Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.06.2013 10:00 | Správy | Domáce správy

Bojovník proti spolupracovníkom ŠtB Ľubomír Galko: Ako minister ocenil bývalých eštebákov

Jeho strana odmieta spolupracovníkov ŠtB, on ich vyznamenal. Galko s bývalými agentmi nemal problém.

V čase, keď stál na čele rezortu obrany minister Ľubomír Galko (SaS), ocenil bývalých príslušníkov Vojenskej spravodajskej služby (VSS), ktorých mená rezonujú vo zväzkoch ŠtB. Informácie o spolupráci sa nachádzajú v českom Archíve bezpečnostných zložiek. Galkova strana SaS pritom odmieta každého, kto s vtedajšou ŠtB spolupracoval.

Neprejde týždeň, aby sa v súvislosti s vojenskými špiónmi neobjavila nejaká prekvapujúca informácia. SaS vystupuje striktne proti spolupracovníkom ŠtB a za člena strany neprijme nikoho, kto s ňou spolupracoval. Ľubomír Galko však dvoch bývalých príslušníkov ocenil. V máji 2011 od neho, ako od ministra obrany, prevzali ocenenia za osobitné zásluhy o výstavbu a rozvoj Vojenskej spravodajskej služby páni Pavel Lašček a Stanislav Stacho.

Mená oboch mužov sa nachádzajú v dokumentoch ŠtB. Laščekovo krycie meno bolo podľa informácií zverejnených českým Ústavom pre štúdium totalitných režimov Lechovič, podľa spisu to dotiahol až na zástupcu náčelníka jedného z odborov. Spolu so Stachom pôsobil po revolúcii v rezorte obrany. „Pracovali vo VSS v rôznych funkciách,“ potvrdila hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Obaja sa však museli z rozviedky porúčať po roku 2004. „Skončili v roku 2004, na základe zákona č. 215/2004 o ochrane utajovaných skutočností z dôvodu, že boli pracovne zaradení v ŠtB,“ potvrdila Balleková. Prekážkou pre ďalšiu prácu v spravodajských službách bola práve ich spolupráca s ŠtB, čo zákon vylučoval, keďže by nedostali bezpečnostnú previerku. Galko mužov o 7 rokov neskôr vyznamenal.

Galko nemá potrebu podávať informácie

„Už som dávno preč a necítim potrebu, ani nemám záujem podávať akékoľvek informácie. Nemám právo hovoriť o takýchto veciach. Som človek, ktorý je dávno preč. Nepopieram, že som dostal ocenenie, ale s mojím súčasným životom to nemá nič spoločné, ani nechcem byť do ničoho zaťahovaný,“ povedal Novému Času Pavel Lašček. Jeho ocenenie navrhli vtedajší šéf VSS Roman Mikulec a Vladimír Suchodolinský, ktorý nedávno vystúpil a prehovoril o pozadí tunelovania VSS.

"Počas môjho 16-mesačného obdobia vo funkcii ministra obrany som vyznamenal stovky ľudí na návrhy, ktoré mi predložli moji podriadení. Na vyznamenávanie spomenutých pánov si nepamätám, takže vám neviem povedať, či boli vôbec vyznamenaní a keď áno, tak za čo a na koho návrh. Ale môžem vám s istotou povedať, že nikdy by som nevyznamenal predstaviteľa rezortu obrany s vedomím, že spolupracoval s komunistickými tajnými službami. Dovoľte mi v tejto súvislosti poukázať ešte na jednu skutočnosť. Predpokladám, že táto téma nie je výsledkom investigatívnej činnosti redaktorov Nového Času, ale že ste ju, ako sa hovorí, našli na stole. Som si absolútne istý, že je to aktivita tých, ktorí sa za každú cenu a s použitím tých najšpinavejších metód snažia odkloniť pozornosť verejnosti od smeráckej megakauzy tunelovania VSS. Kauzy, v ktorej minister obrany Martin Glváč kryje konanie bývalých šefov tajných služieb, vykazujúce známky zločinu,“ reagoval exminister Ľubomír Galko. Nedávno sa pritom v súvislosti s VSS objavil dokument, podľa ktorého sa vo vojenskej tajnej službe tunelovalo a štát mal takto prísť o milióny eur.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna
Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?