Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 07:00 | Správy | Politika

Zakladateľ rozpadajúcej sa strany Za ľudí Andrej Kiska exkluzívne: Čoho sa Remišová najviac bála

Prehovoril po búrlivom týždni v koalícii. Andrej Kiska (58) sa po konci v Prezidentskom paláci pokúšal rozbehnúť novú stranu Za ľudí.

Stretnete sa s nim aj tentokrát?

- Áno, ale len na diaľku. Pôjdem do prezidentskej záhrady ako pozvaný hosť, určite možnosť osobného rozhovoru mať nebudem. Je tu predsa protokol, ktorý je zaväzujúci. Je mi to síce ľúto, ale máme výbornú pani prezidentku, ktorá s ním určite povedie inšpiratívny dialóg.

 

Ako vnímate prezidentku?

- Tak, ako som ju podporil pred voľbami, som veľmi rád, že je naozaj nadstranícka, nezávislá, so svojimi názormi a postojmi. Celý svet veľmi pozitívne vníma, že máme prezidentku ženu, liberálku. Som na ňu naozaj veľmi hrdý.

 

Igora Matoviča ste už v predchádzajúcich rozhovoroch pomerne kritizovali za chaotickosť, nedokázanie potlačiť ego, nepremyslené nápady či boj proti všetkým. Je dobrým ministrom financií?

- To nebudem komentovať.

 

Nemyslíte si, že by sa Sme rodina lepšie vládlo povedzme s Hlasom Petra Pellegriniho? Boris Kollár otvorene hovorí, že ich považuje za príčetnú stranu.

- Som rád, že Smer, kde bol Pellegrini 20 rokov, nie je pri moci a vznikla koalícia bez ľudí, ktorí predali naše Slovensko mafii.

 

Považujete ministra Lengvarského za dobrého ministra zdravotníctva? Aj on čelí atakom od Igora Matoviča vraj pre nezvládnutú očkovaciu kampaň.

- Som presvedčený, že v tejto dobe byť ministrom zdravotníctva je nesmierne ťažká úloha. A minister Lengvarský ju zvláda minimálne o triedu lepšie ako jeho predchodca. Vidím to aj na reforme, ktorá sa rozbieha. Reformu zdravotníctva potrebujeme a určite sa stretne s veľkým nepochopením aj u niektorých občanov, aj u lekárov a iných záujmových skupín. Žiaľ, keď vidím vyjadrenia pána Matoviča k jeho krokom, je mi to ľúto. Na reformu potrebuje plnú podporu celej vlády. A ako dosiahnuť, aby sa ľudia viac očkovali, to naozaj nie je v rukách ministra zdravotníctva a zvlášť po tom všetkom, čo sa tu doposiaľ udialo.

 

Môžete pomenovať tých, o ktorých výmene by ste na mieste premiéra Hegera uvažovali? Opozícia napríklad odvoláva Máriu Kolíkovú alebo Romana Mikulca.

- Nie, o tom nebudem špekulovať. Čo sa týka ministra Mikulca a situácie na polícii, prokuratúre a justícií, je to aj pre mňa neprehľadné a nebudem k tomu zaujímať žiadne stanovisko.

 

Z politiky ste sa stiahli pred rokom a pol. Aké to bolo pre vás obdobie? Čomu sa venujete?

- V princípe sa venujem trom hlavným veciam. Prvá je Dobrý anjel, kde som sa po siedmych rokoch stal opätovne predsedom správnej rady Dobrého anjela, ktorý tento rok oslavuje 15 rokov. Je to úžasný projekt, kde sa za 15 rokov vyzbieralo a do posledného centu prerozdelilo 60 miliónov eur pre tých, ktorý to naozaj potrebovali a pomohol viac ako desaťtisíc rodinám. Pätnásť rokov je však už doba, kedy aj dobrý projekt treba inovovať. Aj preto veľkú časť svojho času venujem práve Dobrému anjelovi. Je to projekt, ktorý je úspešný nie len na Slovensku, ale aj v Čechách. Len za tento rok v Čechách vyzbiera a prerozdelí vyše 10 miliónov euro a patrí k najúspešnejším charitatívnym projektom u našich susedov. Na čo som veľmi hrdý. Druhú časť venujem novej knihe. Pripravujem si materiály, zhromažďujem informácie, proste precízna predpríprava, kým si sadnem k samotnému písaniu. Veľmi sa na to teším. No a tretia oblasť, ktorej sa venujem je úplne nový projekt. Ide o charitatívnu iniciatívu na pomoc Rómom, ktorí majú chuť pracovať a byť platnými členmi našej spoločnosti. Nosím to v hlave, rozmýšľam nad tým ako ukázať technické a kreatívne zručnosti Rómov, ktoré majú a historicky vždy mali. Podchytiť všetkých tých, ktorí majú chuť v tejto sfére, pracovať a rozvíjať sa.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?