Utorok 18. 1.
Bohdana
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2021 00:00 | Správy | Domáce správy

Stehná na 4 spôsoby: Ozvláštnite klasiku zaujímavými ingredienciami

Kačka, kura, morka, králik. Ak ste sa ich za svoj život prejedli, tieto recepty ich možno opäť vrátia na váš stôl.

Morčacie stehná s fazuľou a červeným vínom

Otvoriť galériu

Suroviny - 4 – 6 porcií | 90 minút

- 2 morčacie stehná

- 100 g suchej strakatej fazule

- 1 konzerva paradajok, olúpaných a nasekaných

- 2 dl červeného vína

- 1 cibuľa, očistená a nakrájaná nadrobno

- 4 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno

- 3 stonky zeleru, nakrájané nadrobno

- 2 bobkové listy

- voda, podľa potreby

- olivový olej

- soľ a čierne korenie

Postup

Mäso osolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán v hrnci s rozohriatym olejom. Pridáme cibuľu, cesnak, zeler, bobkové listy a ďalej restujeme. Podlejeme červeným vínom, krátko povaríme. Prisypeme fazuľu, prilejeme konzervu paradajok a podľa potreby vodu. Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme, kým mäso nezmäkne. Na záver ochutíme soľou a čiernym korením.

Tip: Morčacie stehná podávame ozdobené petržlenovou vňaťou a s opečeným chlebom.

 

Králičie stehná s hubovou prílohou

Otvoriť galériu

Suroviny - 2 porcie | 60 minút

Marináda

- 2 lyžice slivkového lekváru

- 1 čajová lyžička mletej údenej papriky

- ½ dcl červeného vína

- štipka mletej škorice

- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno

- 2 lyžice olivového oleja

Mäso

- 2 králičie stehná

- 4 plátky údenej slaniny

- vetvička rozmarínu

- voda, na podlievanie

Príloha

- 300 g čerstvých húb (rôzneho typu), očistených a nakrájaných na kúsky

- 2 strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno

- 1 lyžica masla

- 2 lyžice olivového oleja

- soľ a čierne korenie

- 2 mladé cibuľky, nasekané nadrobno

Postup

Marináda a mäso

Ako prvú pripravíme marinádu. Všetky uvedené suroviny vymiešame v miske s metličkou.
Králika osolíme, okoreníme, potrieme marinádou, posypeme lístkami rozmarínu a necháme odstáť v chlade. Potom ho preložíme do zapekacej misy, obložíme plátkami slaniny, podlejeme vodou a pečieme v rúre rozohriatej na 200 °C, kým nezmäkne. Počas pečenia polievame výpekom, podľa potreby aj vodou. Hotového králika servírujeme s hubovou prílohu posypanou mladou cibuľkou.

Príloha

Huby s cesnakom sprudka orestujeme na olivovom oleji do zlatohneda. Počas opekania osolíme, okoreníme a na záver pridáme maslo.

Tip: Ako prílohu môžeme použiť aj nakladané huby bez tepelnej úpravy.

Otvoriť galériu

Recepty sú z knihy Hostina. Menej je niekedy viac od Marcela Ihnačáka (Slovart)


‹  1 2
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Speváčka Marcela Laiferová bez okolkov priznáva: Na jednu vec nikdy nezozbierala guráž!
Zistila, že ju podviedol! Neuveríte, aký diabolský plán vymyslela ako pomstu
Foto
Súd s Breivikom, ktorý žiada podmienečné prepustenie: Hnus, čím sa na pojednávaní prezentoval
Nečakaný krok úhlavnej konkurentky Vlhovej: Shiffrinová mení trénera!
Pravá ruka pápeža Františka a jeho zástupca majú koronavírus: Aký je ich stav?
Európska krajina ruší všetky obmedzenia v súvislosti s omikronom: Premiérka zdôraznila dôležitú vec
Nové pravidlá pri vstupe do krajiny EÚ: Táto povinnosť cestujúcim odpadáva
Nezvyčajný objav na povrchu Marsu postavil výskumníkov do pozoru: Existoval tu kedysi život?!
Skúsený Vlhovej tréner Mauro Pini (56) o ZOH: Slovensko budem hrdo reprezentovať!
Záverečná nominácia do Pekingu bez Lantošiho: Mrzí ma to
Foto
Žiarlivá priateľka zašla priďaleko: Mužovi († 48) sa stal telefonát domov osudným
Porovnanie prírodných sladidiel: Čím nahradiť cukor pri chudnutí?