie. "Keď som videl, čo som urobila, a informácie, ktoré som dostal od svojich poradcov a našich spravodajských agentúr, bolo to nakoniec veľmi jednoznačné rozhodnutie," povedal Sijad.

Shamima uznala, že pre niektorých Britov môže byť ťažké odpustiť jej, pretože žili „v strachu z ISIS a zo straty blízkych“, poznamenala však, že aj ona žila v strachu z ISIS a bála sa o to, že príde o svojich milovaných. Mladá žena označila bombové útoky na Manchester z roku 2017 (pri ktorých zomrelo 22 ľudí) za odvetu za vojenské útoky na pevnosti ISIS. Teraz svoje komentáre objasnila. „Neverím, že jedno zlo ospravedlňuje druhé zlo. Nemyslím si, že by ženy a deti mali byť zabíjané kvôli pohnútkam iných ľudí a kvôli agendám iných ľudí,“ povedala. Shamima dodala, že keď situáciu prvýkrát komentovala, nevedela, že pri atentáte sa zranili aj ženy a deti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas, mic

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Fico vychválil naše členstvo v Únii do nebies: V tomto bode však nastala zmena
Sex môže vyvolať astmatické záchvaty rovnakým spôsobom ako intenzívne cvičenie. (ilustračné foto)
Je to v posteli čoraz väčšia NUDA? 13 potravín, ktoré nakopnú váš sexuálny život!
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Leteckí záchranári v pohotovosti: Lyžiara musel po škaredom páde ratovať vrtuľník
(ilustračná foto)
Medvedica zaútočila na hubára! Zahnala sa po ňom a... Našli ho v takomto stave
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
(ilustračné foto)
Polícia má na stole poburujúci prípad: Zlodeji okradli seniorov o desaťtisíce eur! Bezočivé, ako k tomu došlo
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
dangerous infectious insect mite crawls on the skin of the fingers of the human hand to suck the blood
Kliešťová sezóna je v plnom prúde: Čo robiť, ak si jedného nájdete na pokožke? Zlý postup môže mať fatálne následky
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka Čaputová na rovinu: TOTO bolo jedno z najlepších rozhodnutí Slovenska!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie