Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.06.2021 22:58 | Šport | Futbal | ME vo futbale 2020

Stopercentní Belgičania vyhrali skupinu, Rusi na šampionáte končia

Futbalisti Belgicka zvíťazili vo svojom záverečnom zápase B-skupiny ME 2020 v Petrohrade nad Fínskom 2:0.

S plným počtom 9 bodov skončili v tabuľke na 1. mieste. Fíni obsadili s tromi bodmi 3. miesto a musia čakať na vývoj v ďalších skupinách.

O triumfe rozhodli zverenci Roberta Martineza v druhom polčase, keď si dal v 74. minúte vlastný gól Lukáš Hrádecký, druhý pridal Romelu Lukaku o sedem minút neskôr.

Fíni skončili v tabuľke na treťom  mieste, o ich postupe do osemfinále bude závisieť od výsledkov v ostatných skupinách. Suomi však majú len tri body a pasívne skóre, čo im veľmi reálne šance nedáva. Do vyraďovacej fázy postupujú prvé dva tímy a štyri najlepšie z tretích miest zo šiestich základných skupín.

Belgičania mali zápas pevne pod kontrolou už od úvodného hvizdu. Fínov zatlačili na ich polovici, ale gólové šance si nedokázali vypracovať. V 23. minúte si po akcii De Bruyneho takmer do vlastnej siete zrazil Arajuuri a tri minúty pred koncom polčasu výborne zasiahol Hradecký po strele Dokua. Na tieto dve najväčšie šance Belgičanov nedokázali Fíni odpovedať, severania sa na polovicu  súpera dostali iba sporadicky, ale v prvej 45-minútovke sa napokon tlaku favorita dokázali ubrániť. V úplnom závere prvého dejstva sa Belgičania dožadovali pokutového kopu, keď O'Shaughnessy zastavil Hazarda, ale nemeckí arbitri správne rozhodli, že sa nejednalo o faul.

Aj po prestávke pokračovala prevaha Belgicka, ale "červení diabli" si stále dlhé minúty nedokázali vypracovať gólovú šancu. V 53. minúte mal dobrú možnosť Hazard, keď sa k nemu dostala lopta po rohovom kope, ale mieril iba do rúk Hradeckého. O desať minút mal ten istý hráč ešte lepšiu možnosť, ale brankár Fínov tentokrát vytiahol bravúrny zákrok. Belgičania potom strelili gól zásluhou Lukakua, ktorého vysunul De Bruyne, ale VAR napokon odhalil milimetrový ofsajd a arbitri tento gól neuznali. O desať minút neskôr však favorit zlomil súpera aj s dávkou šťastia. Vermaelen vyskočil najvyššie po rohovom kope a hoci trafil iba do žrde, loptu si následne vrazil do brány brankár Hradecký. Belgičania napokon pridali ešte jeden gól, keď sa opäť po spolupráci s De Byruynem presadil kanonier Lukaku.

Dánski futbalisti postúpili do osemfinále majstrovstiev Európy. V pondelkovom záverečnom vystúpení v B-skupine zdolali v Kodani Rusov 4:1, a keďže Fíni prehrali s Belgičanmi 0:2, Dáni obsadili v tabuľke druhé miesto.

Úvod zápasu veľa vzruchu nepriniesol, prevahu mali skôr Dáni, no nedokázali si vytvoriť priestor na zakončenie. Rusi vyčkávali na protiútoky a skúšali to nakopávanými loptami na Dziubu. Po jednej z kontier sa dostal do šestnástky Golovin, dokázal sa uvoľniť, ale trafil stred brány, kde bol pozorný Schmeichel. Rusi postupne vyrovnali hru, ale bez vážnejšieho ohrozenia domácej bránky. A Dáni to využili. V 29. minúte ešte Höjbjerg tesne minul, ale o deväť minút neskôr sa už diváci v Kodani tešili. Damsgaard dostal loptu tesne za hranicou šestnástky a technicky trafil ideálne, Safonov ani nestihol reagovať - 1:0.

Rusi začali druhý polčas aktívne, ale Dáni ich tlak ustáli a v ofenzíve boli nebezpečnejší. Ich snahu korunoval v 59. minúte, keď Rusi hrubo chybovali v rozohrávke, Kuziajev sa snažil prihrať Safonovovi, ale lopta sa dostala k Poulsenovi a ten bez problémov zvýšil na 2:0. Druhý zásah Dánov nakopol, hostia si nevedeli poradiť s vysokým napádaním súpera. Hoci pôsobili miestami až bezradne, predsa sa im podarilo zdramatizovať záver, keď Vestergaard fauloval v šestnástke Soboleva a Dziuba premenil jedenástku. Napätie však vydržalo iba necelých desať minút, po rohovom kope Safonov predviedol sériu výborných zákrokov, ale na Christensenov projektil spoza šestnástky už nemal nárok - 3:1. Neprešli ani tri minúty a Rusi dostali knokaut, keď z protiútoku skóroval Maehle a definitívne rozhodol o triumfe Dánov.

B-skupina - 3. kolo:

Petrohrad
Fínsko - Belgicko 0:2 (0:0)
Góly: 
 74. Hrádecký (vlastný), 81. Lukaku. Rozhodovali: Brych – Borsch, Lupp (všetci Nem.)

Fínsko: Hrádecký – Raitala, Toivio, Arajuuri, O'Shaughnessy, Uronen (70. Alho) – Lod (90.+1 Forss), Sparv (59. Schüller), Kamara – Pohjanpalo (70. Kauko), Pukki (90.+1 Jensen)
Belgicko: Courtois – Boyata, Denayer, Vermaelen – Trossard (75. Meunier), De Bruyne (90.+1 Vanaken), Witsel, Chadli – Doku (76. Batshuayi), Lukaku (84. Benteke), Hazard

Kodaň
Rusko - Dánsko 1:4 (0:1)
Góly:
70. Dziuba (z 11 m) - 38. Damsgaard, 59. Poulsen, 79. Christensen, 82. Maehle. Rozhodovali:  Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), ŽK: Kudriašov, Divejev - Delaney

Rusko: Safonov – Divejev, Džikija, Kudriašov (67. Karavajev) – Mario Fernandes, Ozdojev (62. Žemaletdinov), Zobnin, Kuziajev (67. Muchin) – Mirančuk (62. Sobolev), Dziuba, Golovin
Dánsko: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard -Wass (61. Stryger Larsen), Höjbjerg, Delaney (86. Jensen),  Maehle - Braithwaite (85. Cornelius), Poulsen (61. Dolberg), Damsgaard (72. Nörgaard)
      

Viac k téme:
Diskusia /
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister spravodlivosti Susko si posvietil na sudcov: Prebrali spolu dôležité otázky! Chystajú sa zmeny?
(ilustračná foto)
Európska lieková agentúra upozorňuje na očkovanie proti covidu: Výzva pre výrobcov!
(ilustračné foto)
Žena zjedla sushi z reštaurácie a zomrela! Na jej posledné slová nezabudnete
SNS vymenovalo nového nominanta na post ministra životného prostredia. Je ním Tomáš Taraba
Huliak o probléme so šelmami: V zásahovom tíme nebol nik, kto by bol kvalifikovaný na odstrel medveďa
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Osud školáčky, ktorá pobodala spolužiačku, je spečatený: Proti verdiktu nik nenamietal
Ukrainian flag in the wind. Blue Yellow flag Against the city at night
Slovensko dodalo Ukrajine špeciálne drony: Budú ich používať na jednu dôležitú vec
Cyklista podľa polície zrazil dievčatko a odišiel.
VIDEO Cyklista v centre Trnavy zrazil dievčatko: Šokujúce, čo spravil potom! Spoznávate ho?
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
Veľký HOROSKOP na máj: Kto nájde lásku a koho zradí zdravie? Pozor na risk v práci
A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Nové SND
Električka pred SND: Divadlo nesúhlasí, ministerstvo kultúry žiada garancie
Muži zákona zadržali gang, ktorý vybavoval pobyty pre príslušníkov tretích krajín.
Polícia zadržala gang na Slovensku: Ako je možné, že im TOTO tak dlho prechádzalo?