Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Pripravovaný zákon o fajčiaroch: Pozrite sa, čo sa zmení

Fajčeniu v nákupných centrách môže odzvoniť! Návrh má dnes predstaviť Úrad verejného zdravotníctva.

Úrad verejného zdravotníctva chce svojím návrhom zakázať fajčenie v otvorených priestranstvách nákupných centier. Fajčiarov pôvodne chceli vytlačiť až za zatvorené dvere kaviarní, do úvahy však pripadá aj úplný zákaz fajčenia v nákupných centrách. Úrad už v máji informoval, že má v pláne okrem bežných tabakových výrobkov zakázať aj fajčenie elektronických a bylinných cigariet!

O zákaze fajčenia v nákupných centrách sa hovorí už od zmeny zákona, ktorá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť v reštauráciách, kde sa podáva jedlo, fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Nepamätala však na nákupné centrá, kde sa pokojne fajčilo aj v kaviarňach umiestnených na chodbách. „Obchodný dom je vymedzený uzavretý priestor, stály architektonický objekt, v ktorom chceme zamedziť šíreniu tabakového dymu z kaviarní do iných priestorov nákupného centra,“ povedal v minulosti o zámere Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva.

Návrh, ktorým chcú fajčiarom dať červenú, je už na svete. „Úrad verejného zdravotníctva pripravil novelu zákona o ochrane nefajčiarov. V návrhu sa na účel dosiahnutia zvýšenej ochrany nefajčiarov zakazuje fajčenie v obchodnom dome. Súčasne sa navrhuje zvýšenie dolnej a hornej hranice pokuty ukladanej fyzickej osobe - podnikateľovi alebo právnickej osobe za nezabezpečenie dodržiavania zákazu fajčenia,“ informovala Martina Merková z ÚVZ SR.

Otázne je, či sa fajčiť v nákupných centrách prestane úplne, alebo si cigaretku budú môcť fajčiari aj naďalej zapáliť v miestnostiach, ktoré sú od spoločných priestorov centra stavebne oddelené. Podľa informácií Nového Času však úrad chce presadiť radikálny zákaz, teda úplnú stopku fajčeniu v celom nákupnom centre vrátane kaviarní.

Zákaz fajčenia by mal takisto platiť v areáloch základných a stredných škôl, v predškolských zariadeniach a v areáloch detských ihrísk. Úrad tiež navrhuje zvýšenie pokút pre majiteľov nedodržiavajúcich nariadenie, a to z 331 eur na 500 eur. Návrh chcel úrad pôvodne uviesť do praxe od januára 2013 alebo v priebehu budúceho roka.

Najvýraznejšie zmeny v návrhu novely zákona o ochrane nefajčiarov

1. Úplný zákaz fajčenia v obchodnom dome, to platí aj pre kaviarne, reštaurácie a všetky iné prevádzky v obchodnom dome.
2. Nová definícia zariadenia spoločného stravovania, t. j. za zariadenia spoločného stravovania sa v definícii upravenej v návrhu novely považujú aj také zariadenia, v ktorých sa pokrmy nevyrábajú a nepripravujú. Oproti súčasnému stavu sa za zariadenia spoločného stravovania budú pokladať aj také zariadenia, do ktorých sa pokrmy dovezú z iného zariadenia ako je zariadenie, v ktorom sa pokrm vyrobil a pripravil.
3. Upresňuje sa definícia výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak z dôvodu, že aj tieto výrobky sa nesmú fajčiť na verejných miestach uvedených v § 7 zákona č. 377/2004 Z. z. Týka sa to napríklad niekoľkých druhov elektronických cigariet či iných výrobkov s obsahom sušených rastlín, ktoré tvarovo pripomínajú vzhľad cigarety a užívajú sa fajčením.
4. Rozširuje sa okruh látok, ktoré sú podľa zákona č. 377/2004 Z. z. škodlivými látkami, pričom za škodlivé látky sa považujú aj látky so škodlivým účinkom na ľudský organizmus nachádzajúce sa vo výrobkoch, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak.
5. Navrhujú sa nové dodatočné varovania na spotrebiteľskom balení tabakových výrobkov, ktoré nahrádzajú pôvodné varovania a to na základe aproximácie Smernice 2012/9/EÚ zo 7. marca 2012, ktorou sa mení a dopĺňa príloha I. k smernici Európskeho parlamentu a Rady 2001/37/ES o aproximácii zákonov, iných právnych predpisov a správnych opatrení členských štátov týkajúcich sa výroby, prezentácie a predaja tabakových výrobkov.
6. Zvyšujú sa pokuty za správne delikty, t. j. orgány štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva budú môcť uložiť pokutu v minimálnej výške 500 eur namiesto 331 eur a v maximálnej výške 15 000 eur namiesto 3 319 eur.

Čo na to hovoria prevádzkari podnikov?

Lucia Bartová, Capri CAFFEE, ESC, Banská Bystrica

- Som za úplné zakázanie fajčenia v nákupných centrách. Je to aj kvôli nám, zamestnancom, ktorí sme nefajčiari. Je to však lepšie aj pre rodiny s deťmi, ktoré k nám chodia na kávu.

Maroš Hornáček, JOJ Cafe, Aupark, Bratislava

- Taký zákon nás zabije! Pred mesiacom sme vyskúšali prevádzkovať kaviareň bez fajčenia a nezarobili sme takmer nič. Ak to schvália, môžeme si hľadať novú prácu.

Marek Sládečko, Black on White, Eurovea, Bratislava

- V prípade schválenia by nám rapídne klesla návštevnosť a tým aj tržby. Ľudia sú predsa naučení, že ku káve si zapália aj cigaretu. Som fajčiar a neviem si predstaviť, že by sa v otvorených kaviarňach viac fajčiť nemohlo.

Róbert Čvirk, People Café Bar, OC Galéria Košice

- Obávam sa, že prijatie takéhoto zákona by pre náš podnik znamenalo úbytok zákazníkov. Verím, že dôjde k nejakému kompromisu, napríklad povinnosť mať zatváracie dvere. V tom prípade by sme sa prispôsobili.

Andrea Khinová (21), Café, Obchodné centrum Tesco, Trnava

- Ak by zákon prešiel, nebude to pohodlné pre zákazníkov. Ku každej káve patrí cigareta a vďaka tomu, že sa u nás fajčí, máme vždy plno. Veríme, že takýto návrh neprejde.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


A woman is indoors in her living room. Her head is shaved due to chemotherapy. She is sitting and looking thoughtful.
Prelomový postup pri liečbe rakoviny: Lekári pracujú so špeciálnou metódou! Ako to funguje?
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Veľká akcia na Ukrajine, zadržali podozrivé osoby: Pozrite sa, o čo sa snažili
Cara Delevingne nepozná príčinu požiaru svojho sídla za 6,5 milióna eur
Foto
Slávnej modelke zhorela vila: Zvrat vo vyšetrovaní! TAKTO polícia prípad uzavrela
(ilustračné foto)
Ukrajina provokuje Rusko: To, čo dostala od USA darom, už použila
Slovenský hokejista Juraj Slafkovský.
Foto
Prekvapivá správa! Slafkovský nedorazil na zraz v Žiline: Čo sa deje?!
13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna
Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)