Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 07:00 | Správy | Politika

Zakladateľ rozpadajúcej sa strany Za ľudí Andrej Kiska exkluzívne: Čoho sa Remišová najviac bála

Prehovoril po búrlivom týždni v koalícii. Andrej Kiska (58) sa po konci v Prezidentskom paláci pokúšal rozbehnúť novú stranu Za ľudí.

Čo si myslíte o konaní predsedníčky Remišovej, ktorá odmietla zvolať mimoriadny snem a na ňom voľbu predsedu?

- Pani predsedníčka zrejme nabrala dojem, že ak neuspeje ako predsedníčka tak príde aj o ministerský post. Nadobudla asi pocit, že je zahnaná do kúta a rozhodla sa konať tak ako konala. Vymenila v rámci svojich kompetencií členov predsedníctva a zabezpečila si väčšinu a snem sa neuskutočnil.

 

Ako sa vám počúvajú slová Remišovej o tom, že keď ona bojovala so Smerom, tak Kolíková bola s nimi v jednej vláde? Nie je to nedôstojné?

- Nebolo to fér, bolo to naozaj nedôstojné. Žiaľ, politické a aj vnútrostranícke súboje sa uchyľujú k takýmto neférovým krokom a to sa stalo aj teraz.

 

Konala podľa vás Kolíková správne, keď sa otvorene postavila Remišovej, spravila si aj so šiestimi poslancami platformu v strane a nakoniec prestúpila do SaS?

- Plne rozumiem tomu, čo pani Kolíková a ostatní poslanci urobili. Dostali sa do situácie, kde už asi nebolo iné východisko.

 

Igor Matovič hovoril, že Kolíkovej nedôveruje, lebo podľa neho spáchala podvod. Mala by zotrvať na poste ministerky spravodlivosti?

- Akonáhle si niekto z vládnej koalície osvojuje slovník opozície a zvlášť Ficovu rétoriku, vyvoláva vo mne otázku, prečo tak robí. Po tom, ako pani Kolíková jasne povedala, aby vtedajší premiér odstúpil so svojej funkcie, ju Matovič nemá v láske. A toto je dôsledok. Také slová by som ale očakával od opozície a nie od lídra koalície. Pani ministerka ukázal počas svojho pôsobenia, že bola spolu ešte s ministrom zahraničných vecí Korčokom, najlepšie pripravená zvládnuť svoju úlohu. Očistiť justíciu je nesmierne potrebné a neskutočne náročné. Veľmi si želám, aby celá vládna koalícia stála za ňou a tento projekt sa úspešne dokončil. Verím, že pán Sulík a poslanci SaS budú stáť pevne za pani Kolíkovou.

 

Má podľa vás Veronika Remišová právo na ministerskú stoličku po tom, čo ju podporuje len dvojica poslankýň? Vy by ste s tým súhlasili?

- Pani Remišová je nesmierne pracovitá a človek protikorupčne zameraný. Držím jej prsty a uvidíme, ako sa jej na ministerskom poste bude ďalej dariť.

 

Má táto koalícia vašu podporu aj po takmer zániku Za ľudí ako poslaneckej strany?

- Tak, ako sú rozdané karty má táto koalícia stále zmysel a je treba ju udržať. Využiť čas, ktorý má táto vláda a parlament, aby sa uskutočnili všetky nutné reformy a očista štátu.

 

Keď vidíte takýto rozklad Za ľudí, kde sa obe strany na smrť obviňovali, neľutujete, že ste vôbec išli do takéhoto projektu?

- Ešte raz zopakujem, zakladali sme stranu na demokratických princípoch s odborníkmi a osobnosťami, ktorí všetci mali svoj príbeh a históriu. V tom čase mal tento projekt veľký zmysel. Nebola to strana vodcu a slepej poslušnosti členov. V čase môjho odchodu sa mi ako najsprávnejšia voľba predsedu javila pani Remišová. Miro Kollár nebol vhodným kandidátom a kandidovať zvažoval aj Juraj Šeliga, ktorého pokladám za veľmi talentovaného a nádejného slovenského politika, ale aj na moje odhováranie od svojej ambície upustil a pani Kolíková v tom čase o predsednícky post neprejavila záujem.

 

Pred pár mesiacmi po koaličnej kríze došlo k výmene premiéra. Ako hodnotíte prácu Eduarda Hegera ako predsedu vlády?

- Pána Hegera vnímam veľmi pozitívne, je to slušný, vzdelaný človek, ktorého si vážim. Je už len otázka, nakoľko mu jeho stranícky šéf umožní napĺňať jeho predstavu o fungovaní vlády a smerovaní našej krajiny.

 

Má podľa vás schopnosti, aby jeho vláda dovládla celé štyri roky?

- Nevidím dovnútra koaličných vzťahov, ale držím prsty vláde pána Hegera, aby to zvládli.

 

Ste v kontakte s vládnymi politikmi? Pýtajú si do vás rady?

- Nie, nie som s nikým z politiky v žiadnom kontakte. Nepokladal by som za fér, aby som niečo komentoval a niekomu niečo radil, keď som z politiky dobrovoľne odišiel.

 

A čo zahraniční politici?

- Robil som laudácio pri oceňovaní pani kancelárky Merkelovej. Bol som s bývalým prezidentom Gauckom, strávil som niekoľkohodinový rozhovor vo Varšave s prezidentom Dudom. Teraz sa nesmierne teším na svätého otca, kde, žiaľ, nebudem s ním asi osobne, ako som mal možnosť byť s ním ako prezident. Priznám sa, že to bol jeden z najsilnejších zážitkov počas môjho pôsobenia v úrade. Jeho osobné stretnutie so mnou zanechalo vo mne veľmi silné zážitky. Venoval mi nesmierne veľa času, z čoho bol prekvapený aj protokol. Rozprávali sme sa o mnohých veciach, vrátane situácie cirkvi na Slovensku a aj pána Bezáka... Pamätám si, ako som pápežovi Františkovi odovzdával dar, boli to ručne robené vianočné gule, ktoré robili deti z detského domova, Rómovia i bezdomovci. Veľmi si ten dar vážil, dal si ich aj na stromček v Dome svätej Marty, kde slúžil omše. Práve preto, kto ho vyrobil, lebo práve taký je tento pápež. On sa stará a myslí na tých najbiednejších a núdznych. Ukázal to aj svojou plánovanou návštevou košického Luníka.

späť pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Prezidentka dala zelenú novým zákonom a novelám: Zmeny pri DPH aj hypotekách! A nielen to
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Aktualizované
Veto od prezidentky Zuzany Čaputovej: Táto novela zákona len tak neprejde!
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Polícia mala dnes plné ruky práce po celom Slovensku: Bombové hrozby na školách presiahli počet tisíc
Ruský prezident Vladimir Putin.
Chystajú sa Rusi zaútočiť na Európu? Poľský minister varuje: Na toto si máme dať pozor
Foto
Počas tehotenstva sa jej ťažko dýchalo: Len jeden detail odhalil trpkú ranu osudu! Mamička bojuje o život
(ilustračné foto).
Príroda dáva Rumunsku jednu ranu za druhou: Zasiahlo ich ďalšie zemetrasenie
(ilustračné foto)
Napätie sa dá krájať! Hizballáh útočil dronmi proti izraelskej armáde: Mali svoj cieľ
Foto
Nádherný gól Juraja Slafkovského: TAKTO zažiaril pred bratislavským publikom!
(ilustračné foto)
Strach z novej MUTÁCIE koronavírusu: Slová expertov neveštia nič dobré! Zopakuje sa história?
(ilustračná foto)
Mesto Košice mení organizáciu dopravy: V ktorých častiach treba zvýšiť opatrnosť?
Problem in woman
Tento druh rakoviny predstavuje čoraz väčšie riziko: Príznaky, pri ktorých je lepšie nezaváhať
K nehode došlo v obci Kvetoslavov v okrese Dunajská Streda.
Foto
Motorkár († 45) sa zrazil s kamiónom: Stačila chvíľa a nedalo sa mu už pomôcť! Čo sa tam stalo?