Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2013 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Seriály v službách komunistickej propagandy: Vymývali mozgy, ale aj tak ich milujeme

Vyše 23 rokov od pádu komunistickej totality sa dnes radi pozeráme na vtedajšie propagandistické seriály.

Najmä české televízne stanice ponúkajú v poslednom čase jeden normalizačný seriál za druhým. Najväčšiu popularitu si udržiava 30 prípadov majora Zemana, ale ľudia si radi pozrú aj taký umelý príbeh ako Chlapci a chlapi... V čom tkvie úspech komunistických seriálov? Aké sú ich tajomstvá?

30 prípadov majora Zemana (1974)

  • Vedeniu komunistickej strany veľmi záležalo na úspechu seriálu, preto uvoľnilo 21 000 mariek na nákup západonemeckej osvetľovacej techniky. Na tie časy to boli neuveriteľné peniaze.
  • Na nakrúcaní sa vystriedalo 350 hercov, ktorí v tom období patrili k najznámejším.
  • Herec Eduard Cupák, ktorý celý život odmietal politicky angažované úlohy, si v epizóde Kliešte zahral zápornú postavu z čistého potešenia, že môže aspoň nejako bojovať proti režimu, a ešte za to dostať honorár.
  • V epizóde Studňa bola studňa na pozemku taká plytká, že Vladimír Brabec mal obavy, aby na záberoch zo studne nevyčnieval von - mala iba niečo vyše metra. Kvôli niektorým scénam bola potom v štúdiu postavená umelá studňa nie do hĺbky, ale do výšky. Kvôli jednej zo scén potom musel herec Josef Kubíček stráviť vo vode približne 5 hodín.
  • Pri nakrúcaní dielu Kvadratúra ženy prišiel za režisérom Sequensom syn skutočného vraha, podľa ktorého činu bol diel sfi lmovaný. S natáčaním zásadne nesúhlasil. Nebolo mu to však nič platné.
  • Vladimír Brabec dostal za majora Zemana kráľovský honorár - 1 000 000 korún! „Herec musí hrať, kriminalista vyšetrovať - za každého režimu! A keď je to dobré, ľudia to ocenia,“ tvrdí Brabec.

Žena za pultom (1977)

  • Do hlavnej postavy Anny Holubovej chceli pôvodne obsadiť Jiřinu Bohdalovú alebo Janu Hlaváčovú. Nakoniec však rolu získala Jiřina Švorcová. Herečka až do svojej smrti v roku 2011 aktívne podporovala komunistov na mítingoch.
  • Vladimír Menšík, predstaviteľ Karasa, bol vtedy chorý, a tak musel byť po každom nakrúcacom dni prevezený do nemocnice. Počas fi lmovania si dokonca sám pichal injekcie za asistencie herečky Lenky Termerovej.
  • Nakrúcanie trvalo celý rok a v seriáli si zahralo okolo 70 hercov.
  • Scenárista Jaroslav Dietl nevedel písať milostné dialógy postáv, preto nechal hercov, aby si vety lásky pripravili sami. 
  • Každé ráno sa do samoobsluhy, kde sa nakrúcalo, naviezli rekvizity vrátane atraktívneho tovaru, ktorý bol v skutočnosti v obchodoch nedostatkový. Museli ho preto na pľac doviezť z viacerých predajní - nikto sa ho však nesmel ani dotknúť. Ani herci si z neho nesmeli vôbec nič vziať.
  • Preslávená samoobsluha, ktorá sa nachádzala na Námestí 14. októbra v Prahe, tam už nestojí.

Okres na severe (1980)

  • V seriáli sa mestečko volá Brod, v skutočnosti sa nakrúcalo v Litvínove.
  • Hlavnú úlohu okresného tajomníka Josefa Pláteníka mal pôvodne hrať Josef Bek. Na poslednú chvíľu však dostal prednosť „ostrieľaný“ Jaroslav Moučka, ktorý sa už dobre uviedol v propagandistickom seriáli Muž na radnici. 
  • Seriál sa v televízii objavil tesne pred voľbami v roku 1981. Zámer bol jednoznačný – pomasírovať ľudí propagandou, aby išli vzorne k voľbám.
  • Obrovský úspech seriál zaznamenal na Kube.
  • Pred kamerou sa prvýkrát spolu objavili otec a syn - Ilja Prachař a David Prachař

Malý pitaval z veľkého mesta (1982)

  • Seriál sa nakrúcal podľa skutočných príbehov.
  • Postava nadporučíka Pekařa, ktorého si zahral Vlastimil Hašek, mala skutočný predobraz. Aj originál chodil stále v jednom svetri.
  • V časti Exot hral Josef Kemr postavu odborníka na vtáctvo. Kvôli úlohe musel niekoľko mesiacov dochádzať k odbornému poradcovi. Nakoniec v tom našiel záľubu, a dokonca si potom domov zaobstaral papagája.

Dynastia Novákovcov (1982)

  • Seriál sa stal najsledovanejším televíznym programom roka 1982. Výskum ukázal, že zo sto zapnutých prijímačov bolo 85 naladených práve na Novákovcov. 
  • Modelové koľajisko deda Maximiliána Nováka, ktorého si zahral Josef Kemr, si mohli deti po niekoľko rokov prezerať v bývalom Dome detí na Pražskom hrade, kde sa dnes nachádza Múzeum hračiek.
  • Herečka Karolina Slunéčková počas nakrúcania veľmi trpela. Rakovina sa prvýkrát naplno prejavila. Aj napriek krutým bolestiam herečka všetko zvládla. Rok po nakrúcaní, bohužiaľ, zomrela.
  • Hoci Josef Kemr nemal v čase nakrúcania ani 60 rokov, hral starého dedka. A nielen v Novákovcoch, ale aj v seriáli Dobrá voda či v rozprávke Za humnami je drak.

Rodáci (1988)

  • Pôvodne malo byť nakrútených 13 dielov po 90 minútach, počas nakrúcania sa plán zmenil na 22 dielov s približne hodinovým trvaním. Po odvysielaní bol však na príkaz riaditeľa Československej televízie Jana Zelenku upravený do 13-dielnej podoby a tak je aj v archíve zachovaný dodnes.
  • Pár týždňov po tom, čo dokrútil svoju úlohu primára Jiřička, herec Zdeněk Buchvaldek zomrel.
  • Vtedajší šéf pražských kníhkupectiev Vratislav Ebr veril vo veľký úspech Rodákov, a tak objednal 30 000 výtlačkov knižnej predlohy seriálu. Po prvých dvoch dieloch bol na zrútenie a obával sa krachu. Ako to nakoniec dopad lo? Celý náklad sa predal len za tri týždne!
  • Scenár vznikol podľa románu Jaroslava Matějka, ktorý ho napísal na objednávku k 40. výročiu Víťazného februára.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke uprostred tréner reprezentácie Slovenska do 18 rokov Martin Dendis dáva pokyny svojim zverencom počas oddychového času.
Senzácia! Slováci šokovali bratov Čechov: Na hokejových MS18 si zahrajú o medaily
Predaj dotovaných pobytov pre seniorov od 5. mája
Kde si môžu dôchodcovia uplatniť 100 eur na kúpele? Predaj dotovaných pobytov sa začne už čoskoro!
Na snímke starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Matúš Čupka
Starosta Nového Mesta si prilepšil: Zvýšenie platu! Pozrite sa, akú sumičku bude dostávať
Roof lights of polish police (Policja) car on the street
V Poľsku mohlo dôjsť k masakru: Neuveríte, koho polícia zadržala!
Ruský vojak útočí na Ukrajinu z neznámeho miesta.
Zverské činy Rusov zachytené na videu: Vojaci sa chceli vzdať do zajatia... Až vami strasie
Spoznávate muža na fotografii?
Foto
Krádež v Bratislave: Neuveríte, čo si muž na FOTO odniesol z obchodu! Polícia prosí o pomoc
Farnborough, UK - July 16, 2018: Boeing 737 MAX on a steep angled landing descent to Farnborough Airport, UK
Muž († 45) upozornil na problém v lietadle Boeingu: Nasledovali muky, zahynul v nemocnici
Robert Fico, Emmanuel Macron.
Fico reaguje na slová Macrona: Vyslal by našich vojakov na Ukrajinu? TOTO odkázal Slovákom
(ilustračné foto)
Požiar obydlia v Lipanoch, pri ktorom zomrela osoba: Polícia začala konať!
Prezident USA Joe Biden
USA odhalili, čo má Rusko robiť na Ukrajine: Taktika Nemcov z vojny?!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
Vo Švédsku sú v pozore: Po útoku Hamasu prudko stúpol počet antisemitských útokov
Zrútenie časti diaľnice v Číne.
Zrútená diaľnica v Číne: Nešťastie si vyžiadalo takmer 50 obetí