Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.06.2013 16:18 | Správy | Domáce správy

Upozornil na plytvanie na škole a prepustili ho: Učitelia bojujú za jeho pravdu!

Skupina učiteľov chce dôsledné prešetrenie prepustenia učiteľa Ota Žarnaya z Košickej Obchodnej akadémie.

Skupina učiteľov sa rozhodla zastať svojho kolegu a spustila petíciu za prešetrenie výpovede pre učiteľa Ota Žarnaya z Košickej Obchodnej akadémie na Polárnej ulici. Zároveň chcú petíciou požiadať ministerstvo školstva o prešetrenie finančného hospodárenia školy.

Žarnay nedávno upozornil na to, že škola si platí externé právne služby za 550 eur mesačne. Ako predseda rady školy sa začal pýtať za aké služby škola platí právničke. Žarnay v máji podal žiadosť o prešetrenie finančného hospodárenia školy na podateľni Košického samosprávneho kraja.

Učiteľ dostal nedávno výpoveď, rovnako ako jeho kolega Milan Matejovský, ktorý sa taktiež angažoval za objasnenie kauzy. Akadémia v oficiálnom stanovisku hovorí, že v tomto školskom roku došlo k zmene v normatívnom financovaní škôl, v dôsledku ktorej má škola menej peňazí na mzdy zamestnancov školy. Zároveň sa nepodarilo naplniť očakávaný stav žiakov v nasledujúcom školskom roku. "Vzhľadom na tieto skutočnosti bolo nevyhnutné vykonať organizačné zmeny, ktoré viedli k zrušeniu piatich pracovných miest stredoškolských učiteľov a dvoch miest nepedagogických zamestnancov," uviedol riaditeľ akadémie Peter Ivan na webovej stránke školy.

Skupina učiteľov ešte v piatok na konferencii Nových školských odborov (NŠO) o bossingu a mobbingu v slovenskom školstve začala rozbiehať petíciu, ktorou chcú dosiahnuť prešetrenie financovania na košickej akadémii a Žarnayovu výpoveď. "Ľudia to začali podpisovať už na konferencii a momentálne sa petícia šíri po školách," povedal pre agentúru SITA jeden z jej iniciátorov, učiteľ Vladimír Crmoman zo Spojenej školy Novohradská v Bratislave.

"V čase, keď školy zápasia s nedostatkom financií a nie je podľa Vás v súčasnosti možné pozdvihnúť úroveň nášho školstva zvýšením prísunu financií priamo do škôl a pre učiteľov, je tento prípad dôkazom ďalšieho zbytočného plytvania v rezorte, ktoré pravdepodobne slúži na obohatenie sa určitej skupiny ľudí. Táto kauza nijako neprospieva pomerom v školstve a my veríme, že sa osobne postavíte za jej dôkladné prešetrenie," píšu učitelia v žiadosti ministrovi.

Prepustenému učiteľovi vyjadrili podporu aj Nové školské odbory (NŠO). Žarnay podľa nich upozornil na mrhanie finančných prostriedkov daňovníkov, postavil sa vedeniu školy a školskému úradu Košického samosprávneho kraja. "Za to sa mu odmenilo vedenie školy výpoveďou a šikanovaním," hovoria NŠO. Ich šéf Ľudovít Sebelédi doplnil, že chcú, aby bola celá vec dôsledne prešetrená.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?