Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2021 07:00 | Správy | Politika

Zakladateľ rozpadajúcej sa strany Za ľudí Andrej Kiska exkluzívne: Čoho sa Remišová najviac bála

Prehovoril po búrlivom týždni v koalícii. Andrej Kiska (58) sa po konci v Prezidentskom paláci pokúšal rozbehnúť novú stranu Za ľudí.

Po tom, čo vo voľbách získali len cez 5 %, odišiel z politiky a stranu prenechal Veronike Remišovej (45). Tú spočiatku podporoval a vyzdvihoval, no po tom, čo sa Za ľudí definitívne rozpadla a strane zostali štyria poslanci, Kiska otvorene hovorí, prečo Remišová odmietla odovzdať predsednícku stoličku. Novému Času poskytol exkluzívny rozhovor.

 

Má to už strana Za ľudí definitívne za sebou po odchode kľúčových ľudí?

- Nesleduje sa mi osud strany ľahko. Som s z toho rozčarovaný a smutný. Tým, ktorí volili stranu Za ľudí kvôli mojej osobe chcem povedať, že mi je nesmierne ľúto, čo sa udialo. Nikdy by som si nepomyslel, že budeme svedkami takýchto udalostí. V parlamente zostalo zo strany len maličké torzo. Odišli ľudia, s ktorými som tu stranu zakladal a tvoril myšlienky strany, Vladka Marcinková, Roman Krpelan, Tomáš Lehocký, Mišo Luciak... Stranu som zakladal s ambíciou dostať do politiky slušných a schopných ľudí. V politike je veľa slušných ľudí, ktorí, žiaľ, nemajú manažérske schopnosti a takých, ktorí schopnosti majú, ale morálne sú na tom biedne.

 

Je vôbec možné, aby Veronika Remišová ešte zachránila stranu Za ľudí?

- Čo sa teraz bude diať, neviem predpokladať. Je to otázka pre súčasné predsedníctvo a predsedníčku. Keď som odišiel z politiky a aj z vedenia strany, rozhodol som sa nezasahovať a nekomentovať dianie v strane a ani v koalícii. Nepokladal som za fér, aby som po odchode komentoval politické dianie. Mohol som tam byť a byť toho súčasťou. Dal som si odstup od politiky. Už dlhšie nie som ani členom strany Za ľudí. No držím prsty všetkým stranám, ktoré prebrali moc po desaťročnej vláde Smeru, aby dotiahli reformy.

Vy sám ste pred mesiacmi napísali list, kde ste vyzývali na snem a voľbu predsedu. Prečo podľa vás Veronika Remišová neposlúchla vaše odporúčanie?

- Celá situácia sa v strane začala komplikovať pri vládnej kríze, keď sa začalo hovoriť o odvolávaní vtedajšieho premiéra Igora Matoviča a vedenie strany malo na to rôzne názory. Po tomto búrlivom období eskalovalo vnútorné napätie a strana ostala rozpoltená. Medzi poslancami za stranu Za ľudí vznikla veľká kritika predsedníčky pani Remišovej a bola nastolená požiadavka zvolať snem. To som odporučil aj ja, lebo som pokladal za správne ak sa v strane vytvorí iné názorové krídlo, aby sa situácia v strane prediskutovala. Každý si povedal svoj názor a zvolila sa cesta, kade sa ide a kto má stranu viesť. Vo vnútri strany mala podľa mňa prebehnúť diskusia a po nej mala strana navonok vystupovať jednotne a byť stabilným členom koalície. Členovia našej strany sú osobnosti, tak sme stranu budovali. Každý má svoj názor, svoj príbeh. Je to demokratická strana, kde ľudia majú diskutovať a nie poslúchať. Keď niekto takúto stranu chce viesť, musí byť pripravený s takýmito osobnosťami viesť diskusiu. Povedal som to pani predsedníčke a napísal som aj list predsedníctvu, že snem by sa mal uskutočniť a vydiskutovať si názory a vyčistiť si stôl. A spoločne pokračovať ďalej.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily
Joe Biden (vľavo) a Recep Tayyip Erdogan
Historické stretnutie odložili: Turecký prezident cúvol! Čo sa stalo?